DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22363282,81%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

208 okunma

Vaysal’da aynı film!

Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü'nde tamamı ormanlık alanda ve su kaynağına 400 metre mesafede yapılması planlanan kalker ocağı projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını mahkemenin iki kez reddetmesine rağmen, firma aynı yer için yeniden başvurdu... Başvuru üzerine harekete geçen köylü, kararın iptali için topladıkları itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne verirken, Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz, "Hukuka ve bilime saygı gösterilmesini ve kazanmış olduğumuz davaların sonuçlarına uyulmasını istiyoruz" dedi...

ABONE OL
3 Ocak 2024 18:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü’nde tamamı ormanlık alanda ve su kaynağına 400 metre mesafede yapılması planlanan kalker ocağı projesi için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını mahkemenin iki kez reddetmesine rağmen, firma aynı yer için yeniden başvurdu.
Vaysal köyünde, daha önce kalker ocağı kapasite artışına ‘dur’ diyen İdare Mahkemesi, Ekim ayında bölgede aynı firma tarafından tamamı ormanlık alanda ve su kaynağına 400 metre mesafede yapılması planlanan yeni kalker ocağı projesi için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararını da iptal etti. Köylülerin kazandığı hukuk zaferinin ardından, firma kalker ocağı projesi için ısrarını sürdürüp, aynı yer için yeniden Edirne Valiliği’ne ÇED başvurusu yaptı. Valiliğin, ocak için ‘ÇED gerekliği değildir’ kararı vermesi üzerine köylüler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gelerek karara yönelik itiraz dilekçelerini verdi.


‘ARTIK NEREYE BAŞVURACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK’
Müdürlük önünde açıklama yapan Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz, daha önce ÇED süreci iptal edilen yer için yeniden başvurulması ve ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının çıkmasına şaşırdıklarını belirtti. Karapoyraz, “Biz hukuka ve bilime saygı gösterilmesini ve kazanmış olduğumuz davaların sonuçlarına uyulmasını istiyoruz. Zaten kazandığımız davadaki aynı projeye yeniden ‘ÇED gerekli değildir’ kararı veriliyor. Artık nereye başvuracağımızı da şaşırdık, Valiliğe mi nereye gideceğiz? Tek yapabildiğimiz buraya gelip dilekçe vermek, başka yapacağımız da bir şey yok. Hukuki olarak zaten kazanıyoruz. Bilimsel olarak zaten zararı kanıtlanmış, daha bir şey diyemiyorum. Artık yeniden dava gerekiyorsa yeniden dava açacağız” dedi.


‘SU KAYNAKLARININ TAM ÜSTÜNDE FAALİYET GÖSTERİYORLAR’
Kooperatif ortaklarından Naif Özdoğan da, 2007 yılında bölgede faaliyet gösteren taş ocağından dolayı hayvancılık başta olmak üzere, bitki örtüsü ile yaşam alanlarının zarar gördüğünü ifade etti. Özdoğan, “Hayvancılığımız darbe almaya başladı, köyümüzü idare eden iki su kaynağı vardı, üçüncü kaynağı açtık ama artık o da köyümüzü idare etmez oldu. Daha aşağıdaki köylerden köye su pompalamak durumunda kaldık. Süloğlu’nu besleyen bütün su kaynakları bizim köyümüzden çıkıyor. Ayrıca bizim bölgemizde üretilen balımız vardı, A kalite bir meşe balıydı, bitki örtüsü vardı, ada çayı, kır çayı, keklik otu vardı. Bunların en çok olduğu bölgelerde ve tam su kaynaklarının beslediği bölgenin üzerinde taş ocakları faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla burada üretilen ürünlerin kalitesinde düşüklük yaşanmaya başladı. Hayvancılıkta artık o bölgeden balya dahi alıp kullanamıyoruz. Yollarda da güvende değiliz. Kamyonların tonajı bile denetlenmiyor” diye konuştu.


‘KÖYDE YAŞAMA ŞANSIMIZ KALMIYOR’
Taş ocağı faaliyetlerinden evlerinin de zarar gördüğünü anlatan Özdoğan, “Binalarımızda da çatlaklar oluşuyor. Bu sene kurak da geçiyor, önümüzdeki günlerde daha büyük sıkıntılar yaşayacağımızdan köyde artık yaşama şansımız bile kalmıyor, bu ocakların aşırı faaliyetlerinden dolayı. Aşırı gürültü kirliliği de başladı, çok mağduruz. Bu bölge için açtığımız davaları sürekli olarak kazandık, faaliyetleri durduruldu. Bilim kurullarının verdiği raporlara göre de faaliyet yapmamaları gerekirken şimdi daha da genişlemek istiyorlar. Zaten hali hazırda çalışmaya da başladılar” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ