DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BIST 9.771,16-1,67%
BITCOIN 18415020,43%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

197 okunma

TÜ Tıp yarım asırlık

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde Tıp Fakültesi 50.Yıl Etkinliği gerçekleştirildi…

ABONE OL
3 Haziran 2024 16:49
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde Tıp Fakültesi 50.Yıl Etkinliği gerçekleştirildi.
Etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ve üniversite tanıtım filminin izlenmesiyle başladı. Daha sonra Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in öncülüğünde Tıp Fakültesi 50.Yıl Özel Konseri düzenlendi. Etkinliğe Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Filiz Akata Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin tarihi geçmişinden bahsederek konuşmasına başladı. “Trakya Üniversitesi’nin kuruluşuna ilk adım Edirne Tıp Fakültesi’nin açılışı ile atılmıştır. Merhum Dr. Ratıp Kazancıgil Hocamız der ki; Edirne’de Tıp Fakültesi söz konusu olduğunda, 1488 yılında Edirne’de bir Tıp Fakültesi ve bunun, bir uygulama hastanesinin kurulmuş olduğunun da göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bu tarihi, yani 1488 yılını, günümüz Tıp Fakültesi’nin ilk kuruluş tarihi olarak kabul etmenin, yakıştırma bir başlangıç tarihi bulmak gayreti değil, belgelere dayalı, reddedilmez bir gerçeği teslim etme olduğu inancındayız.” dedi.


Edirne’de bir yandan Tıp Fakültesi, bir yandan da Üniversite açılması isteğinden bahseden Akata, bu durumun resmi ve özel kurumları harekete geçirip, Edirne’de Üniversite kurma, koruma ve yaşatma dernekleri kurulmasına vesile olduğunu ve Edirneli aydınlarında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nü telgraf bombardımanına tutarak resmi ve özel çalışmalara katkıda bulunduklarını söyledi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı 11 Nisan 1969 yılında almış olduğu kararla Dekan Prof. Dr. Celal Öker’in “Edirne’de kurulması öngörülen Tıp Fakültesi’nin kuruluşuna talip olduğunu ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne bildirildiğini ifade eden Akata, bu kararın İstanbul Üniversitesi Senatosunca kabul edildiğini ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanıp, Devlet Planlama teşkilatına bildirildiğini söyledi. Akata, Edirne Tıp Fakültesi’nin Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin patronajı altında kurulmasına karar verildiğini ve Tıp Fakültesi’nin kurulabilmesi için 1 Profesör ile asgari 7 Öğretim Üyesinin en az iki yıl süre ile görevlendirilmesi gerektiğinden bahsetti.


Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin 1361 yılında Edirne’nin fethi ile kurulmaya başlanan eğitim kurumlarının devamı olduğunu dile getirerek başladığı konuşmasında, Edirne’de dönemin çok ilerisinde tıp eğitimi ve uygulamaları yapan Sultan II Bayezid Darüşşifası ve Tıp Medresesi bulunduğunu söyledi. Trakya Üniversitesinin köklerinin de Sultan II. Bayezid Darüşşifası ve Medresesine dayandığını ifade eden Rektör Tabakoğlu “Ecdadımızın bu kurumları bizim aslında asırlardır şifa ve eğitim verdiğimizin bir kanıtıdır.” dedi.
Konuşmasının devamında Trakya Üniversitesi hakkında bilgi veren Rektör Tabakoğlu En önem verdikleri konulardan birinin kalite olduğunu belirterek “Önce bir kalite merkezi kurduk ve bu merkezi geliştirmek için birçok çalışmada bulunduk. 45 tane akredite bölümümüz bulunuyor ve Trakya Üniversitesi’nin YÖKAK’ın akredite ettiği 30 üniversite arasında yer almaktadır. YÖK’ün kararı ile yapay zeka dijitalleşme ve büyük veri alanlarında program açılacak 20 üniversiteden biridir Trakya Üniversitesi.” dedi. Sürdürülebilirlik ve sürekli iyileştirme odaklı çalışmalardan bahseden Rektör Tabakoğlu “İdari ve akademik personellerden oluşan 13 masa oluşturarak bir risk çalıştayı gerçekleştirdik. Riskli alanları belirleyerek, 5 yıldızlı, 4 yıldızlı ve 3 yıldızlı olarak sınıflandırdık ve bu risklerin sorumlularını belirleyerek, 6 ay ve 1 yıl sonra yapılacak adımları tartıştık. Kırmızı riskli alanları yeşile dönüştürmek için birçok çalışma yaptık.” dedi.
Balkanların en büyük sağlık kompleksi Trakya Üniversitesi Hastanesiyle ilgili bilgiler veren Tabakoğlu, sadece Edirne’ye değil tüm Türkiye ve Balkanlara hizmet verildiğinden bahsetti. Tabakoğlu hizmet sunulan birimlerin yanı sıra yeni açılan birimlere de değinerek “ Hastanemize yeni birimler ekleyerek daha çok kişiye en iyi hizmeti verme gayreti içerisindeyiz. Hastanemizi en son teknolojik ürünlerle donatarak geliştirmeye devam ediyoruz.” dedi. Trakya Üniversitesinin gözle görülür önemli bir aşama kat ettiğini vurgulayan Tabakoğlu, bu hızlı gidişatın lokomotifinin Tıp Fakültesi olduğunu ve birçok alanda öncülük ettiğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı Tıp Fakültesi akademik yükseltme tebrik töreni ile etkinlik devam etti.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ