DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22362592,33%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

192 okunma

THK’da 99’uncu yıl gururu

Türk Hava Kurumu (THK) Edirne Şube Başkanı Coşkun Molla, THK'nın 99'uncu kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kentte havacılığın gelişmesi sağlamak ve gençlere havacılık sevgisini kazandırmak adına görevlerine devam edeceklerini aktardı...

ABONE OL
16 Şubat 2024 15:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Türk Hava Kurumu (THK) Edirne Şube Başkanı Coşkun Molla, THK’nın 99’uncu kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kentte havacılığın gelişmesi sağlamak ve gençlere havacılık sevgisini kazandırmak adına görevlerine devam edeceklerini aktardı.
THK Edirne Şubesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 16 Şubat 1925’te kurulan kurumun 99’uncu kuruluş yıldönümünü kutladı. Kutlamalar kapsamında şube yönetimi tarafından Atatürk anıtına çelenk sunularak saygı duruşunda bulunuldu.
Yıldönümü dolayısıyla açıklama yayınlayan Şube Başkanı Coşkun Molla, havacılığın gelişmesine gençlerdeki bilincin arttırılmasının önemine vurgu yaptı. Molla ayrıca, kentte Demirhanlı Köyü’nde altyapısı hazır olan pistin sivil, sportif ve turistik havacılığa kazandırılmasını ümit ettiklerini ifade etti.


‘ATATÜRK TÜRKİYE’NİN KENDİ UÇAĞINI ÜRETMESİNE ÖNEM VERİYORDU’
THK’nın 99. kuruluş yıldönümünü gururla kutladıklarını söyleyen Molla, “Türk Hava Kurumu (THK), Türkiye’de havacılık sanayisini kurmak; askerî, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak için 16 Şubat 1925’te Mustafa Kemal Paşa’nın emri ile kurulmuş bir dernektir. İlk sivil toplum örgütü olma özeliği taşıyan ve Atatürk’ün direktifi ile Cevat Abbas Gürer’in kurucu ve başkanı olduğu dernek “Türk Tayyare Cemiyeti” adını taşımaktaydı; 1935 yılında “Türk Hava Kurumu” adını almıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, havacılığın güçlenmesi için Türkiye’nin kendi uçaklarını üretmesine önem veriyordu. Türk Hava Kurumu da böyle bir düşüncenin sonucu olarak kurulmuş ve kuruluş amaçları bizzat Atatürk tarafından tespit edilmiştir” dedi.


‘EDİRNE’DE BİR UÇAK PİSTİNİN HAYATA GEÇİRİLECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ’
THK’nın, 5 Ağustos 1925 tarihinden itibaren ‘kamu yararına çalışan dernek’ statüsünde olduğunun altını çizen Molla, “THK Edirne Şubesi olarak, havacılık alanında ilklerin yaşandığı Edirne’mizde 1912 yılında askeri amaçla yapılan ve kullanılan Balon Binasının restore edilerek, Havacılık Müzesi olarak kentimize kazandırılmasını gündeme taşımıştık. Yetkili kurumlar tarafından bu konuda çalışmaların başlatıldığını ve programa alındığı konusunda sevindirici gelişmeler yaşandığını bilgisini aldık. Dileriz ki en kısa zamanda tarihi bina kentimize tekrar kazandırılır. Edirne, Demirhanlı köyünde önceki yıllarda başlatılan ve tamamlanmayan ‘Mimar Sinan’ Havaalanının mevcut alt yapısının sivil, turistik ve sportif havacılık alanlarında değerlendirilmesi için Edirne Valiliğine ve Edirne Belediye Başkanlığı’na bir proje önerisinde bulunmuştuk. Yaptığımız öneri olumlu karşılanmış ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından bu konuda gerekli hazırlıkların devam etmesi bizlere ayrı bir heyecan vermektedir. Edirne’ye her yönde büyük katkısı olacak sivil, turistik ve sportif havacılıkta kullanılacak bir uçak pistinin yakın zamanda hayata geçirileceğini ümit ediyoruz” diye konuştu.
‘HAVACILIĞIN GELİŞMESİ İÇİN GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ’
THK Edirne Şubesi’nin kent özelinde havacılığın gelişmesini sağlamak ve gençlere havacılık sevgisini kazandırmak için çalışmalarını yerine getirdiğini ve görevini yapmaya devam edeceğini dile getiren Molla, “Bu önemli günde, Türk havacılık tarihinde yerini almış bulunan THK’na karşı Edirne halkı her daim teveccühünü göstermiştir. Edirnelilere havacılık sevgisinin çok özel bir göstergesi olan karşılıksız yardım ve katkıları için teşekkür ederiz. Kurumumuzun 99’uncu yaş günü nedeniyle, THK Edirne Şube yöneticileri olarak çalışmalarımızda yardımlarını esirgemeyen başta Edirne Valiliği, Edirne Belediye Başkanlığı, tüm kurum ve kuruluşlara ve Edirnelilere saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.
99’UNCU YILA ÖZEL KONFERANS
Şube Başkanı Molla ayrıca, 99’uncu kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında 9 Mart’ta Edirne Belediye Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği ve T.Ü. Güzel Sanatla Akademisi Sanat topluluğu işbirliğinde ‘Edirne’den İstanbul’a geçen Türk Havacılığı ve İstanbul Atatürk Havalimanı’ adlı konferans düzenleyeceklerini belirtti. Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Salonunda gerçekleştirilecek olan konferansta; Yazar- Tarihçi Stuart Kline tarafından sunum yapılacağını ifade eden Molla, moderatörlüğünü ise Kutalmış Bayraktar yapacağını söyledi. Molla, tüm Edirne halkını ve havacılığa ilgi duyan gençleri konferansa davet etti.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ