DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22363282,81%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

119 okunma

TGK’den vekillere çağrı!

Edirne Gazeteciler Derneği'nin de çatısı altında bulunduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, “Tasarruf Tedbirleri” kapsamında kamuya gazete aboneliği kısıtlaması getirilmesinin yerel basının idam fermanı olduğuna dikkat çekerek, uygulamanın iptal edilmesi için tüm milletvekillerinden destek istedi…

ABONE OL
19 Mayıs 2024 16:55
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Gazeteciler Derneği’nin de (EGD) çatısı altında bulunduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, “Tasarruf Tedbirleri” kapsamında kamuya gazete aboneliği kısıtlaması getirilmesinin yerel basının idam fermanı olduğuna dikkat çekerek, uygulamanın iptal edilmesi için tüm milletvekillerinden destek istedi.
Kütahya’da 25 Mayıs 2024 Cumartesi günü olağan genel kurulunu gerçekleştirecek olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun milletvekillerine çağrısı şöyle:
“Sayın Milletvekilimiz;
Pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içindeki yerel basınımız, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulacak olan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.
Bilindiği gibi yerel basının tek geliri, gazete abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. Ancak “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma yaşanacaktır.
Örneğin; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan “Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak” düzenlemeleri yerel basının adeta can suyunu kesecek uygulamalardır.
Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz attığımızda; Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri Dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir.
Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır.
Konuya hassasiyet göstermenizi, demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesi konusunda desteğinizi bekliyoruz. “

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ