DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22376822,75%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

820 okunma

Taş ocağına Danıştay’dan da ret!

Danıştay 6'ncı dairesi, Edirne'nin Keşan ilçesinde yerleşim yerlerine 160 metre mesafedeki taş ocağı için mahkemenin 'ÇED Gerekli Değildir' kararının iptaline yönelik, Edirne Valiliği ve BOTAŞ'ın açtığı karşı davada, temyiz talebini reddedip, mahalleliyi haklı buldu... Kararın ardından mahalleli adına açıklama yapan Keşan Çevre Gönüllüleri Dayanışması temsilcisi Saliha Kafalı, "Bu durum, bizlere ülkemizde hala vicdanının sesini dinleyen yargıçlar var dedirtti. Bizler daha önce de dediğimiz gibi, yapamaz diyenlere inat çok yorulmuş olsak da, başardık. Bu başarıyı Keşan halkı ile kazandık. Tüm Keşan'a armağan ediyoruz" dedi...

ABONE OL
8 Kasım 2023 13:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Danıştay 6’ncı dairesi, Edirne’nin Keşan ilçesinde yerleşim yerlerine 160 metre mesafedeki taş ocağı için mahkemenin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptaline yönelik, Edirne Valiliği ve BOTAŞ’ın açtığı karşı davada, temyiz talebini reddedip, mahalleliyi haklı buldu.
Keşan’da yerleşim yerlerine 160 metre mesafede bulunup, geçen yıl yeniden faaliyete geçerek, 2 ay patlatmalı olarak çalıştığı iddia edilen taş ocağı, tepkilere neden oldu. Bu süreçte Aşağı Zaferiye Mahallesi’nde oturanlar, taş ocağı için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptaline yönelik de Edirne İdare Mahkemesi’ne başvurup, dava açtı. Mahalleli 28 Nisan’da 2023 tarihinde davayı kazanırken, BOTAŞ ve Edirne Valiliği kararın temyizi için Danıştay 4’üncü Dairesi’ne başvurdu. Dosyayı inceleyen Danıştay, idare mahkemesini kararını onayıp, temyiz talebini reddetti. Karar sonrası Yeni Mahalle’de toplanan STK temsilcileri ile mahalleli, basın açıklaması yaptı.
‘HAKLIYDIK KAZANDIK’
Mahalleli adına basın açıklamasın okuyan Keşan Çevre Gönüllüleri Dayanışması temsilcisi Saliha Kafalı, “20 Aralık 2020 tarihinden bugüne kadar BOTAŞ’a karşı sürdürülen haklı davamızın bugün Zafer günü. Tüm engellemelere ve yanlış yönlendirmelere rağmen, halkın ve haklının gücü kazandı. Bilirkişi heyetinin raporu sonucu 26 Nisan 2023 tarihinde davacılarımızla birlikte katıldığımız duruşmadan sonra 28 Nisan 2023 tarihinde bizim lehimize karar çıktı. Zaten adalete güvenimiz tamdı. Haklıydık ve kazandık. 28 Nisan 2023 tarihindeki mahkeme kararından sonra, BOTAŞ davayı Danıştay’a temyize taşıdı. Sonuç olarak durum BOTAŞ için yine hüsran, yine hüsran. Bizi haksız çıkarmak için söyledikleri yalanlar mahkeme heyeti tarafından kabul görmedi. Bu durum, bizlere ülkemizde hala vicdanının sesini dinleyen yargıçlar var dedirtti. Bizler daha önce de dediğimiz gibi, yapamaz diyenlere inat çok yorulmuş olsak da, başardık. Bu başarıyı Keşan halkı ile kazandık. Tüm Keşan’a armağan ediyoruz” dedi.
İDARE MAHKEMESİ KARARI
Edirne İdare Mahkemesi 28 Nisan 2023 tarihinde temyiz yolu açık olmak üzere oybirliği ile aldığı kararında, “dava konusu işlemin Çevre, Orman, Ziraat, Biyoloji ve Hidroloji mühendisliği yönünden uygun olmadığı sonucuna varılmakla, Edirne İli, Keşan İlçesi, Aşağızaferiye Mahallesi mevkiinde, Botaş Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. tarafından yapılması planlanan taş (kalker) ocağı projesi ile ilgili olarak Edirne Valiliği’nce verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararında bilimsel esaslara ve ilgili mevzuata uygunluk bulunmamıştır” ifadelerine yer vermişti.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ