DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22381022,01%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

117 okunma

‘Tarih, böyle bir zafer yazmadı.’

18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 108. yıldönümü dolayısıyla kişi, kurum ve kuruluşlar tarafındanmesajlar yayınlandı.

ABONE OL
17 Mart 2024 17:18
0

BEĞENDİM

ABONE OL


18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 108. yıldönümü dolayısıyla kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından yayımlanan mesajlar şöyle:
VALİ YUNUS SEZER
Edirne Valisi Yunus Sezer’in 18 Mart Çanakkale Zaferi Ve Şehitleri Anma Günü mesajı şöyle:
Bugün, Türk Milletinin vatanı için, bayrağı için, bağımsızlığı için gerektiğinde neleri feda edebileceğini bir kez daha kanıtladığı gün, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü’dür.
Çanakkale Zaferi’mizin sene-i devriyesini, millet olarak büyük bir gurur ve heyecanla idrak ediyor; Çanakkale destanının bütün kahramanları ile aziz şehitlerimizi rahmetle yâd ediyoruz.
Geri dönmeyi asla düşünmeyen kahramanların yazdığı destan olan Çanakkale’de Türk milleti topyekûn ayağa kalkmış, istiklaline ve istikbaline göz koyan emperyalist güçlere karşı kanının son damlasına kadar mücadele etmiştir.
Milletimizin gönlünde müstesna yerini alan şehitlerimiz, ülkemizin bağımsızlığının ve bölünmez bütünlüğünün korunması, huzur ve güvenliği için gözlerini kırpmadan canlarını feda etmişlerdir. Üzerinde hür olarak yaşadığımız bu vatanı, bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün, vatan sevgimizin, birlik ve beraberliğimizin simgeleri olarak, gönlümüzde yaşayan aziz şehitlerimize borçluyuz.
Bu düşüncelerle “18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi” nin 109. yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan ve millet uğruna hayatlarını kaybetmiş tüm şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.,
MİLLETVEKİLİ YAZGAN’IN MESAJI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan’ın mesajı şöyle:
“1915, tarihimizin kırılma noktalarından biridir. Emperyalist işgalcilere, varını yoğunu ortaya koyarak direnen yüce Anadolu, ‘Çanakkale geçilmez’ şiarıyla halkımızın bağımsızlık ve özgürlüğe düşkünlüğünü tüm dünyaya kanıtlamıştır. Tarihte bir benzeri bulunmayan bu büyük kahramanlık destanı, Türkiye’nin ilerlediği yolu çizmiş; cumhuriyetin ve ulusal birlikteliğin müjdecisi olmuştur. Burada gösterilen fedakârlık, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda halkımızın neler yapabileceğinin de işareti anlamına gelmektedir. Tüm mazlum devletlere örnek olan bu destan, bağrından cumhuriyeti ve ulusal egemenliği çıkarmış, tarihin akışını değiştirmiştir. 18 Mart, tam bağımsızlık ve özgürlük uğruna ödenen büyük bedelleri barındırmaktadır. Tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti için yılmadan, yorulmadan çalışma azmini, işte bu destandan alıyoruz. Başta cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu topraklar için kahramanca mücadele edenleri, canını veren şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.”
MİLLETVEKİLİ MEHMET AKALIN
İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, şunları söyledi:
“Şanlı tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biri de Çanakkale Zaferidir. Çanakkale Zaferi, bütün dünyayı şaşkınlık içinde bırakan gerçek bir iman ve eşsiz bir kahramanlık destanıdır. Vatan ve bağımsızlık aşkıyla, tarihe altın harflerle nakşedilen destansı mücadelenin, Çanakkale Zaferinin 109. yıldönümünü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşıyoruz.
Biran bile tereddütte kapılmadan, canlarını seve seve feda ederek ‘Çanakkale geçilmez’ dedirten, kahraman gazilerimiz ve aziz şehitlerimiz; milletimizin vatan, bayrak, istiklal ve hürriyetleri uğruna neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermişlerdir. Bu eşsiz zaferle ortaya konulan sarsılmaz vatan sevgisi ve millet olma bilinci, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde nihai zafere ulaşılan Kurtuluş Savaşı’na da meşale olmuştur.
Aziz şehitlerimizden aldığımız ilhamla, aynı şuur ve inançla, mukaddes emanetinizi daha yükseklere taşıma gayreti verirken, diğer yandan bizi millet yapan yüksek değerlerimizi daima canlı tutmaya ve yüceltmeye devam edeceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle; 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıldönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milletimize bu eşsiz zaferin gururunu yaşatan, vatanımız, bağımsızlığımız, milli birlik ve bütünlüğümüz uğrunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”
BAŞKAN RECEP GÜRKAN
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi, Türk milletinin yenilmezliğini, cesaretini ve azmini tüm dünyaya bir kez daha kanıtladığı gündür. Bu özel günde, şehitlerimizi rahmetle anarken, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum.” dedi
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajında şunlara yer verdi:
“Çanakkale Zaferi, sadece bir askeri zafer değil, aynı zamanda inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş büyük bir destandır. Türk milleti, vatanı, bayrağı ve özgürlüğü uğruna gösterdiği kararlılık ve fedakârlık, tarihe altın harflerle yazılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, Türk milleti, Çanakkale’de verilen mücadelede büyük bir kararlılık ve cesaretle vatan topraklarını korumuştur. O, milletimize önderlik ederek, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde ilham vermiş ve tarihin akışını değiştirmiştir. Çanakkale ruhu, Türk askerlerinin, ölümü göze alarak şehadete koşmasıdır. O ruh, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Vatan sevgisini en yüce değer” sözünde ve Çanakkale’de verilen büyük mücadeledeki kahramanlıklarda görülmüştür. Çanakkale, Nusret Mayın Gemisi’nin destansı başarısı, Mehmet Çavuş’un cesareti, Nezahat Onbaşı’nın fedakârlığı ve 57. Alay’ın inanç dolu direnişi ile yazılmıştır. Bugün, şehitlerimizin ve gazilerimizin kahramanlıkları, fedakârlıkları sayesinde Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi, Türk milletinin yenilmezliğini, cesaretini ve azmini tüm dünyaya bir kez daha kanıtladığı gündür. Bu özel günde, şehitlerimizi rahmetle anarken, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Geçit vermedik, vermeyeceğiz!”
SAMET KAHRAMAN
Cumhuriyet Halk Partisi Edirne İl Başkanı Samet Kahraman “ Çanakkale Savaşı, 19 Mayıs 1919 ‘da Samsun’dan tüm Anadolu’ya bir güneş gibi doğarak yayılan Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin habercisi olmuştur “ dedi
Kahraman 18 Mart Çanakkale Zaferinin yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“18 Mart Çanakkale Zaferi , Türk Milletinin başka bir ulusa boyun eğmeyeceğini gösteren önemli unsurdur. Bu destan 1915 yılından bu yana verdiğimiz şehitlerin burukluğu ile birlikte anılmaktadır.
Çanakkale Zaferi, Türkiye tarihinin olduğu kadar dünya tarihinin de dönüm noktalarından birini teşkil etmiştir. O siperlerin büyük komutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün, Çanakkale’de koyun koyuna yatan farklı milletlerden pek çok askere ‘artık onlar bizim evlatlarımızdır’ diyerek sahip çıkması Çanakkale’de bir milletin dünyaya kafa tutmasının ötesinde bir insanlık savaşı verildiğini göstermiştir. 18 Mart 1915’te Çanakkale zaferini kazandıran ruhla, Türk Milletinin gücü, vatanseverliği, fedakarlığı ve özgürlüğe olan sarsılmaz inancı bir kez daha teyit edilmiştir.
Rengini şehitlerimizin kanından alan ay yıldızlı bayrağımızın bu topraklarda özgürce dalgalanmasını kendini vatana feda edenlerin bizlere hediyesi olduğunu biliyor, ülkemizin birlik ve bütünlük içinde yükselmesi için yılmadan çalışmanın şehitlerimize borcumuz olduğunu ifade ediyoruz.
Bu gün bizlere düşen görev şehitlerimizin emaneti olan bu kutsal vatan topraklarının korunması ve bayrağımızın ebediyen dalgalanması için birlik, beraberlik ve bütünlük içinde verilen destansı mücadelede ki ruhu, bilinci ve kararlılığı idrak etmek , gelecek kuşaklara bu bilinci aktarmak ve daha güvenli bir şekilde devretmektir.
Her yıl Çanakkale Zaferi ile birlikte Şehitler günü olarak da andığımız bu anlamlı günde vatanı ve milleti için tereddüt etmeden canını feda eden tüm kahraman şehitlerimizi, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.”
AYDOĞAN AKINCI
AK Parti Edirne İl Başkanvekili Aydoğan Akıncı Çanakkale Zaferi’nin, dünya tarihini etkileyen dönüm noktası olduğunu belirtti Akıncı, “Çanakkale Deniz Zaferi adeta imkânsızın başarıldığı, vatanı, bayrağı, milleti, dini ve devleti için canını feda eden şehitlerimizin destanıdır” dedi.
Çanakkale Zaferinin, Türk milletinin yeniden diriliş destanı olduğu aktaran Akıncı, “Çanakkale Zaferi ırkları, renkleri ve dilleri değişik, çeşitli milletlerden oluşan işgal ordularının saldırılarına karşı var gücü ile karşı koyan milletimizin yazdığı kahramanlık örneğidir. Şehitlerimizin emanetine sahip çıkarak, ülkemizi geleceğe en güçlü şekilde taşımalıyız” ifadelerini kullandı.
Çanakkale Zaferinin yeniden dirilişin sembolü olduğunu belirten Akıncı, “Aynı zamanda Çanakkale zaferi binlerce yıllık şanlı tarihe sahip milletimizin küllerinden yeniden dirilişinin sembolüdür. Milletimizin en seçkin, en yetişmiş ve en verimli nesillerini feda etme pahasına Çanakkale’de fitilini tutuşturduğu istiklal ateşi, Kurtuluş Savaşı’nı verecek gücü bulmamıza vesile olmuş ve yeni Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ile sonuçlanmıştır” dedi.
Çanakkale’de sergilenen birlik kardeşlik ve dayanışma, milletime hem zaferi kazandırmış ve hem de Kurtuluş savaşımı ıçin gerekli olan cesareti ve mücadele ruhunu verdiğini söyleyen Akıncı, “18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milletimize bu eşsiz zaferin gururunu yaşatan, vatanımız, bağımsızlığımız, milli birlik ve bütünlüğümüz uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” şeklinde konuştu.
ALPAY ALPAGUT ENGİN
İYİ Parti Edirne İl Başkanı Alpay Alpagut Engin’in mesajı:
18 Mart 1915 tarihinde ‘Çanakkale Geçilmez’ diye yazılan bu destanla 783 bin km kare vatan toprağı içinde kardeşliğin ve ulus olma bilincinin de tohumları atılmıştır. Dünya tarihini ve masa başında yapılan hesapları değiştiren bu zafer aynı zamanda milli mücadelenin de ilk kıvılcımı olmuştur. Milletimiz onları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır. Şehitlerimizin aziz hatıralarını yüreğimizde taşımak ve yaşatmak, onların emaneti olan değerli ailelerine sahip çıkmak onların acılarını, üzüntülerini ve sorunlarını paylaşmak bizlerin üzerine düşen milli bir görev, görevin ötesinde büyük bir onur ve vefa borcudur.
Bu düşüncelerle, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatan uğrunda canlarını feda eden tüm şehit ve ebediyete göçmüş gazilerimizi rahmetle anarken, yaşayan gazilerimize de sağlıklı uzun ömürler diliyorum.”dedi.
SİNAN TEKİN
Saadet Partisi Edirne İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu Üyesi Av. Sinan Tekin, Çanakkale Zaferi’nin, adı tarihe altın harflerle yazılmış bir kahramanlık destanı olduğunu kaydetti. Av. Tekin, “Çanakkale zaferi, milletimizin hangi şartlarda olursa olsun esaret ve dayatmaya asla boyun eğmeyeceğinin bir delilidir” dedi.
Çanakkale zaferinde, Anadolu’nun yanı sıra, Tebrizli, Halepli, Şamlı, Silistreli, Bağdatlı Kudüslü… yüzlerce şehidin verildiğini hatırlatan Saadet Partisi İl Başkanı Av. Sinan Tekin; “Tarih sadece anmak için değil anlamak ve ders çıkarmak için vardır. Çanakkale Zaferi’nden alınması gereken en önemli ders birlik ve beraberliğimizdir. Bundan 109 yıl önce Çanakkale’de ortaya konan kardeşlik iklimini, bütün coğrafyaya yayacak şekilde yeniden inşa etmek zorundayız. Çanakkale geçilmedi, Allah’ın izniyle geçilmeyecek! Çünkü biz bir ve beraber olursak aşamayacağımız hiç bir engel, bozamayacağımız hiçbir oyun yoktur” vurgusunu yaptı.
Av. Sinan Tekin, “250 bin şehit verdiğimiz ama sonunda zafere ulaştığımız bu savaşta şehit olan tüm kardeşlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum, bütün şehitlerimizin ruhları şad olsun” ifadesini kullandı.
EDİRNE TİCARET BORSASI
Bugün, tarihin eşine az rastlanan en büyük kahramanlık destanlarından biri olan ve savaş tarihine altın harflerle yazılan, Çanakkale Zaferi’nin 109. yılını kutlamanın onurunu yaşamaktayız.
Tarih boyunca istiklal ve bağımsızlığını, milli birlik ve bütünlüğünü her şeyin üstünde tutan, bu uğurda büyük bedeller ödeyen aziz milletimiz, hiçbir zaman esaret altında yaşamayı kabul etmemiş, canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını, canı ve kanı pahasına korumasını bilmiştir.
Çanakkale Savaşı’nın zaferle sonuçlandığı 18 Mart, aynı zamanda aziz şehitlerimizin hatırasını canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Şehitleri Anma Günü” olarak kabul ve ilan edilmiştir.
Bu vesile ile, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümünde, Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyoruz. Aziz şehitlerimiz, ruhunuz şad olsun!”
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ’

109’ncu yılını kutladığımız Çanakkale Deniz Zaferi ve hemen ardından başlayıp 8,5 ay süren Kara Savaşları Osmanlı Devleti’nin, Çarlık Rusyası’nın ve 1. Dünya Savaşı’nın yaşam sürelerini belirleyerek tarihi değiştiren dünyanın en önemli savaşlarından biridir.
Çanakkale’nin Dünya ve özellikle Türk Ulusu için anlamı, bir kent, bir boğaz, bir savaş adı olmanın çok ötesindedir. Deniz Zaferi ve Kara Savaşları sonucunda Batı Emperyalizmi belki de tarihinin en ağır yenilgilerinden birini almış, Anadolu Türklüğü 1683 2. Viyana bozgunundan başlayan 232 yıllık yılgınlığından kurtularak özgüven kazanmış ve Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nın başkomutanı, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa’sına kavuşmuştur.
19 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı’nı ve Marmara’yı aşarak Payitaht İstanbul’u teslim alıp Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak, Karadeniz’e çıkıp Çarlık Rusya’sına yardım ederek 1. Dünya Savaşını sonlandırmak amacıyla harekete geçen emperyalist ülkeler, “Yenilmez Armada”larının verdiği ağır kayıplara dayanamayarak 18 Mart 1915 günü çekilmek zorunda kalmış, ancak hemen 1 ay sonra, 25 Nisan’da bu kez amaçlarına karadan ulaşmak için Kara Savaşları’nı başlatmış, orada da önce 19. Tümen Komutanı, sonra Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal’in askeri dehasına boyun eğmişlerdir.
Sadece 3 yıl önce siyasete bulaştırılması ve subaylar arasındaki alaylı-mektepli çekişmeleri nedeniyle Balkan Faciası’nı yaşamış, 2 hafta içinde Edirne dahil bütün Trakya’yı kaybetmiş Türk Ordusu, Çanakkale’de harikalar yaratmıştır. “Çanakkale Geçilmez” sözünü tarihe altın harflerle yazdıran Mehmetçik, akıl ve bilimle komuta eden bir önderlikle -bütün yoksunluklarına karşın- sadece savaşın ve Türk Ulusu’nun kaderini değil, tarihin seyrini de değiştirmiş, 1. Dünya Savaşı 3 yıl daha sürmüş, müttefiklerinden yardım alamayan Rusya’da Çarlık zora düşmüş, 1917 Ekim Devrimi ile rejim ve yönetim değişmiş ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dünya sahnesine çıkmıştır.
İngiliz Bahriye Nazırı Churchill’in Çanakkale yenilgileri ile ilgili olarak, “Şu an mağlubiyeti bütün damarlarımda hissetmekteyim. Çok üzgünüm. Oldukça mutluydum, umutluydum. Daha düne kadar ‘Çanakkale bizimdir’ diyordum. Çünkü bu savaşı kazanmak için askeri, parayı, cephaneyi her şeyi hesaplamıştım. Hepsinde çok üstündük. Mutlaka yenecektik. Yalnız bir şeyi hesaba katmamışım; Mustafa Kemal’i. Bağrımda İngiliz gururu olmasa Türkleri alnından öpmek, onları ayakta alkışlamak isterdim.” dediği İngiltere devlet arşivinde kayıtlıdır.
Ne acıdır; mağrur İngiliz bile yenildiği bu büyük dehanın hakkını teslim ederken, vatan ve millet sevgisinden nasipsiz Atatürk düşmanı soysuzlar, denizde ve karada 9,5 ay sürmüş Çanakkale Savaşları’nı tek bir güne indirgeyerek Kara Savaşları’nı yok saymak ve Mustafa Kemal’siz Çanakkale yaratmak gibi aşağılık bir çabayı onlyıllardır sürdürüyorlar.
Ancak ezici çoğunluğuyla Türk Milleti; 19 Şubat 1915 den 18 Mart 1915’e kadar 1 ay boyunca Çanakkale tabyalarında savaşan neferleri de, İngiliz denizaltısını periskopundan vuran Müstecip Onbaşıyı da, 250 kiloluk top mermisini sırtlayıp namluya süren Seyit Onbaşıyı da, Nusrat Mayın Gemisi Komutanı Tophaneli Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’i de, 25 Nisan 1915’in şanlı 57. Alayını ve komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey’i de, Cevat ve Esat Paşaları da, Onlar’ın kuru tayınlarını, şekersiz üzüm hoşaflarını da ve elbette Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa’yı da unutmuyor, unutmayacak. Atatürkçü Düşünce Derneği olarak; büyük zaferimizin 109. yıl dönümünü gururla kutluyor, değişmez önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, bütün kahramanlarımızı, şehit ve gazilerimizi minnetle, şükranla anıyoruz.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ