DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22381022,01%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

337 okunma

Söğütlük’te ‘hukuk’ çağrısı!

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu ve Trakya Platformu Edirne Bileşenleri Edirne'de Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı'na yapılmak istenen Millet Bahçesi projesini, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi'nden sonra Danıştay'ın da iptal etmesiyle, Kent Ormanı önünde toplanarak projenin sonlandırılmasını talep etti... Platform adına basın açıklamasını okuyan Ziya Gökerküçük, "Unutulmamalıdır ki mahkeme kararlarına uymak başta idare olmak üzere herkes için zorunludur, bu kararı görmezden gelip bu saatten sonra halen Söğütlük'ü Millet Bahçesi yapma girişimleri de her halükarda hukuka uygun davranmama anlamına gelecektir. Edirne'de yaşayan kentliler adına son söz olarak herkesi hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz" dedi...

ABONE OL
17 Kasım 2023 21:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Söğütlük Doğal Kalsın Platformu ve Trakya Platformu Edirne Bileşenleri Edirne’de Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’na yapılmak istenen Millet Bahçesi projesini, Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’nden sonra Danıştay’ın da iptal etmesiyle, kent ormanı önünde toplanarak projenin sonlandırılmasını talep etti.
Edirne’de Karaağaç Mahallesi’nde mülkiyeti Orman Müdürlüğü’nde olan Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’na, 2022 yılının Eylül ayında millet bahçesi yapılacağı açıklandı. Açıklamanın ardından proje kapsamında ormanda beton yürüyüş yolları yapılıp, ağaçların kesileceğini iddia eden bazı meslek odaları, sivil toplum örgütü üyeleri ve siyasi parti temsilcileri bir araya gelerek, ‘Söğütlük Doğal Kalsın’ isimli platform oluşturdu. Platform üyeleri ve gönüllü vatandaşlar bu süreçte proje ihalesinin iptali için Edirne İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, projeyle ilgili ihalenin Ankara’da yapıldığı gerekçesiyle davayı Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’ne devretti. Aradan geçen yaklaşık 8 aylık süreçten sonra, 23 Mart’ta kararını veren mahkeme projenin iptaline hükmetti.


ORMAN BAKANLIĞI’NA İZİN VERİP VERMEDİĞİ SORULDU
Davanın ikinci aşamasında ise vatandaşlar, İl Orman Müdürlüğü’ne söz konusu alanla ilgili inşaat izninin verilip verilmediğini sordu. İl Orman Müdürlüğü’nden herhangi bir cevap alamayan vatandaşlar konuyu yargıya taşıdı. Konuyla ilgili ilk derece mahkeme ve Bölge İdare Mahkemesi Orman Bakanlığı tarafından izin verildiği yönünde değerlendirilme yapıp kararlarında iznin de iptali yönünde hüküm verdi.


DANIŞTAY İZİN KARARI ALINMADIĞINI DEĞERLENDİRDİ
İki mahkemenin de bu kararının ardından konu Danıştay’a taşındı. Danıştay ise konuyla ilgili kararını verdi. Danıştay gerekçeli kararında, Orman Bakanlığı’nın böyle bir izin kararı almadığını, olmayan bir kararın iptalinin söz konusu olamayacağını değerlendirerek ilk derece Ankara İdare Mahkemesi’nin kararının bozulmasına hükmetti.
‘KARARLAR İDARECİLERİ ÜZMEMELİ, AKSİNE SEVİNDİRMELİDİR’
İdare Mahkemesi ve Danıştay’ın kararlarının ardından Söğütlük Doğal Kalsın Platformu ve Trakya Platformu Edirne Bileşenleri dün kent ormanın önünde bir araya geldi. Platformlar adına konuşan Ziya Gökerküçük, “Söğütlük’ü iktidar gücü ile Millet Bahçesi yapma girişimi; aklın, bilimin, hukukun ve halkın itirazı sonucu Ankara 14. İdare Mahkemesi’nden sonra Danıştay 14. Dairesi tarafından da iptal edildi. Danıştay; hukuki ve teknik altyapısı oluşturulmadan yapılan Millet Bahçesi’nin ihalesinin iptaline karar vermiş ayrıca Söğütlük’ün orman parkı olduğunu buranın millet bahçesi yapılamayacağına hükmetmiştir. Bu gayet normal ve olması gereken karar ve buna bağlı gelişmeler kentimiz idarecilerini üzmemeli aksine sevindirmelidir” dedi.
‘VALİ VE İL BAŞKANI YENİ BİR YANLIŞIN PEŞİNDE’
Hali hazırda orman olan bir alanın Millet Bahçesi adı altında betona boğulmamasını, doğal haliyle kalmasını talep ettiklerini söyleyen Gökerküçük, “Sayın Valimizin ve AKP İl Başkanının Edirne’de 2024 yılı sonuna kadar Millet Bahçesi açılacağı konusundaki beyanlarını yerel basından okuduk. Şimdi merak ettiğimiz husus ise bu bahçenin nerede yapılacağıdır. Bu yerin kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Bu hususta ilgili makamlar olan Sayın Valimiz ile AKP İl Başkanı bu Millet Bahçesinin yerini Söğütlük Kent Ormanı olarak düşünüyorlarsa ya hukuki gelişmelerden haberdar edilmemişler ya da yeni bir yanlışın peşindedirler” diye konuştu.
‘HERKESİ HUKUKA UYGUN DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ’
Danıştay kararı sonrası Söğütlük ve çevresindeki ormana zarar veren çalışmaların en kısa sürede durdurup sonlandırması gerektiğinin altını çizen Gökerküçük, “Söğütlük’ün Kent Ormanı olarak yeniden halkın hizmetine açılmasını ve bugüne kadar hukuka uygun davranmayan sorumluların cezalandırılmasını talep ediyoruz. Unutulmamalıdır ki mahkeme kararlarına uymak başta idare olmak üzere herkes için zorunludur, bu kararı görmezden gelip bu saatten sonra halen Söğütlük’ü Millet Bahçesi yapma girişimleri de her halukarda hukuka uygun davranmama anlamına gelecektir. Edirne’de yaşayan kentliler adına son söz olarak herkesi hukuka uygun davranmaya davet ediyor, mahkeme kararının aksine hareket edilip Söğütlük’ü Millet Bahçesi’ne çevirme girişimlerine devam edilmesi halinde hakkımızı yine hukuk yoluyla arayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ