DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22381022,01%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

161 okunma

Sezer: Meriç’te santral yüzde 80’de

Edirne Valisi Yunus Sezer, uzmanların ısrarla yapılmaması konusundaki uyarılarının rağmen yapılıp, Ağustos ayında test aşamasındayken arızalanan Meriç Nehri'nde üzerindeki Lastik Savaklı Arşimet Burgulu Hidroelektrik Santrali'nin revize edilen çalışmalarında yüzde 80 oranında aşama kaydedildiğini söyledi…

ABONE OL
4 Ocak 2024 18:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne Valisi Yunus Sezer, uzmanların ısrarla yapılmaması konusundaki uyarılarının ardından Ağustos ayında test aşamasındayken arızalanan Meriç Nehri’nde üzerindeki Lastik Savaklı Arşimet Burgulu Hidroelektrik Santrali’nin revize edilen çalışmalarında yüzde 80 oranında aşama kaydedildiğini söyledi.
Edirne Valiliği tarafından Meriç Nehri üstünde yapımı biten ve Temmuz ayında test aşamasına alınan Lastik Savaklı Arşimet Burgulu Hidroelektrik Santrali’nde çalışmalar arıza nedeniyle durdu. Uzmanların, ısrarla yapılmaması konusundaki bilimsel görüşlerine rağmen yapılan ve hüsranla sonuçlanan ilk çalışmanın ardından, kente atanan Vali Yunus Sezer, oluşturulan uzman ekiplerle projeyi revize etmeye karar verdiklerini söyledi. Üniversite, DSİ ve danışmanlar eşliğinde projesi revize edilen santralle ilgili konuşan Vali Sezer, çalışmaların yüzde 80 oranında tamamlandığını, 1 ay içerisinde tamamen bitireceklerini belirtti.


‘1 AY İÇERİSİNDE SANTRALİ TAMAMLAYACAĞIZ’
Santralde yapım işinin devam ettiğini kaydeden Sezer, “Meriç Nehri’ndeki santral ile ilgili olarak en son açıkladığımız çerçevede şu anda yapım işi devam ediyor. Bunun müşavirlik ve DSİ’nin kontrolünde devam ettiriyoruz. 3 tane kontrol mekanizması var. Üniversite, Özel İdare ve DSİ’den oluşturduğumuz bir kontrol mekanizması var. İkincisi de DSİ’nin akredite ettiği bir müşavirlik firmasından hizmet alındı. Üçüncüsü de kurumsal olarak bizim yaptığımız bir kontrol mekanizması var. Şu anda yapım işi devam ediyor. Tekrar aynı sıkıntılarla karşılaşmamak için proje revize edildi. Burada fore kazık sistemine geçildi. Şu anda yüzde 80 aşamasına gelmiş durumda. Zannediyorum 1 ay içerisinde burayı tamamlayacağız eğer bir aksilik olmazsa” dedi.
‘HIZLI TREN’DE EDİRNE AYAĞI HAZİRAN’A KADAR BİTECEK’
Özellikle 25 Kasım ve Ulus Pazarı çevresinde çalışmaların sürdüğü hızlı tren inşaatının Edirne ayağını da Haziran ayına kadar bitirmeyi hedeflediklerini dile getiren Sezer, “Hızlı trenin Haziran ayına kadar Edirne bölümünü bitirmeyi düşünüyoruz. Fiziki olarak Edirne bölümünü tamamlamak istiyoruz. Diğer alanları bilmiyorum. Çok hızlı bir çalışma yapıyor firma ve biz de bir an önce Saraçlar’ın alt kısmındaki o enkazın bir an önce kalkmasını istiyoruz. Orada özellikle yaz aylarında daha fazla trafik ve insan sirkülasyonu olacak. Yüklenici firmayla görüşmemiz de o şekilde. En azından bu sene içerisinde Edirne bölümünü bitirip şehir içinden çıkmayı düşünüyorlar” diye konuştu.
Millet Bahçesi yapımı mahkeme kararıyla durdurulan Söğütlük konusunda da projede revizyona gittiklerini, yeniden ihaleye çıkacaklarını ifade eden Sezer, “Söğütlük’le ilgili malumunuz benden önce bir ihale yapılmış. Burası dava konusu olmuş ve ihale iptal edilmiş durumda. İhale iptal edildikten sonra da biz geldikten sonra en azından yarım kalan işleri tamamlayın ki yapılan işler zayi olmasın diye bir tasviye sürecini yürüttük. 2 bin adet büyük ağaçlar dikilmiş, fidanlar dikilmiş, bunların kurumaması lazımdı. Yürüyüş yolları da aynı şekilde başlanılmış ama kalmış. Bir önceki hale kapsamında tamamlattırdık. İhale tasviye edildi, bu hem Orman Genel Müdürlüğü hem de mahkeme kararları doğrultusunda proje revize edildi. Bu ay içerisinde onun da ihale işlemleri tamamlanarak kaldığı yerden tamamlanacak” şeklinde konuştu.
‘YAZIN SÖĞÜTLÜĞÜ AÇARIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM’
Yaz ayına doğru Millet Bahçesi’ni açacaklarını kaydeden Sezer, “Söğütlük dediğimiz alanda 8 kilometreye yakın yürüyüş ve bisiklet parkuru yapılmış durumda. Hem gençler, hem çocuklar, hem de engelliler için macera parkları ve oyun alanları oluşturulmuş durumda. Yine piknik alanları hazır. Binlerce piknik masasından kamelyaya kadar üst düzeyde hazır durumda. Belki nehrin kıyısındaki inşaat çalışmaları biraz devam edecek. Onu da ihale yapıldıktan sonra kısa süre içerisinde tamamlarız diye düşünüyorum. Yazın orayı açacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
‘GAZİMİHAL HAMAMINI GEREKİRSE KENDİMİZ YAPACAĞIZ’
Çavuşbey Mahallesi girişinde bulunan yıkık haldeki Gazimihal Hamamı’nı da restore edeceklerini hatırlatan Sezer, “Gazimihal hamamı ile ilgili daha ihale yapmadık. Bu ay içerisinde yapacağız. Eğer ihaleye katılan olmazsa da bizim böyle bir sözümüz var kendimiz yapacağız. Bu sene içerisinde orası başlayacak, inşaatı yapılacak. Orası ilin de giriş noktası. Düzenlemeyle birlikte çok güzel bir nokta olacak orası. Eğer yap-işlet-devret modeliyle yapamazsak şu anda iki istek var bir tanesiyle görüştüm, eğer almazlarsa biz kendimiz yapacağız. Önüne gidip fotoğraf vermekle olmuyor, ne söylediysek yapacağız” dedi.
‘HEDEFİMİZ YARIM KALAN İŞİN KALMAMASI’
Devam eden ve projesi başlayacak restorasyon işlerine de değinen Sezer, “Evliya Kasım Paşa Camisi, Şeyh Şücaettin Camisi, Şükrü Paşa Anıtı ihalesi yapıldı devam ediyor. Hedefimiz şu; Edirne’de yarım kalan hiçbir iş kalmasın. Kaleiçi’nde 40’a yakın konak var tespit ettiğimiz. Her hafta neredeyse projesi biten konağı ihale edip çalışmalarını başlatıyoruz ve bu çalışmalar da devam edecek. Bazıları proje aşamasında, bazıları da projesi bitti ihale edilecek. Kaleiçi’nde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’mızla birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Biz bir proje sunduk, onlar daha detaylı bir çalışma yürütüyorlar. Kaleiçi Türkiye’nin ender yerlerinden bir tanesi, burasını biz konaklarıyla, sanat sokaklarıyla çok güzel bir hale getireceğiz. Tarihi Hastane ile ilgili Milli Saraylar’a geçiyor biliyorsunuz, orada bir çalışma başlatıldı. Şimdi Balon Binası ile ilgili de bir çalışma başlatıldı. Orayı da ya Milli Saraylar’a geçireceğiz, onlar istiyorlar ya da farklı bir yöntemle orayı da kazandıracağız çevre düzenlemesiyle beraber” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ