DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22366412,75%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

8514 okunma

Rahip gitti ibadet bitti!

Edirne merkez Kıyık semtinde bulunan Sveti Georgi Kilisesi'nin Rahibi Aleksandr Çıkırık'ın geçtiğimiz Mart ayında ani vefatı üzerine yerine yeni bir rahip atanmadığı için kente gelen Bulgar turistler bu yıl Noel Ayini yapamadı…

ABONE OL
28 Aralık 2023 17:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Kıyık semtinde bulunan Bulgar Kilisesi’nde geçmiş yıllarda yapılagelen Noel ayini için şehre gelen Bulgar turistler kilisenin kapısını kapalı bulunca hayal kırıklığına uğradı. Son olarak geçen yıl 25 Aralık 2022 tarihinde Rahip Aleksandr Çıkırık, Bulgaristan’dan gelen din adamları ve davetlilerle birlikte Noel ayini kutlamıştı. Rahip Aleksandr Çıkırık’ın geçtiğimiz Mart ayında ani vefatı üzerine yerine yeni bir rahip atanmadığı için bu yıl ayin için kente gelen turistler eli boş döndü.


Bilindiği gibi Edirne’de Kıyık semtinde bulunan Sveti Georgi Kilisesi’nin bakımıyla uzun yıllar Bulgar asıllı Edirneli Filip Çıkırık ilgilenmişti. Gördüğü büyük onarımlar sonucunda ibadete açılan kiliseye rahip olarak, Filip’in Sofya’da İlahiyat Fakültesini bitiren oğlu Aleksandr Çıkırık atandı. Yirmi yıl kilisenin rahibi olarak görev yapan Aleksandr Çıkırık, bundan dokuz ay önce genç yaşta vefat etti ve Edirne’de görev yaptığı kilisenin bahçesinde toprağa verildi. Sveti Georgi Kilisesi de onun ölümünün ardından rahipsiz kalarak resmen ibadete kapandı. Kili-se şu anda sadece ziyaret edilebiliyor.


Kiliseye rahip atamasının İstanbul Rum Ortadoks Patrikhanesi Patriği 1’nci Bartholomeos tarafından yapıldığı belirtilirken, yılbaşı öncesi bir patrik ataması yapılması isteğinde bulunulmuştu. Ancak Bulgar Ortadoks cemaatinin bu talebi 2023 yılı içinde karşılık bulmadı ve Noel Ayini de gerçekleşemedi. Edirne’nin Kirişhane semtinde bulunan ve büyük bir onarım geçiren ikinci Bulgar Kilisesi Sveti Konstantin-Elena ise ibadete kapalı, ancak ziyaretlere açık bulunuyor.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ