DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22331770,62%
Edirne
27°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

169 okunma

Namaz Vakitleri ve Kıble

Namazın şartlarından birisi de istikbal-i kıbledir. Yani namazı Kâbe’ye doğru yönelerek kılmaktır.

ABONE OL
3 Nisan 2024 10:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Namazların vaktinde ve kıble istikametine doğru kılınması namazın şartlarındandır. Dolayısıyla namaz vakitlerine dikkat edilerek, kıble yönüne doğru kılınması namazın sıhhati açısından önemli bir gerekliliktir. Günde 5 vakit namaz vardır: Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları. Namazların her birinin vakitleri vardır ve her namazın kendi vaktinde kılınması gereklidir. Bir namazın vakti girmeden önce kılınması caiz olmadığı gibi, meşru bir mazeret olmaksızın namazın vaktinden sonraya bırakılması da büyük bir günahtır.

O halde bulunulan yerin namaz vakitlerine dikkat etmek suretiyle namazlarımızı kılmalıyız. Bunun için Diyanet İşleri Başkanlığı namaz vakitlerini veren takvim veya uygulamaları kullanabilirsiniz. Bu noktada bulunduğunuz şehrin Diyanet namaz vakitlerini öğrenebileceğiniz Namaz Vakitleri uygulamasını kullanmanızı öneririz. Uygulamaya girişte bulunduğunuz şehri seçin ve namaz vakitlerinizi alın.

Namazın şartlarından birisi de istikbal-i kıbledir. Yani namazı Kâbe’ye doğru yönelerek kılmaktır. Eğer bir kişi Mekke’de olup Kâbe’yi görebiliyorsa, doğrudan Kâbe’ye yönelerek namazını eda eder. Ancak Kâbe’yi göremeyen kişi Kâbe’nin bulunduğu istikamete doğru namazını kılar. Kıblenin hangi tarafta olduğunu bilmeyen kişinin yanında bilen biri varsa ondan öğrenmesi gerekmektedir. Yanında böyle biri yoksa araştırarak kıblenin yönünü bulmalıdır. Ancak kapıları çalıp kıbleyi sormak gerekmez.

Akıllı telefonlar için geliştirilmiş uygulamalar veya internet siteleri aracılığıyla kıble yönü bulunabilir. Kıble yönünü güvenli ve hızlı bir şekilde bulmamıza olanak sağlayacak internet sitelerinden birisi de اتجاه القبلة sitesidir. Çevrimiçi Google haritalar vasıtasıyla bulunduğunuz yer ile Kâbe arasına çekilen kıble hattı kıble yönünüzü doğru ve güvenilir şekilde bulmanızı sağlamaktadır. Kıble yönü hattını etrafınızdaki sokak, yol, ev vb. unsurlara tatbik etmek suretiyle saniyeler içerisinde kıble yönünüzü bulabilirsiniz.

Bulunduğun şehrin Diyanet namaz vakitlerini öğrenmek, kıble pusulası ile kıbleyi bulmak, Zikirmatik ile çeşitli tesbih ve zikirleri çekmek, Vaktin Köşesi ile de vaktin ayeti, hadisi ve ilmihal bilgilerine ulaşmak için aşağıdaki Namaz Vakitleri & Kıble (Android) uygulamasını kullanmanızı öneriyoruz.

Namaz Vakitleri & Kıble => https://play.google.com/store/apps/details?id=com.namaztimes.qibla

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ