DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BIST 9.771,16-1,67%
BITCOIN 1847146-2,94%
Edirne
28°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

168 okunma

Lozan Barış Antlaşması 101 yaşında!

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgelerinden olan Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 101. yıldönümü bugün idrak edilecek…

ABONE OL
23 Temmuz 2024 16:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu belgelerinden olan Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 101. yıldönümü bugün idrak edilecek.
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi tarafından Lozan Antlaşması’nın 101. yılı nedeniyle bugün saat: 12:00’de Lozan Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirilecek. Katılımcılar dana sonra buradaki müzeli ziyaret edecek..


CHP KEŞAN İLÇE BAŞKANI ANIL ÇAKIR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, Lozan Barış Antlaşmasının 101. Yıl dönümü münasebetiyle kutlama mesajı yayımladı. İlçe Başkanı Çakır, “Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusudur. Lozan’da emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmak üzere, tüm kahramanlarımızı rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Onların azim ve kararlılığı sayesinde bugün özgür ve bağımsız bir ülkede yaşıyoruz.”
İlçe Başkanı Çakır, günün anlam ve önemi ile ilgili mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün, ulusumuzun bağımsızlığını ve egemenliğini perçinleyen Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yıl dönümünü büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz. 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması, milletimizin bağımsızlık mücadelesindeki kararlılığını ve direncini tüm dünyaya ilan etmiştir.
Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, Sevr’in zincirlerinin kırıldığı ve ülkemizin bağımsızlığının tescillendiği bir dönüm noktasıdır. Bu antlaşma, sadece bir barış belgesi değil, aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası alanda tanınmasının ve kabul edilmesinin de simgesidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yürütülen bu zorlu diplomasi süreci, milletimizin hak ettiği bağımsızlığı ve onuru kazanmasını sağlamıştır.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta; ‘İsmet Paşa, 24 Temmuz 1923 günü anlaşmayı imzaladı. Kendisini kutlama zamanı gelmişti. O gün şu telgrafnameyi yazmıştım: ‘Ulusun ve hükümetin yüce kişiliğinize vermiş olduğu görevi başarı ile sonuçlandırdınız. Ülkeye yararlı sıra sıra işlerle örülü olan ömrünüzü bu kez de tarihsel bir başarı ile taçlandırdınız… Lozan Anlaşması, Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır. Türk Devleti için siyasal bir zafer oluşturan bu anlaşmanın Osmanlı tarihinde eşi yoktur. Bu antlaşma, Türk milletine karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Anlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını bildirir bir belgedir.’ şeklinde Lozan Barış Antlaşması ile ilgili düşüncelerini ifade etmiştir.
Bu önemli günde, Lozan’da emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmak üzere, tüm kahramanlarımızı rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Onların azim ve kararlılığı sayesinde bugün özgür ve bağımsız bir ülkede yaşıyoruz.
Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yıl dönümünde, ulusumuzun bağımsızlığını koruma kararlılığımızı bir kez daha vurguluyor; birlik, beraberlik ve dayanışma içinde aydınlık yarınlara hep birlikte yürüyeceğimize olan inancımızı paylaşıyorum.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ