DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BIST 9.771,16-1,67%
BITCOIN 18341070,44%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

170 okunma

Lozan 101 yaşında!

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi tarafından Lozan Antlaşması'nın 101'inci yıldönümünde bu anlaşmayla Meriç Nehri'nin öte yakasında kazanılan Karaağaç Mahallesi'nde basın açıklaması düzenlendi… Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kampüsündeki Lozan Anıtı'nda gerçekleştirilen açıklamada konuşan ADD Şube Başkanı Celil Özcan, Lozan Antlaşması'nın vatanın bağımsızlığını ve milletin özgürlüğünü dünyaya kabul ettirdiğini söyledi… Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da, Lozan'ın özgürlüğün sembolü olduğunu belirterek, "Aslında bu bizim için özgürlüğümüzün sembolü. Bu açıdan Karaağaç'ta olmak, Lozan Anıtı'nda olmak, Edirne'de bu kutlamayı yapmak çok kıymetli ve değerli” dedi…

ABONE OL
24 Temmuz 2024 17:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi tarafından, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının güvence altına alındığı Lozan Antlaşması’nın 101’inci yılında, bu anlaşmayla kazanılan Karaağaç Mahallesi’nde basın açıklaması düzenlendi.
ADD Edirne Şubesi’nce Trakya Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi bahçesindeki Lozan Anıtı’nda düzenlenen açıklamaya, dernek üyelerinin yanı sıra Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da katılarak destek verdi. Basın açıklamasında ADD Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan ve Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın konuştu.


‘LOZAN TARİHİN EN ÖNEMLİ BELEGELERİNDENDİR’
Lozan Antlaşması’nın vatanın bağımsızlığını ve milletin özgürlüğünü dünyaya kabul ettirdiği anlaşma olduğunu söyleyen Özcan, “224 yılın ardından masadan başımız dik kalktığımız tek uluslararası antlaşmadır. Hükmünü 101 yıldır sürdüren ve sonsuza dek sürdürecek olan ender antlaşmalardan biri olması yanında, Türk Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nın gerçekte Batı Emperyalizminin 1. Dünya Savaşı galibi mağrur devletlerine karşı kazanıldığını, Yunanistan’ın da emperyalizmin piyonu olarak Anadolu’ya sürüldüğünü belgelemiş olması nedeniyle de çok anlamlı ve değerlidir. Anadolu Türklüğünün 400 yıl pençesinde inim inim inleyerek yoksullaştığı kapitülasyonlara son veren, bağımsızlığın ancak ekonomik bağımsızlıkla tam olarak sağlanabileceğini ortaya koyan ve mazlum milletlere umut ışığı yakan tarihin en önemli belgelerindendir Lozan Antlaşması” dedi.
‘TÜRKİYE’NİN TAPU SENEDİDİR’
Emperyalist ülkelerin uğradıkları hezimeti bir türlü içlerine sindiremeyip yıllarca Türkiye’yi Lozan yerine Sevr paçavrasını dayattığını anlatan Özcan, “Uğradıkları hezimeti bir türlü içlerine sindiremeyen emperyalistler yıllarca Türkiye’ye Lozan yerine Sevr paçavrasını dayattılar, 2003’de de Sevr’in 21. yüzyıl versiyonu olan BOP’u gündeme getirdiler. Kadim işbirlikçileri Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı gericileri kullanarak Lozan’ı “hezimet” ilan ettirdiler, 100 yıl süreli olduğu yalanını ürettiler ve hatta gizli maddeleri bulunduğundan söz ettiler. Oysa Tarih bilimdir, asla nankör değildir ve hükmünü vermiştir. Lozan Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedidir. Maddeleri şehit kanıyla yazılmıştır. Lozan’ı tartışmaya açmak, güncellenmesi gerektiğini söylemek Sevr paçavrasına ve benzeri emperyal projelere hizmet etmektir. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Ulusu var oldukça Lozan Antlaşması da var olacaktır” diye konuştu.
Kuvayı Milliye kahramanlarının kurdukları Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni akılla, bilimle, namusla, liyakatla yönettiklerini belirten Özcan, “Hem Osmanlı’nın Düyun-u Umumiye borçlarını ödemeyi, hem 15 yılda uçak üretip ihraç eden bir sanayi ülkesi yaratmayı, hem de Türkiye’yi dünyanın kendini doyuran 7 ülkesinden biri yapmayı başardılar. Atatürkçü Düşünce Derneği olarak; Türkiye Cumhuriyeti’ni olduğu gibi, Tapu Senedi’ni de sonsuza dek korumayı, bu zaferi Ulusumuza kazandıranlara saygısızlık edenlerle bütün gücümüzle mücadele etmeyi görev saydığımızı kamuoyuna duyururken değişmez önderimiz Atatürk’ü, Lozan’ın bilge diplomatı İsmet İnönü’yü, Kuvayı Milliye Kahramanlarımızı ve aziz şehit ve gazilerimizi minnetle, şükranla, saygıyla anıyoruz” şeklinde konuştu.


‘SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da, Lozan’ın özgürlüğün sembolü olduğunu söyledi. Akın, “Aslında bu bizim için özgürlüğümüzün sembolü. Bu açıdan Karaağaç’ta olmak, Lozan Anıtı’nda olmak, Edirne’de bu kutlamayı yapmak çok kıymetli ve değerli. Bizim her zaman Lozan’la ilgili fikrimiz ve görüşümüz net. Sahipçisiyiz, sahip çıkmaya devam edeceğiz, mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
LOZAN ANITI
Edirne Karaağaç Semtinde bulunan Trakya Üniversitesi Rektörlüğü alanı içerisinde yer almaktadır. Anıtın dikilmesinde Trakya Üniversitesi ve Edirne Valiliği ile diğer kuruluşlar önemli bir çaba sarf etmişlerdir.
Lozan Anlaşması ile Karaağaç’ın tekrar Türk topraklarına kazandırılmasını ve Lozan Anlaşmasında kazanılan diplomatik zaferi temsil etmektedir. Anıtın bitişiğinde ise Lozan Müzesi bulunmaktadır. Lozan Barış Antlaşması ve Karaağaç’ın bu antlaşmayla kazanımı anısına, Trakya Üniversitesi ile Edirne Belediyesi’nin öncülüğünde yapılan Lozan Anıtı’nın temeli 29 Mart 1998’de atılmıştır. 19 Temmuz 1998’de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından ziyarete açılan Lozan Anıtı üç yüksek sütundan oluşur. Birincisinin yüksekliği 36.45 metredir ve Anadolu’yu sembolize eder. İkincisi 31.95 metredir ve Trakya’yı simgelemektedir. Üçüncüsü ise 17.45 metre uzunluğu ile Karaağaç’ın simgesidir. Beton çember, birliği, genç kız figürü; estetik, zerafet ve hukuku, kızın elindeki güvercin barış ve demokrasiyi, diğer elindeki belge de Lozan Anlaşmasını sembolize eder.
Anıtın yanında bulunan Lozan Müzesi, günün her saatinde ziyarete açıktır. Lozan Anıtı son yıllarda Edirne’nin en çok ziyaret edilen noktalarından olup, Kurtuluş Savaşımızın bir özeti, gururumuzun ve barışa dönük çağrımızın göstergesidir.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ