DOLAR 32,2750 -0.04%
EURO 35,1008 -0.07%
ALTIN 2.464,80-0,05
BIST 10.319,961,59%
BITCOIN 2117013-0,50%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

13:05

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

52 okunma

Link Kısaltma Teknikleri Nelerdir?

Spesifik bir web sayfasına gidebilmek için link kısaltma işlemi em çok tercih edilen yöntemler arasında yer alır

ABONE OL
2 Mayıs 2024 14:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir siteye girebilmek için ilk olarak sitenin herkes tarafından kullanılan adresi bulup adres çubuğuna yazmak gerekir. Ancak site içerisinde spesifik bir sayfaya gidebilmek için uzun ve farklı bir link kullanılır. Uzum linklerin karakter sayısı neredeyse 2000 karakterin üzerine çıkabilir. Bu da hem kullanıcılar hem de site yöneticileri için oldukça zordur. Karmaşık bir görüntüye sahip olması da sitenin trafiğini oldukça azaltır. Link kısaltma işlemi de tam olarak bu karışıklıkların önüne geçilebilmesi için tercih edilmektedir. Bu işlem sayesinde hem sitenin trafiği artar hem de site sahipleri içim yoğun bir trafik oluşturur.

Link Kısaltma Nedir? Ne İşe Yarar?

Spesifik bir web sayfasına gidebilmek için link kısaltma işlemi em çok tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Web sayfası içerisinde yer alan spesifik sayfaya giden orijinal bağlantısı olan adresler için yalnızca birkaç karaktere sahip kısa link adresleri dönüştürme işlemine link kısaltma denilmektedir. URL, bağlantı ya da link olarak da isimlendirilen adresler, belirtilen herhangi bir IP adresime kayıtlı olan sayfanın tarayıcı içerisinde görüntülenebilmesi sağlayan tüm karakterlerin bütünü olarak sunulmaktadır. Kullanılan bu linkler normal şartlarda oldukça uzundur. Uzun olan bu linkler belirli servisler ile kısaltıldığı takdirde oldukça pratik bir şekilde kullanılır.

URL kısaltma sayesinde gerçekleştirilen kısa link siteleri kullanıcılar için çok pratiktir. Bu sayede site sahiplerinin de oldukça işine yaramaktadır. Kısa olan linkler genel anlamda paylaşıma açık olan yerlerde kullanılması için tasarlanmaktadır. Site sahipleri, oldukça karmaşık görünen bu bir dizi karakter yerine daha sadece ve kısaltılmış olan linkleri müşterileri ile paylaşabilir. Bu anlamda o web siyesi kullanıcıların gözünde çok daha güvenilir bir hale gelir. Özellikle Instagram gibi sosyal medya platformlarında sınırlandırılan karakter limiti, güvenilir olmayan bağlantılarla beraber güvensiz web sitelerinin önüne geçmek için kullanılmaktadır.

Link Kısaltmanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

URL yani web bağlantısını kısaltma işleminin çok çeşitli avantajları vardır. Ancak en önemli avantajı vardır fakat tek avantajı adresi çok daha az karakter sayısıyla yazmak değildir. Her yönüyle kullanışlı olduğu için çok çeşitli avantajlara sahiptir. Link kısaltma avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Gönderimi, kullanımı, görünümü ve en önemli paylaşımı oldukça kolaydır.
  • Sosyal medya platformları üzerinden biyografi, açıklama ve gönderi gibi özelliklere karakter limitine takılmadan kolayca paylaşım yapılabilir.
  • Özellikle e ticaret sahipleri ya da mesleğini internet üzerinden de tanıtmak isteyenler için sosyal medyada paylaşılması çok önemlidir. Sosyal medyadan paylaşılan reklamları çok daha çekici bir hale getirir.
  • Pazarlama SMS’leri karmaşık bir şekilde sunulursa tıklanma oranı oldukça azalır. Ancak sade bir hale getirildiği zaman pazarlama için tıklanma çok daha fazla artacaktır.
  • Dijital olmayan billboard, dergi, broşür, TV ya da buna benzer mecralarda akılda kalıcı herhangi bir bağlantıyı paylaşabilme olanağı tanır.
  • Herhangi bir şekilde alan ismi içermediği için oldukça merak duygusu uyandırmaktadır. Bu sebeple tıklanma ihtimali oldukça yüksek olur.

Link Kısaltma Nasıl Yapılır?

Link kısaltma işleminin bu kadar avantajlı olmasının yanında aslında oldukça kolay bir işlem olduğu görülmektedir. Kısaltma işlemi yapabilmek için web üzerinden bu hizmeti sağlayan herhangi bir servisi kullanmak gerekir. Her servisin birbirinden farklı link kısaltma taktiği olsa da temelde aynı mantık ile çalışmaktadır. Link kısaltma işlemi genel anlamda şu şekilde yapılmaktadır;

  • İlk olarak hizmet alınacak kısa link servisleri için siteye girmek gerekir.
  • Kısaltılması istemem uzun link kopyalanmalıdır.
  • Kopyalanan uzun link sitede bulunan en uygun yere yapıştırılmalıdır.
  • Kısaltma işlemi için belirtilen butona basmak gerekir.
  • Kısa link kullanıma hazır bir şekilde oluşturulur.

Link Kısaltma Servisi Neden Kullanılır?

Link kısaltma servislerinin çok çeşitli amaçları vardır. Ancak bilinen en temel amacı linkleri kısaltmaktır. Ancak bu servislerim vermiş olduğu tel hizmet sadece URL kısaltma değildir. Servislerin belirli bir kısmı analiz hizmeti de sunmaktadır. Kısa linke tıklayacak olan tüm kişi sayısı ile beraber istatistikler de toplanır ve kullanıcıya sunulur. Bu özellik aslında pazarlama süreci için oldukça önemlidir.

Link kısaltma sitelerinim önemli olan özelliklerinden biri de para kazandırmaya yardım etmesidir. Belirli servislerin vermiş olduğu kısa linke tıkladıktan sonra ilk etapta bir reklam ekranı açılmaktadır. Link kısaltma servisleri ile yapılan bu sistemden kişiler gelir elde edebilmektedir. Bu gelir kısa linki paylaşan tüm kullanıcılara paylaştırılmaktadır. Link kısaltma servisi arıyorsanız web sitemizi ziyaret ederek dilediğiniz linki kısaltabilirsiniz.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ