DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BIST 9.109,342,37%
BITCOIN 2123135-0,40%
Edirne
25°

HAFİF YAĞMUR

05:34

İMSAK'A KALAN SÜRE

277 okunma

Komşuda su krizi!

Edirne'de kavurucu sıcak ve mevsimin yağışsız geçmesi nedeniyle Meriç ve Tunca Nehri'nin debilerinin önemli ölçüde gerilemesi üreticiyi tedirgin etmeye devam ederken, Türkiye’nin su talebinde bulunduğu komşu ülke Bulgaristan’da Tunca Nehri’nin geçtiği Yambol bölgesinde de büyük su krizi yaşandığı bildirildi…

ABONE OL
21 Ağustos 2024 17:30
4

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de kavurucu sıcak ve mevsimin yağışsız geçmesi nedeniyle Meriç ve Tunca Nehri’nin debilerinin önemli ölçüde gerilemesi üreticiyi tedirgin etmeye devam ederken, Türkiye’nin su talebinde bulunduğu komşu ülke Bulgaristan’da Tunca Nehri’nin geçtiği Yambol bölgesinde de büyük su krizi yaşandığı bildirildi.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve bölgedeki yağış miktarlarının düşük olması nedeniyle Meriç Nehri su debisinin düşmesi ve su seviyesinin giderek azalmasından dolayı İpsala ve Enez ilçeleri başta olmak üzere; Meriç, Uzunköprü ve Edirne merkez ilçelerinde çeltik üreticilerinin yaşadığı sorunların çözülmesi için valilik koordinasyonunda yapılan toplantıda alınan karar gereği Meriç Nehri havzasında, tam zamanlı kapatma ve kademeli sulamaya geçilmesi kararı ile belirlenen takvim doğrultusunda; Meriç Nehri Karaağaç mevkiinde kurulu tesisten, tüm pompaların kapalı olduğu 16 Ağustos Cuma ve  20 Ağustos Salı günü  nehirdeki normal su akışına ilave olarak 10 m3 /sn su salımı yapıldı.

Meriç Nehri üzerindeki pompalar 24-25 Ağustos ve 28-29 Ağustos tarihleri arasında 24 saat süreyle yeniden kapatılarak su salımı yapılacak. 

BULGARİSTAN TARAFI

Türkiye’ye sınır Yambol bölgesinin onlarca köyünde su kesintisi devam ederken, bazı köylerde aylardır su krizi yaşandığı belirtildi. BNR’nin haberinde, “Stralca Belediyesi’nde durum kritik. Bölgede 22  yerleşim yerinden 20 tanesinde Temmuz ayının ortasından 24 Ağustos tarihine kadar su kıtlığı nedeniyle acil durum ilan edildi. Yerel idare, acil durumunu en az bir ay daha uzatılmasını talep ediyor. Yıllar önce yapılan sondajların yanı sıra yeni su kaynağı arayışları da devam ediyor, ancak prosedürler çok yavaş ilerliyor” ifadelerine yer verildi.

NEHİRLERİN DEBİLERİ

TUNCA:

Elhova – Bulgaristan    3

Suakacağı                    2

MERİÇ:

Harmanlı – Bulgaristan            26

Svilengrad -Bulgaristan37

Kirişhane                    41

İpsala                          30

ERGENE

İnanlı                          1

Lüleburgaz                  4

Yenicegörece              5

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ