DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BIST 9.771,16-1,67%
BITCOIN 18415020,43%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

271 okunma

Kent içi ulaşıma zam!

Edirne Belediyesi'nce gerçekleştirilen Haziran ayı olağan meclis toplantısında, toplu ulaşımı sağlayan ETUS'a yüzde 37, taksi ve servis ücretlerine ise yüzde 50 oranında zam yapıldı...Kentte şehir içi ulaşımın 9 ay sonra zamlandığı toplantıda ETUS'ta öğrenci 16.30, tam 23 lira olurken, taksilerde ise yolculuk başı minimum ücret 90 lira olarak belirlendi...

ABONE OL
4 Haziran 2024 16:54
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER

Edirne Belediyesi’nce gerçekleştirilen Haziran ayı olağan meclis toplantısında, ETUS’a yüzde 37, taksi ve servis ücretlerine ise yüzde 50 oranında zam yapıldı.

Edirne Belediyesi’nin Haziran ayı olağan meclis toplantısı, Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi, meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın’ın başkanlık ettiği meclis toplantısında 6’sı gündem dışı toplam 20 madde görüşüldü. Mecliste en dikkat çeken konu ise geçtiğimiz ay Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen şehir içi ulaşıma zam konusu oldu.

ETUS’A YÜZDE 37, TAKSİ VE SERVİSLERE YÜZDE 50 ZAM

Kentte en son 2023 yılının Eylül ayında zam yapılan taksi, minibüs ve servis araçları ücret tarifesi değişikliği Plan ve Bütçe Komisyonu’nu tarafından karara bağlanarak meclisin gündemine geldi. Mecliste oylamaya sunulan zam kararı AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın ret oyuna karşın CHP grubunun oylarıyla kabul edildi. Edirne Toplu Ulaşım Sistemi’ne (ETUS) yüzde 37, taksi ve servis ücretlerine yüzde 50 artışın yapıldığı kararın ardından yeni ulaşım ücretleri şu şekilde oluştu:

ETUS:

Öğrenci: 11.90 TL’den 16.30 TL’ye

Tam: 16.80 TL’den 23.00 TL’ye

Taksi:

Açılış: 28 TL’den 41.00 TL’ye

Yolculuk Başı Minimum Ücret: 60 liradan 90 TL’ye

Servis:

0-3 Km: 1575 TL

3-6 Km: 1875 TL

6-10 Km: 2175 TL

10-15 Km: 2400 TL

15 kilometreyi aşan her kilometre için: 50 TL

Rehber olması gereken araçlarda tarifenin üzerine eklenecek ücret: 525 TL

‘ZAM VERDİK VE SORUNLAR ORTADAN KALKTI MI?’

Maddeyle ilgili söz alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Celal Demir, belediye başkanı Filiz Gencan Akın’a, seçim sürecinde vaat ettiği yüzde 20’lik indirim sözünü hatırlattı. Demir, “ETUS 3 ayaklı bir sistem, belediye, ETUS ayağı ve yolcular. Öyle bir sistem ki üç tarafta mağdur ve şikayetçi. Taşınan yolcu kalitesiz hizmetten şikayetçi, ETUS esnafı yatırımın karşılığını alamadığı için şikayetçi, belediyemiz de gittiği her yerden şikayet alıyor. Bunu zam yaparak bu sorunların ortadan kaldırılması çözüm değil. Seçim döneminde her yerde yüzde 20 indirim taahhüt etmiştiniz. İlk işiniz yüzde 38 zam olmasını Edirne halkına anlatmanız gerekiyor. Biz ETUS olmasın demiyoruz, sonuçta şehrin esnafı ama zam verdik ve bütün bu sorunlar ortadan kalktı mı? Bunun çözümünün daha iyi olması gerekiyor. Esnaf da halk da mağdur olmaması için farklı bir çalışma ve çözüm vardır diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘SADECE GİDERLER ORANINDA ZAM YAPILDI’

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, CHP’li Engin Yağcılar da, ETUS’a yapılan zammın sadece giderler oranında olduğunu söyledi. Yağcılar, “ETUS’a neden yüzde 37 zam yapıldığını izah edeyim. ETUS’un diğer toplu taşıma ile ilgili son zam döneminden bu yana gelen giderlerinde yüzde 37’lik artış oldu, o nedenle bu kadar zam yapıldı. Aslında bu bir zamdan ziyade, sadece maliyet artışı kadar bir fiyat vermek. Aslında bu zammı biz değil, hükümet belirledi. ETUS’a verilen zam sadece giderler oranında” dedi.

‘ZAMMI BİZ DE İSTEMEZDİK’

Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da, belediye gelirleri ve tasarruf tedbirleri nedeniyle vaat ettikleri indirimi yapamadıklarını belirtip, “Evet bir indirim talebimiz vardı, bu indirimi Edirne Belediyesi tarafından finanse etmek istedik ama geldiğimiz noktada hem belediye gelirleri hem de tasarruf tedbirleri bizi engelledi. Bunları görmezden gelemezdik. Gelinen noktada da ETUS esnafının artan giderlerini görmezden gelemezdik. Bir şekilde esnafı da korumak zorundayız. Oranları belirlerken belki ETUS esnafı gönül koyacak ama en düşük onları tuttuk. Gönül isterdi ki mevcut koşullarda bu zammı yapmak istemezdik. Artışı çok düşük tuttuk. Türkiye ortalamasına bakıldığında bir çok şehrin altında bir zam yapıldı” şeklinde konuştu.

DİNAR’IN İSMİ EVİNİN BULUNDUĞU SOKAĞA VERİLDİ

Meclis toplantısında, Nisan ayında hayatını kaybeden Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı, Fahri Turizm Elçisi Bahri Dinar’ın ismi, evinin bulunduğu sokağa verildi.  Toplantıda ayrıca Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nde görevli personel, sporcular ve vatandaşların ulaşımının sağlanması için Sarayiçi’nde geçici taksi durağı oluşturulması kararlaştırıldı. Organizasyon kapsamında ayrıca şehir içi ulaşımda seyreden

2A, 2B, 3, 5A ve 5B numaralı minibüslerin güzergahı Sarayiçi’ne uzatıldı.

Toplantıda; Balıkpazarı Caddesi, Saraçlar Caddesi, Maarif Caddesi, Osmaniye Caddesi, Çilingirler Caddesi Sokak Sağlıklaştırma  projelerinde işbirliği yapmak için Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın’a imza yetkisi de verildi.

MİLLİ YÜZÜCÜYE ALTIN
Toplantı sonunda ayrıca Türkiye Yüzme Federasyonu Bölge Karması takımıyla, Bulgaristan’ın Burgaz kentinde katıldığı ‘Swimming Talent Cup’ta birinci olan Edirneli Yüzücü Beyza Işık’a tam altın verildi. Işık’a hediyesini, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın takdim etti.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ