DOLAR 32,3599 0.23%
EURO 34,8877 0.28%
ALTIN 2.396,780,16
BIST 10.247,75-0,86%
BITCOIN 1979483-1,62%
Edirne
19°

KAPALI

04:09

İMSAK'A KALAN SÜRE

370 okunma

Kaleiçi’nde büyük dönüşüm!

Edirne Valisi Yunus Sezer, tarihi ve kültürel dokusuyla kentin simge mekanlarından Kaleiçi'nde başlatılan 'Tarihi Konakları İhya' projesinde, ilk etapta 28 konağın turizme kazandırılacağını söyledi… Vali Sezer, "Kaleiçi semtinde restorasyonlar tamamlandığında burası sanat sokaklarıyla, yerleşimiyle Türkiye'de, hatta dünyada örnek mekanlardan olacak. Burada Edirne'mizle ilgili geleneksel el sanatları yapılan yerler, konaklama ve gastronomiyle ilgili birçok mekanın bir arada bulunduğu alanlar oluşturulacak" dedi…

ABONE OL
15 Şubat 2024 19:59
4

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne Valisi Yunus Sezer, tarihi ve kültürel dokusuyla kentin simge mekanlarından Kaleiçi’nde başlatılan ‘Tarihi Konakları İhya’ projesinde, ilk etapta 28 konağın turizme kazandırılacağını söyledi.
Edirne Valiliği 2018 yılında, ‘Tarihi Konakları İhya’ projesi başlattı. Bu kapsamda, birden fazla mirasçısı olan ve restorasyon konusunda Anıtlar Kurulu’na takılan 463 konak tespit edildi. Metruk durumda olduğu belirlenen 123 konağın mülk sahibine, restore edilmesi için tebligat gönderildi. Konakların ihyası için sahiplerinden valiliğe satmaları, kendileri onarmak isterlerse proje desteği verileceği, devredilen konakların onarımdan sonra 25-30 yıl kullanma hakkının da valiliğe verilmesi gibi, 3 ayrı seçenek sunuldu. Proje kapsamında 3 kişi konağını valiliğe hibe etti, 9 konak ise sahiplerinden satın alındı, diğer konakların sahipleri ise başvuruda bulunmadı. Bu zamana kadar 3 konak, sahipleriyle ’20-30 yıllığına hibe’ anlaşması programıyla onarılarak, müze, konukevi ve kamu binası olarak kullanılmaya başlandı.


’28 KONAĞIN RESTORASYONUYLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR’
Edirne Valisi Yunus Sezer, geçen yıl Ağustos ayında göreve başlamasının ardından tarihi konaklarla ilgili projeyi canlandırmak için ‘Kaleiçi ve Saraçlar Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni başlattı. Edirne’de ihya edilecek ve turizme kazandırılacak çok sayıda tarihi konak olduğunu belirten Sezer, ilk etapta 28 konağın ihya edileceğini kaydetti. İhya edilme çalışmaları süren tarihi konakta incelemelerde bulunan Sezer, “Proje kapsamında 28 tarihi konakta çalışmaları hızlandırdık. Edirne’nin tarihi mekanlarından bir tanesi Kaleiçi, burası konaklarıyla ünlü tarihi yapılarıyla ünlü bir semtimiz. Burayı Kültür Bakanlığı’mız yatırım programına aldı. Restorasyonla ilgili çalışmalar bu sene içerisinde başlayacak. Ondan önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Edirne Valiliği ve Çevre Koruma Vakfı ile beraber 28 tane konağın restorasyonuyla ilgili çalışmalar devam ediyor” dedi.


‘DÜNYA’DA ÖRNEK MEKANLARDAN BİRİSİ OLACAK’
Projeyle birlikte Kaleiçi’nin Türkiye’de ki örnek mekanlardan birisi olacağını dile getiren Vali Sezer, “Bazılarının projeleri çiziliyor. Bazılarının inşaat ve restoras-yon çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlanıyor. Kaleiçi semtinde restorasyonlar tamamlandığında burası sanat sokaklarıyla, yerle-şimiyle Türkiye’de hatta dünyada örnek mekanlardan bir tanesi olacak.


Burada hem Edirne’mizle ilgili geleneksel el sanatları yapıldığı yerler, hem konaklama hem de gastronomi ile ilgili birçok mekanın bir arada bulunduğu alanlar oluşturulacak. Gerçekten ülkemizin büyük bir zenginliği olan bu konakları ülkemize ve Edirne’mize kazandıracağız” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ