DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22360642,65%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

331 okunma

Kadın Dayanışması’ndan ‘5 Aralık’ vurgusu!

Edirne'de sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu 'Edirne Kadın Dayanışması', Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 89'uncu yıldönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı'nda tören düzenleyerek, siyasette eşit temsil hakkının önemine vurgu yaptı…

ABONE OL
5 Aralık 2023 17:48
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne’de sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu ‘Edirne Kadın Dayanışması’, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 89’uncu yıldönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı’nda tören düzenledi.
Edirne’de 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 89’uncu yıldönümünde, kentteki sivil toplum örgütü temsilcisi ve üyelerinin oluşturduğu Edirne Kadın Dayanışması, Atatürk Anıtı’nda buluştu. Anıta çelenk sunan dayanışma temsilcileri daha sonra saygı duruşunda bulunup, İstiklal marşı okudu. Dayanışma adına açıklamayı CHP Edirne Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu okudu.


‘SİYASAL ALANDA TEMSİL HIZLA GERİYE GİDİYOR’
Gegeoğlu anıttaki konuşmasında, yıllardır şiddetin birçok türüne maruz kalan kadınların, 1934 yılında yasalaştırılan seçme ve seçilme hakkının farklı yöntemlerle engellendiği başka bir şiddet türü ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Gegeoğlu, “Kadınlarımız; Meclis’te 600 milletvekili içinde 121 ile %20,1 oranında, Belediye Başkanlığında 81 ilde 4 ile % 4,9 oranında, 922 ilçede 17 ile %1,84 oranında, Muhtarlıklarda 50.157 toplamında 1.134 ile % 2,26 oranında temsil edilmektedir. Kadının siyasal alanda temsil edilme oranı hızla geriye gitmektedir. Bu ivmenin hızla geriye gidişi kadınların başarısızlığı ile asla alakalı değildir. Erkek egemen yönetimlerin hazırladığı, erkek öncelikli yasalar değiştirilmeli ve her alanda kadına kendini ifade etme özgürlüğü tanınmalıdır. Aksi takdirde bu gerçeğin değişmesi mümkün değildir” diye konuştu.


‘BİZLER TÜRK KADINIYIZ’
Bir sonraki seçimde aynı manzara ile karşı karşıya kalmak istemediklerini ifade eden Gegeoğlu, “Bir sonraki seçimlerde yine aynı manzara ile karşılaşmak istemiyoruz. Bu yüzden tüm partileri, daha fazla vakit kaybetmeden, şu andan itibaren kadınların seçimle ya da atamayla gelinen tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsili için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. Eşit temsil hakkı istiyoruz ve hakkımızın da sonuna kadar arkasındayız. Biz Edirne Kadın Dayanışması olarak, 5 Aralık 1934 yılında bize tanınan hakkımızı en iyi şekilde kullanmak için mücadelemize devam edeceğiz. Bizler; ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize verdiği seçme ve seçilme hakkımıza her zamankinden daha fazla sahip çıkmaya kararlıyız, mecburuz, zorundayız. Bizler Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi; ‘Yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layığız.’ Çünkü bizler Türk kadınıyız” dedi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ