DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22366412,75%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

139 okunma

İstanbul’un fethine hazırlık!

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdülhamit İriş, İstanbul'un Fethi'nin 571'inci yıldönümü kutlamaları kapsamında, 26 Mayıs Pazar günü Edirne'de Tophane Bayırı'ndan başlayacak 'İstanbul'un Fethi Edirne'den Başlar' programına tüm kentlileri davet etti...

ABONE OL
23 Mayıs 2024 12:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdülhamit İriş, İstanbul’un Fethi’nin 571’inci yıldönümü kutlamaları kapsamında, 26 Mayıs Pazar günü Edirne’de Tophane Bayırı’ndan başlayacak ‘İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar’ programına tüm kentlileri davet etti.

Her yıl 29 Mayıs’ta kutlanan İstanbul’un fethinin yıldönümü kutlamaları kapsamında, AGD Edirne Şubesi’nce, ‘İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar’ kutlama programı düzenlendi. Kentte 26 Mayıs Pazar günü saat 18.00’da düzenlenecek program öncesi, AGD Edirne Şubesi’nde basın toplantısı yapılarak, ayrıntılar paylaşıldı. Toplantıda, AGD Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş, etkinlikle ilgili bilgi verdi.

‘İSTANBUL’UN FETHİ İÇİN EDİRNE’Yİ ANLAMAK GEREKLİ’

Edirne’nin her yerinden tarih fışkıran, köklü gelenekleri ve muhteşem yapılarıyla, yeryüzündeki müstesna şehirlerden birisi olduğunu belirten İriş, “İçinde yaşamaktan onur duyduğumuz Edirne’miz, yüzlerce eserin yanında binlerce tarihi kişiliği de sinesinde barındırmıştır. Bu önemli şahsiyetlerin başında da hiç kuşkusuz Fatih Sultan Mehmed Han gelmektedir. Bilindiği gibi; dünya tarihindeki en önemli olaylardan birisi olan İstanbul’un fethi, her yıl görkemli bir şekilde kutlanıyor. Fakat, Fatih Sultan Mehmet Han’ın Edirneli olması, fetih hazırlıklarının Edirne’de yapılması, İstanbul’un fethinde önemli rol oynayan topların Edirne’de dökülmesi gibi Edirne ile özdeşleşmiş birçok konu, bugüne kadar maalesef gölgede kalmıştır. Fetih ile Fatih, et ile tırnak gibi iki kelime, iki isimdir. Özetle fetih İstanbul’dadır ama her şey Edirne’de başlamıştır. İstanbul’un fethini anmak/anlamak için, önce Edirne’yi ve Edirne’de yapılanları anmak ve anlamak gereklidir” dedi.

‘PROGRAMI TOPHANE BAYIRI’NDAN BAŞLATIYORUZ’

Dernek olarak, İstanbul’un fethinde Edirne’nin önemini ortaya çıkarmak istediklerini dile getiren İriş, “İstanbul’un fethi denince ülke gündemine Edirne’nin de gelmesini istiyoruz. Bu çok doğru ve doğal bir süreçtir. Hatta gerekliliktir. Bizler 2006 yılından beri, milletimizin hislerine tercüman olmak adına, İstanbul’un fethini Edirne’den başlayarak kutluyoruz. Sultan Fatih’in fetih yoluna çıkışını sembolize eden ‘İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar’ programını, tarihi top dökümhanelerinin bulunduğu yerde, Tophane bayırından başlatıyoruz. ‘Fetih Yürüyüşü’ adını verdiğimiz programda, önde temsili olarak atı üzerinde Fatih Sultan Mehmet Han, Akşemseddin ve Alpler, arkalarında Mehter Takımı ve onlara eşlik eden halkımızla, Selimiye Meydanına kadar yürüyoruz. Program, Kuran tilaveti ile başlıyor, mehter konseri ilaniheyete eriyor” diye konuştu. 

Programa tüm Edirnelileri de davet eden İriş, “Bizler; aziz bir milletin, parlak bir tarihin evlatlarıyız. Tarihimizin müstesna olaylarından birisi olan İstanbul’un Fethi’nin 571. Yılındayız. Bu fetih şuur ve heyecanı ile gerçekleştireceğimiz “İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar” programına tüm halkımızı davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ