DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22335030,63%
Edirne
27°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

158 okunma

İçme suyumuz tehlikede

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, (aralarında Istranca Ormanlarının da bulunduğu) 61 ilde 316 maden sahası için ihale açtı. Istranca Ormanlarının da bu kapsamda maden sahası ruhsatlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Osman İnci, "On milyonların içme suyu söz konusu" uyarısını yaptı

ABONE OL
22 Aralık 2023 18:18
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, (aralarında Istranca Ormanlarının da bulunduğu) 61 ilde 316 maden sahası için ihale açtı. Istranca Ormanlarının da bu kapsamda maden sahası ruhsatlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Osman İnci, “On milyonların içme suyu söz konusu” uyarısını yaptı. İnci ayrıca Istrancaların Bulgaristan’da kalan küçük bölümünde tek bir ocak yokken, Kırklareli çevresinde 100’den fazla maden ocağı bulunduğunun da altını çizdi.


ISTRANCALAR BÖLGENİN AKCİĞERLERİ VE SU KAYNAĞI
Trakya’nın ve İstanbul’un akciğerleri ve su kaynağı olarak bilinen Istranca Ormanlarının olduğu alanlar da bu kapsamda maden işletmeciliğine açılıyor. İhalesi yapılan alanlarda ağırlıklı olarak dördüncü ve ikinci grup madenler yer alıyor. Söz konusu alanlardan altın-gümüş-bakır-nikel-çinko-kurşun gibi madenler ile hazır beton ve asfalt yapımında kullanılan kayaçlar, mermer, granit, andezit, bazalt ve seramik sanayinde kullanılan tuğla-kiremit kili, çimento kili çıkarılması planlanıyor.


OSMAN İNCİ : HİÇ DEĞİLSE YAŞAM PLANINIZ OLSUN
Çevre konusundaki çalışmaları, kitapları ve duyarlığı ile tanınan Trakya Üniversitesi önceki Rek-törlerinden Prof. Dr. Osman İnci, Istrancaların maden işletmeciliğine açılmasının yaratacağı sakıncalara da dikkat çekti.
Istranca Ormanları’nın 3/1’inin Bulgaristan tarafında olduğunu ve orada hiç maden ocağı olmadığını, Türkiye Kırklareli tarafında bulunan 3/2’lik kısımda ise 100’ün üzerinde ocak bulunduğuna dikkat çekti. Istranca Ormanları’nın Bal-kanlar’dan Trakya ve İstanbul’a ge-len yağmur rejimini belirlediğinin de altını çizen Osman İnci, sözlerini şöyle sürdürdü.
“Kısa bir süre sonra İstanbul’la birlikte Trakya Bölgesi’nin 30 milyon nüfusa ulaşacağını düşününce, içme suyunu da nerden temin edeceğimizi öngörmemiz gerekir. Karadeniz, Avrupa’nın ağır metalleri ve dibi H2S ile kaplıyken, Marmara’yı 7 ilin atıklarıyla öldürmüşken arıtıp içmek için ”temiz deniz suyu” da bulamayacağımıza göre !
Istrancaların önüne ülkemizin her tarafında bulunabilen 2’nci Grup (kayaçlar, andazit, granit, bazalt, seramik-tuğla kili, çimento kili v.b.) maden ocakları açmamız ne kadar doğru? Üstelik 4’ncü Grup (altın, gümüş, bakır, nikel, çinto, kurşun v.b.) maden ocakları büyük orman tahribi, çevre kirliliği ve su kullanımına yol açacak! Değer mi!?
KIRKLARELİ OSB’YE BACALI SANAYİ OLMAZ
Bu bölgenin ruhsatlarının yeniden düşünülmesi gerekir ! On milyonların içme suyu söz konusu. Bir diğer önemli konu da İstanbul’dan, Kırklareli’nin yeni açılan OSB’lerine (4.cüsü sırada) ısı dengesini bozacak, yağışları olumsuz etkileyecek ”bacalı sanayi” yerine Yüksek Katma Değerli sanayi tesislerinin gitmesini teşvik etmek ve planlamak yeni maden sahalarından çok daha fazla getiri sağlayabilecektir. Beyaz Saray’dakiler gibi belki 50 yıllık planlar yapamayız ama hiç değilse bir “yaşam planımız” olsun.
MADEN SAHASI AÇILACAK İLLER
Maden işletmeleri için ihaleye açılan alan, yaklaşık 175 bin 843 hektarlık alanı kapsıyor. Bakanlık; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kilis, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van ve Yozgat illerinde 316 maden sahası için ihale açtığını duyurdu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ