Olgay GÜLER
İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından Ağustos ayı toplantısında sunulan raporda, Edirne’nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli Köyü’nde 2018 yılından bu yana faaliyet gösteren ve genişleme talebinde bulunan kömür ocağının, insan yaşamı ve bitki örtüsüne olumsuz etkilerine dikkat çekildi.
Edirne Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Eyyüp Batuhan Ciğerci
İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantıları, İl Özel İdaresi İl Genel Meclis toplantı salonunda devam ediyor. İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu’nun başkanlık ettiği Ağustos ayı dördüncü birleşimde Edirne Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Eyyüp Batuhan Ciğerci meclisi ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ciğerci’nin ziyaretinin ardından mecliste komisyon raporları görüşüldü.
KÖMÜR OCAĞI GÜNDEME GELDİ
Mecliste Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun Geçkinli ve Yağcılı Köyleri’ndeki maden ocaklarının çevre ve ulaşım sorunlarının incelenmesi hakkındaki rapor dikkat çekti. Geçkinli köyünde 2018 yılından bu yana faaliyet gösteren kömür ocağının, genişleme talebinde bulunduğu belirtilen raporda, çevre ve insan sağlığına zararlarına dikkat çekildi. Raporda, “2018 yılından beri açık işletme olarak, ekskavatörle sökülen kömür, eleme yapılarak veya doğrudan piyasaya sürülmektedir. 143,36 hektarlık mevcut proje alanının, 218,14 hektar artış ile 424.5 hektara çıkarılması planlanıyor, müracaatını yapmıştır. Yıllık 100.000 tondan, 500.000 tona çıkarmak tesise ilave 1 adet kurutma fırın, 1 adet yıkama ünitesi planlanıyor. Mevcut üretim alanında çevre düzenlenmesinde eksikler mevcut, alanın düzenleme yapılması görüşündeyiz” dedi.
‘İNSAN YAŞAMI VE BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR’
Söz konusu madenin çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine de dikkat çekilen raporda, “Alanın genişletilmesi, tarım alanları, doğa ve çevreye zararları ve sorunlarını daha çok büyüteceği görüşündeyiz. Kömür nakliyesinde kamyonların tonaj fazlalıklarından dolayı, köyün içinden geçmesi, Geçkinli, Küküler ve Demirhanlı-Habiller yollarının nakliyede kullanılması il Özel İdaresi’ne ait yolları olumsuz etkilemekte, köylerde can güvenliği ve altyapısına zarar verdiği görüşündeyiz. Ayrıca çıkarılan kömürün bölgede depolanması, yanması, keskin karbondioksit gazı köye yakın olmasından dolayı, insan yaşamını ve bitki örtüsünü olumsuz etkilemektedir” denildi.