DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22360642,65%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

164 okunma

FİYATLAR

ABONE OL
22 Aralık 2023 18:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bugün her ailenin müşterek bir sıkıntısı var; o da geçim sıkıntısı. Hiç geliri olmayan işsiz insanların Allah yardımcısı olsun.
Evet bütün sorun geçim sıkıntısı yani gelirin gidere yetmemesi. Bunu önlemek için ne yapılabilir, ya kendi hünerini gösterip çok gelir sağlayacak bir işler yapacak ya da şansına güvenip piyango, toto gibi gibi konulara yönelmek. O da sana bana çıkmaz. Yahut ta çok para getiren konularda faaliyet göstermek, örneğin usta futbolcu olmak, ünlü bir sanatçı olmak, bilim adamı olmak. Yüksek ücret istiyorsan bütün mesele aranan kimse olmak, zengin olmanın üst tarafı dalavere.
Birimizin derdi, hepimizin derdi desekte çözüm olmuyor. Bütün mesele fiyatlar artarken gelirler ayni oranda artmıyor, maaşlı, ücretli, emekli olanlara devlet enflasyon kadar zam yapıyorsa da, küçük esnaf, tüccar, sanayici de enflasyon kadar sattığı ürünlere zam yapıyor hatta daha fazla. Bu yapılan enflasyon zammı dar gelirliyi iki üç ay rahattırsa da zam zammı doğuruyor. Bu süreden sonra sıkıntı başlıyor, rahatlama yok, — Ne işe yaradı biz vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz — vaadi ? .
Ücret zammı açıklandığında esnaf, tüccar daha para piyasaya çıkmadan ürünlere, mallara zamma başlıyor. Enflasyona sebep ne, piyasada paranın bol olması yani enflasyonu azdıran bir yerde para oluyor. Para ne kadar çoksa o kadarda fiyatlar yükseliyor. Herkesin amacı bir an önce zengin olmak, en kolay zengin olmada sattığın mala zam yap. Satıcıya kızıyorsak da sattığı malı oda zamlı olarak alıyor, oda zamlı olarak satıyor, ondan sonrada hayat sıkıntısı başlıyor. Yapılacak olan tedbirli olmak, hesaplı gitmek .
Bir konuda kiralar meselesi, almış başını gidiyor, Merkez Bankası Genel Müdürü bile kira yüksekliğinden yakınıyor, maaşı da 300 bin TL imiş!
Bu zamlara, hayat pahalılığına sebep ne, esas sebep Ukrayna-Rusya savaşı. Bu savaştan önce böyle zamlar yoktu. Ondan sonrada İsrail-Gazze savaşı ile dünya piyasaları altüst oldu. Dolar, Euro yükseldi, ham madde fiyatları arttı, dolar yükselince dışardan ülkemize giren bütün hammadde fiyatları doların değeri yükselince yükseliyor. Bir söz vardır — Güneş ayakkabıyı sıkınca, ayakkabıda ayağı sıkar anlaşıldı mı bu zamlar neden oluyor. Enflasyona karşı maaşlara, ücretlere, vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz diyerek zam yapmak, bu yapılan zamlar çözüm olmuyor, fiyatlar yükseliyor. Çözüm, piyasaya bol para sürmemek, mümkün olduğu kadar piyasayı aracılardan kurtarmak, bu savaşların bir an önce bitmesini sağlamak, devlet olarak halkın en elzem gıda maddelerine narh uygulamak, fert olarak da pahalı gördüğümüz gıda maddelerine toplu boykot yapmak. En pahalı gıda maddesi et, hadi hep birlikte bir ay et almayalım, bak fiyatlar nasıl düşer.
Bu fiyat artışına birazda sebep kontrolsüz piyasa uygulamak. Medyadan öğreniyoruz İstanbul’da bir mahallede ayrı ayrı fırınlar hepsinin yaptığı ekmek aynı ama fiyatlar farklı. Buna ne denir; başıboşluk. Neymiş efendim liberal ekonomi uygulaması imiş, hadi canım sende.
Yapılacak olan halkın birinci derecede ihtiyacı olan gıda maddelerine narh uygulamak, sonrada piyasa kontrolü yapmak. Hep kabahat ekonomide de bizler hiç mi kabahatli değiliz? Elimize para geçtiği zaman hemen altımıza bir araba çekiyoruz, yahu içmeye ayranım yokken araba neyimize?
Türkiye de ekonomiyi yönetenlere sorarsan ev fiyatları, araba fiyatları düşüyormuş, sen şunu söyle EKMEK KAÇ PARA?

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ