DOLAR 32,2467 -0.04%
EURO 34,6889 -0.12%
ALTIN 2.395,57-0,18
BIST 10.247,75-0,86%
BITCOIN 2010312-1,29%
Edirne
19°

KAPALI

04:09

İMSAK'A KALAN SÜRE

413 okunma

EKK’nin gündemi: Yerel seçim

Edirne Kent Konseyi 33. Olağan Seçimsiz Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Genel Kurul'da, yaklaşan yerel seçimler öncesinde kent sorunları ana gündem maddesi olarak masaya yatırıldı...

ABONE OL
25 Aralık 2023 09:48
6

BEĞENDİM

ABONE OL

İsmail DEMİRAY
Edirne Kent Konseyi 33. Olağan Seçimsiz Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Genel Kurul’da, yaklaşan yerel seçimler öncesinde kent sorunları ana gündem maddesi olarak masaya yatırıldı.
23 Aralık Cumartesi saat 13.00’te Atatürk Kültür Merkezi küçük salonda yapılan genel kurula katılımın çok düşük olması genel kurula katılanlar tarafından da eleştirildi. Ses sisteminde sorunlar nedeniyle yarım saat geç başlayan toplantı EKK Yürütme Kurulu Başkanı Nihat Çolak’ın konuşmasıyla açıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Ziya Gökerküçük toplantıyı yürütmesi için önerildi.
EKK Başkanı Nihat Çolak, Kent Konseyi’nin yerel yönetime katılmak için önemli bir araç olduğunun altını çizerek, 31 Mart’ta yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimi için kentin sorunlarını tespit ederek adaylara aktaracakları bir komisyon oluşturacaklarını dile getirdi.


Genel kurulla ilgili konuşan Çolak, “Yaklaşmakta olan yerel seçimler için kentin sorunlarını ortaya çıkarmak adına bu genel kurulda kent sorunları ve kent mücadelesini ana gündem maddesi olarak öne çıkardık. Biz tüm sorunları kentlilerimiz ile değerlendirip bilim insanları ile de paylaşarak; vatandaşların talebi haline getireceğiz. Genel kurullar birer fırsattır. Edirne Kent Konseyi bir fırsattır. Konsey yerel yönetime katılmak için önemli bir araçtır. Tüm vatandaşlarımızı Kent Konseyi’nin etkinliklerine katılmaya davet ediyoruz” dedi.
‘ASIL TALEBİMİZ EKMEK FABRİKASIYDI’
Kent Konseyi’nin Edirne’deki bazı sorunları çözmede aktif rol oynadığını belirten Çolak, Edirne Belediyesi’nin hali hazırda yürürlükte olan halk ekmek uygulamasını ilk dile getirenin de kendileri olduğunu ifade etti. Çolak; “Halk ekmek uygulamasını ilk dillendiren biziz. Yaşanılan derin yoksulluğa yönelik halk ekmek uygulamasının hayata geçiril-mesini talep ettik. Edirne Belediyesi’nin projeye olumlu yaklaştığını gördük; onlarda kendilerince bir çözüm buldular. Bizim asıl talebimiz, ekmek fabrikasıydı; ancak belediye farklı çözüm bularak halk ekmek uygulamasını başlattılar. Talep-lerimiz hala var. Ekmek fiyat-larının daha da uygun hale getirilebileceğini; gerekirse kâr zarar düşünülmeyip fiyatların sübvanse edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca halk ekmek uygulamasında ürün çeşitliliği de sağlanmalı. Yine talebimiz simit dahi satılabilmesi. Artık simit bile lüks oldu. Halkımız simide artık kolay kolay erişemiyor. Simidin de halk ekmek uygulamalarının içine katılması gerektiği ve ürün çeşitliliğinin arttırılması gerekiyor” dedi.


‘MERİÇ NEHRİNİN ÇEVRESİNE DOKUNMAYIN’
Çolak, Söğütlük’te inceleme yapma taleplerinin Edirne Valiliği tarafından yanıtsız kaldığını belirterek; “Söğütlük ile ilgili ciddi çalışmalarımız oldu. Dava açtık davayı kazandık. Fakat ne yazık ki davayı kazanmamıza rağmen oradaki faaliyetlerin devam ettiğini fark ettik. Bize söylenen, ‘Sizin itiraz ettiğiniz birtakım yapıları yapmıyoruz’ oldu. Ancak halktan kaçırılan bir nokta var biz orayı görüp incelemek istiyoruz. Bu konuda geçtiğimiz hafta içerisinde Edirne Valiliği’ne dilekçe verdik; burada inceleme yapmak istiyoruz diye. Halen dilekçemize bir cevap verilmedi. Dilekçemiz kayda nasıl alınır; kime havale ederiz gibi söylemler ile havada dolandı. Söğütlük doğal kalsın diyorsak, Meriç Nehri de özgür aksın diyoruz. Kürek yarışı mı yapacaksınız hem durgun suya ihtiyacınız var hem kanal yaptınız, millet bahçesi mi? Başka yere yapın, Meriç Nehri’nin çevresine dokunmayın” şeklinde konuştu.
SEÇİMLERE YÖNELİK KOMİSYON OLUŞTURULACAK
31 Mart’ta yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimi için kentin sorunlarını ele almak ve sorunları adaylar ile paylaşmak adına bir komisyon kuracaklarını da kaydeden Çolak; “Genel kurul toplantımızda muhtemelen yerel seçimlere yönelik kentin önemli sorunlarını ele alacağız ve bununla ilgili de bir komisyon oluşturmayı düşünüyoruz. Bu komisyon vasıtasıyla en kısa zamanda kamuoyuna Edirne Kent Konseyi’nin kente yönelik öneri, görüş ve değerlendirmelerini paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
Genel Kurul EKK Yürütme Kurulu’nun etkinlik ve çalışmalarını anlatan gösterimle devam etti. Sunumu veren Başkan Nihat Çolak kendi dönemlerinde yaptıkları etkinlikleri anlattı.
KATILIMIN DÜŞÜK OLMASI ÜZÜCÜ VE DÜŞÜNDÜRÜCÜ
Üçüncü madde görüşülürken salonda EKK’nın kurulduğu ilk günden beri oluşumun içinde olan, EKK’yı yakından takip eden, etkinliklerde katılım gösteren eski başkan ve yürütme kurulu üyeleri söz alarak eleştirilerde bulundular.
Nihat Çolak’un sunumundan sonra ilk söz alan Şükrü Akıllı, katılım düşük olmasının çok düşündürücü ve üzücü olduğunu ama bu düşük katılımların sadece EKK’ya dönük olmadığını birçok STK toplantılarında aynı sorunun yaşandığını belirtti.
Osman Candeğer, Edirne’de valilikçe siteler içine spor aletleri konmasına bir anlam veremediğini, yapılacaksa bunların daha büyük, geniş bütün Edirne halkının faydalanabileceği alanlar olması gerektiğini belirtti.
Cemile Özeker, Edirne Kent Konseyi’nin kurulduğu ilk günden beri içinde olduğunu, gerek yürütme kurullarında, çalışma gruplarında bir EKK gönüllüsü olarak çalıştığını çalışacağını belirterek katılımın düşük olmasına üzüldüğünü belirtti.
Belediye Meclis aday adayı Kezban Buyruk, EKK’nın etkinliklerini önemsediğini, kadın hareketi içinde olduğunu, EKK’nın Kadın Çalışma Grubunun mücadelesini benimsediğini, kadınların da siyasette olması gerektiği için Edirne Belediye Meclis aday adayı olarak başvuruda bulunduğunu belirtti.
EKK’YA GENÇLER GEREKLİ
Mimarlar Odası Yönetim Kurulu üyesi Furkan Tatar konuşmasında, EKK’de olmaktan mutlu olduğunu, genç bir katılımcı olarak EKK’nın çalışmalarını takip ettiğini belirtirken “Edirne’de yetkisi olanların bilgisi yok, bilgisi olanların yetkisi yok” diyerek, Edirne Kent Konseyi’ne gençlerin katılması gerektiğini belirterek, imar politikalarının ranta teslim edildiğini ifade etti.
Yürütme Kurulu Üyesi Ayhan Fırtına, emekli bir öğretmen olarak laik eğitim ve laiklikte okullarda yaşanan gelişmelerden büyük üzüntü duyduğunu belirtti.
RECEP GÜRKAN BİZİ GÖRMEZDEN GELDİ
Eski EKK yürütme kurulu başkanlarından Yılmaz Eren; ‘Seçim zamanı katılımcılıktan bahsederek sivil toplum örgütleriyle artık birlikte çalışacağız, şeffaf bir yönetim oluşturacağız diyen Sosyal Demokrat bir Belediye Başkanımız var! Ama bunlar lafta kaldı. Sn. Recep Gürkan ve meclis üyelerince hatta il genel meclis üyelerince görmezlikten gelindik. Meclislerde alınan kente dair önemli kararlardan uzak tutulduk” dedi.
BİNLERCE HEKTAR ALANIN İMARA AÇILMASI ÖZEL ŞİRKETLERE
Eren, “Örneğin binlerce hektarlık alanların imara açılma kararları bizlerle paylaşılmadığı gibi, bu işlerin takibini yapan özel bir şirket tarafından Edirne topraklarının pazarlanmaya çalışıldığını görüyoruz. Sosyal Belediyecik uygulamalarını bizim belediye yönetiminde pek göremiyoruz. Altyapı uygulamaları ve içinde bulunduğumuz bu tesis gibi başarılı uygulamalar var, yiğidi öldür ama hakkını ver diyebiliriz. Ancak beklentilerimiz daha fazla. Bu Toplantında yarım saat ses sisteminin arızasının giderilmesini bekledik. Geçenlerde Makine mühendisleri odasınca bu tesislerde düzenlenen ulusal çaptaki bir sempozyumda bile saatlerce ses ve görüntü sistemlerini çalıştıramadılar. Dört dörtlük bir tesis yapılmış Edirne’ye kazandırılmış ama işletmesini beceremiyoruz. Personel eğitimine önem verilmeli” şeklinde konuştu.
ESKİ BAŞKANLAR, SİYASETÇİLER NEREDE
Yılmaz Eren, konuşmasında şunlara yer verdi:
20 yıldan beri Edirne Kent Konseyinde görev alarak, her genel kurul toplantısına katıldım. Ancak bugünkü toplantıya katılımın çok az olduğu görülüyor. Şehrin en büyük sivil toplum çatı örgütü kent konseyinin bu toplantısında Ne Belediye Başkanını ne başkan yardımcılarını nede siyasi parti temsilcilerini göremiyoruz.
Ayrıca Kent Konseyine emek veren eski başkanları da; kurucu üyelerinin büyük kısmını da hatta Kent Konseyinin Genel Sekreterini de aramızda göremiyorum. Kent Konseyinin gücü zayıflamakta, aktif katılımcılar azalmaktadır. Mevcut yönetim elinden geleni yapıyor ama oturup düşünmeliyiz.
KÜSKÜNLERİ BULUŞTURALIM
Neden Kent konseyini oluşturan bir çok arkadaşımızı küstürdük veya uzaklaştırdık? Gençleri neden Çekemedik. Neden STK temsilcileri aramızda yok?
Önümüzde yerel seçimler ve genel kurul toplantısı var! Kent konseyi yürütme kuruluna büyük iş düşüyor. Geniş katılımlı bir danışma kurulu yaparak, küskünleri, uzaklaşanları, kent konseyleri birleşenlerini buluştursun. Eleştiri veya özeleştiri süreçleri yaşanarak, gerekirse tüzüğümüz değiştirilerek yeni bir heyecan yaratılsın ve eski dinamik yapımıza kavuşarak, siyasi yapılardan uzak durarak kente sahip çıkmaya devam edelim.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ