Olgay GÜLER
Edirne’de yaz aylarında yaşanan kuraklık geçmesi, ayçiçeği tarlalarının kuruyup, ürün verimini azalmasına neden olunca, üretici de yeni sezon için tedirginlik yaşamaya başladı.
Kuraklığın vurduğu Trakya’da ayçiçeğinde verim kaybı yaşayan üretici, umutlarını yeni ekim sezonuna bıraktı. Geçtiğimiz gün yağan yağışın ekim hazırlığındaki buğday tarlalarına can suyu olduğu bölgede, üretici ekim rejimini de değiştirmeye hazırlanıyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ayçiçeğindeki kötü tablonun ardından bu yıl üreticinin daha çok kanola ve buğdaya yönelmesini beklediklerini söyledi.
‘YAĞIŞ EKİM DÖNEMİ İÇİN GÜZEL OLDU’
Buğday ekim sezonunun yaklaştığını söyleyen Arabacı, “Buğday ekim sezonuna geldik sayılır; ekim ayının sonu, kasım ayının başı sürecinde üreticilerimiz buğday yerlerini ekmeye başlıyor. Bu yağmurun yağması, üreticilerimizin toprak işçiliğini yapması ve topraktaki haramzadenin, dökülen ayçiçeğinin ve otların çıkmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte toprakta daha güzel bir işçilik ortamı olacak. 12 kilogramla 30 kilogram arası yağış aldık. Bu, şu an için güzel bir yağış. Uzun zamandır olmayan bir yağıştı. O yüzden toprak hazırlığı açısından bu çok güzel oldu. Bütün üreticilerimiz rahatlıkla arazilerine girip, sürümünü yapıp pottingerini, goblesini çekip işini yapacak ve rahat bir işini yapacak. Pottinger ve goble dediğimiz de toprağı hazırlayan alet. Bu yağıştan dolayı pullukla sürülecek yerler olacak, ardından goble ya da pottingerle işçilik yapılacak. Ekiliş öncesi de üreticimiz gübresini saçar ve son işlemini yaparak da ekilişini yapar” dedi.
‘KURAKLIK ÜRETİCİYİ DAHA ÇOK BUĞDAY VE KANOLA EKİMİNE İTECEK’
Özellikle yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle ayçiçeklerindeki verim düşüşüne dikkat çeken ve üreticinin yeni ekim sezonunda kanola ve buğdaya rağbet göstereceğini belirten Arabacı, “Ayçiçeğinde biraz kanolaya kayış var. Ayçiçeğinde geçtiğimiz yıla göre muhakkak bir azalış olacaktır. Buğday arazisinde çok fazla değişmez ya da belki biraz artabilir. Buğday yerine tekrardan buğday ekebilir üretici. En azından iki yıl üst üste buğday ekebilir. O yüzden geçtiğimiz yılı göre buğday bir tık artabilir, ayçiçeğinde düşüş olur. Kanola da geçtiğimiz yıla göre artar. Çünkü bu yağmur öncesi birçok üreticimiz ekilişini yaptı. Bu yağmurdan sonra da kanola ekilişi devam eder. Yani ayçiçeğinde çok kötü bir sezon geçirildi o yüzden kanola ve buğdaya biraz kayış olacaktır” şeklinde konuştu.
‘ÜRETİCİ ARTIK EKİMİ GEÇE BIRAKIYOR’
Mevsimlerin değişip, yağış rejimlerinin de farklılık göstermesiyle ürün ekim döneminin de değiştiğini anlatan Arabacı, “Önceden ekim ayının ortası gibi ekilişler olurdu. Ama bu 5-6 yıl önceydi. Bu mevsimlerin kaymasıyla birlikte ekim sonu, hatta kasım ayına kaydı ekiliş dönemleri. Bu, o süreçte tamamen hava şartlarıyla alakalı. Üreticimiz hava durumunu takip ediyor. Yağışlı bir hava oluşursa ekim ayının içerisinde eker. Ama baktık yağış yok, hava açık gidiyor; o zaman kasım ayı gibi ekiliş oluyor. Ama en geç kasım ayının 15’ine kadar da bölgemizde ekilişler biter, çünkü ondan sonraki hava dönemleri çok riskli bir sürece giriyor. Geçtiğimiz yıllarda biz kasım ayına hiç ekiliş bırakmıyorduk. Çünkü kasım ayına kaldığında, yağışlardan yerimizi ekemiyorduk. Şimdi iklimler değiştiği için, artık öyle bir tablo olmuyor ama üreticilerimiz devamlı hava durumunu takip ediyor. Hava durumuna göre işçiliğini yapıyor, ekilişini yapıyor. Bu yağan yağmur bizim rahat işçilik yapıp, buğday ekimi öncesi hazırlığımızı yapmamız açısından çok güzel oldu. Hem haramzade çıkmasını sağlayacak hem de rahat işçilik yapmamızı sağlayacak” diye konuştu.