Olgay GÜLER
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında ilk dersin ‘ahlak ve maneviyat’ temasıyla işlenmesi gerektiğini söyledi.
AGD Edirne Şubesi’nde, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Şube yöneticilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş, yeni eğitim-öğretim yılında ilk dersin ‘ahlak ve maneviyat’ temasıyla işlenerek, insanlığa ve ülkeye faydalı bireylerin yetişmesini diledi.
‘GELECEĞİN GÜÇLÜ BİREYLERİ İÇİN ÖZVERİLİ ÇALIŞMAK ÖNEMLİ’
Öğrenim çağındaki çocukların seviyelerine göre edinecekleri bilgilerin önemli olduğunu söyleyen İriş, “Bu süreçte velileri, öğrencileri, öğretmenleri, okul yöneticilerini, çevreyi ve tüm paydaşları her zaman olduğu gibi önemli görevler bekliyor. Öğrenim çağındaki çocuğun seviyesine göre edineceği bilgiler önemlidir. Edineceği bilgiler kadar kazanacağı alışkanlık, tutum ve davranışların yanında ‘iyi bir insan, sorumlu bir vatandaş’ olması da elbette önemlidir. Eğitim, bir milletin kalkınmasının, toplumsal refahın artmasının ve bireylerin potansiyellerini en üst düzeye çıkarabilmenin en önemli aracıdır. Geleceğin güçlü nesillerini yetiştirmek adına özverili bir şekilde çalışmanız gerekmektedir. Eğitimin amacı; sadece okuyup yazmayı, hesap kitap yapmayı öğretmekten; test çözmekten, sınav başarısından, diplomadan, iyi bir iş ve gelir sahibi olmaktan ibaret olmamalıdır. Okullar sadece bilgiyi değil, sahip olduğun zengin kültürel mirası, arkadaşlığı, paylaşmayı, yardımlaşmayı, sabretmeyi ve daha pek çok değeri de öğretmektedir” diye konuştu.
‘EĞİTİM HAYATIN HER ANINDA VE ALANINDA DEVAM EDER’
Eğitimin ailede başladığının altını çizen İriş, “Aile ahlakı, edebi, haya duygusunu, azmi, gayreti ve çalışmayı evlatlarına yaşayarak öğretmelidir. Eğitim, okullarımızda şekillenir, olgunlaşır. Geleceğin şartlarına göre fenni ilimlerle bezenmiş zihinleri yetiştirirken, kalpleri ihmal etmez, ahlaklı ve maneviyatlı nesiller yetiştirirsek, işte o zaman geleceğe emin adımlarla yürüyebiliriz. Çevresel faktörlerle de eğitim süreci devam eder. Çarşı pazarda, tarlada, kurum ve kuruluşlarda sergilenen davranışlar bu süreçte etkilidir. Unutulmamalıdır ki, eğitim, beşikten mezara hayatın her anında ve alanında devam eder” dedi.
‘ÖNCE AHLAK VE MANEVİYAT’
Yeni eğitim öğretim yılında ilk dersin ana temasının önce ahlak ve maneviyat olması gerektiğine vurgu yapan İriş, “Bundan dolayı biz diyoruz ki ilk dersimizin ana teması önce ahlak ve maneviyat olursa yetiştirilecek nesiller adına umut da olacaktır. Çünkü ilk dersi ahlak ve maneviyat olanlar, gücü değil hakka üstün tutan bir medeniyet inşa edebilirler. Hakkı üstün tutan medeniyetlerde her zaman insanlığa saadet getirmiştir. Bu vesile ile tekrardan eğitim öğretim yılının tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyor, ilk dersimizi yerine getirerek, insanlığa faydalı bireylerin yetiştirildiği bir yıl olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.