DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22381022,01%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

161 okunma

Eğitim-İş’ten ‘ortak sınav’ tepkisi!

Eğitim İş Edirne Şube Sekreteri Olcay Dal, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaokul ve liselerde bu yıl başlattığı 'ortak sınav' uygulaması ve öğretmenlerinin kendi branşlarındaki sınavlara girmesine izin verilmemesi uygulamalarını eleştirdi… Şube Sekreteri Dal, özellikle Matematik ve Türkçe gibi derslerde tüm Türkiye'de Fen Lisesi ile Meslek Lisesi gibi okullardaki öğrencilere aynı soruların sorulmasının sakıncasına dikkat çekerken, Şube Başkanı Murat Akçay da, Edirne'deki idareci atamalarında liyakatin dikkate alınmasını istedi…

ABONE OL
5 Nisan 2024 15:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Eğitim İş Edirne Şube Sekreteri Olcay Dal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaokul ve liselerde bu yıl başlattığı ‘ortak sınav’ uygulaması ve öğretmenlerinin kendi branşlarındaki sınavlara girmesine izin verilmemesi uygulamalarını eleştirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl uygulamaya koyduğu ‘ortak sınav’ uygulaması, öğretmenler ve veliler arasında eleştirileri de beraberinde getirdi. Ortaokul ve Liselerde matematik ve Türkçe derslerinde tüm ülkede aynı soruların sorulduğunu, bunun özellikle akademik başarılarına göre ayrılan liselerdeki öğrencilerde sorun yarattığını söyleyen Eğitim İş Edirne Şube Sekreteri Olcay Dal, düzenlenen toplantıda eleştirilerini sıraladı.


‘SİSTEMİN YARATTIĞI SAKINCALAR VE SIKINTILAR VAR’
Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı sistemi anlatan Dal, “Bakanlık 6’ncı sınıflarda Türkçe ve Matematik dersleri, 9’uncu sınıflarda da yine Matematik ve Türk Dili Ve Edebiyatı dersi sınavlarının ülke genelinde ortak yapılacağını açıkladı. Yani bu ne demek? Türkiye’deki tüm ortaokulların 6’ncı sınıfları aynı günde, aynı ders saatinde, aynı soruları cevapladı Türkçe sınavından ve karneye geçti. Matematikte de aynısı oldu. 9’uncu sınıflarda da bu, Matematik ve Türk Dili Edebiyatı derslerinde yine aynı şekilde gerçekleşti. Türkiye’deki ortaokullarda öğrenciler akademik seviyelerine göre ayrılmadığı için, homojen bir yapı olduğu için çok fazla bir rahatsızlık hissedilmedi. Fakat liseler biliyorsunuz öğrencilerin akademik seviyelerine göre öğrenciler ayrıldı. Sınavlı okullar var, not ortalamasına göre girilen okullar var. Dolayısıyla Türk Dili Edebiyatı Sınavı’ndan tüm Türkiye’deki her tür lisenin öğrencisi sorumlu oldu. Matematikten de yine aynı şey oldu. Tabii bunların yarattığı sakıncalar ve sıkıntılar ortaya çıktı” dedi.
‘TESTİ YASAKLAYAN BAKANLIK, TEST SORUSU SORDU’
Milli Eğitim Bakanlığı’nın sezon başında öğretmenlere test sorusu sorulmasını yasakladığı halde, kendisinin test sorusu sorduğuna dikkat çeken Dal, “Ortaokullarda 14 çoktan seçmeli yani test sorusu soruldu, iki tane de açık uçlu soru soruldu. Tabii bu arada Milli Eğitim Bakanlığı bu yılın başında öğretmenlere test sorusu sormayı yasakladı ama birinci dönemde bu bahsettiğim derslerden ortak sınavlar test sorusundan yapıldı. Bu dönemde yine ortaokul Türkçe’de 15 çoktan seçmeli ve iki tane açık uçlu soru soruldu. Bu çoktan seçmeli soruların okunması, ders öğretmenleri tarafından yapılacak ama 2 tane açık uçlu soruyu şu sistemle okuyacak öğretmenler; her öğrencinin kağıdı PDF formatına dönüştürülerek bir havuza aktarıldı. Her ilden de belirli sayıda öğretmenler istekli olarak seçildi ve önümüzdeki bayramdan sonraki hafta 15 Nisan haftasında bu öğretmenler oturacaklar, önlerine hangi ilden, hangi ortaokuldan öğrencinin sınav kağıdı düşerse onu okuyup notlayacaklar. Tabii onu tek başına notlamayacak, bir sınav kağıdını, iki öğretmen okuyacak, o sınav kağıdın ortalaması alınacak” diye konuştu.
‘ÖĞRETMEN KENDİ BRANŞ SINAVINA GİREMEDİ’
Öğretmenlerin, kendi branşındaki sınavlara da girmesinin yasaklandığını söyleyen Dal, “Bunun dışında bu sınavların uygulanmasında yine biz öğretmenleri hayrete düşüren bir olay oldu. Türkçe sınavı yapılıyorsa örneğin, o sınavların yapıldığı sınıfta Türkçe öğretmeni bulunması yasaklandı. Hatta koridorda bile gezemedi. Lise 1’lerde Türk Dili Edebiyatı sınavı yapıldı. Türk Dili ve Edebiyatı dersi öğretmenleri o sınavlarda gözetmenlik yapmadı. Öğretmenler odasında oturdu. Şimdi ÖSYM sınavlar yapıyor ve yine biz öğretmenler burada görev alıyoruz. ÖSYM, TYT ya da AYT sınavında burada matematik soruları var, onun için ‘matematik öğretmenleri burada görev almasın’ demiyor. Yine seçim gününü hep birlikte yaşadık. Yüksek Seçim Kurulu da yine ilk olarak öğretmenlere görev veriyor. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı neden olduğu anlaşılamayan bir sebepten o dersin öğretmenlerini o sınav anında o sınıfta bulunmamasını istiyor” ifadelerini kullandı.
‘EĞİTİM AÇISINDAN MANTIĞI YOK’
Ülke genelinde liselerin akademik başarıya göre sınıflandırıldığı, ortak sınavın bu açıdan sakıncalı olduğunu anlatan Şube Sekreteri Dal, “Bunun bir mantığının olduğunu düşünmüyoruz. İşte tüm liselerde Meslek Liselerini, Fen Liselerini, Anadolu Liselerini aynı soruya tabii tutmak buradaki farklı fiziki yapılardaki kişilere aynı bedende gömlek dikmeye benziyor. Liselerdeki yarattığı dezavantaj şu oldu; örneğin Anadolu ya da Fen Lisesi’ndeki öğrenciler orta ve alt zorluk düzeyinde sorulan matematik sorularından sonra artık matematik çalışmaya gerek kalmadığını düşündüler. Edebiyatta da aynı şeyi düşündüler ama bu arada Meslek Liselerinde öğrenciler de artık ders çalışmaya gerek kalmadığını düşündüler çünkü zorlandılar. Bir öğretmen kendi öğrencisinin seviyesini bilir. Bir okuldaki tüm sınıfların aynı sorularla sınav yapılması doğrudur ama bir ildeki hatta bir ülkedeki her tür lisedeki öğrencilerin aynı zorluk seviyesindeki sorulara tabi tutulmasının bir mantığı, eğitim açısından yoktur” şeklinde konuştu.
‘MEB ÖĞRETMENİNE GÜVENMİYOR MU?’
Öğretmenlerin kendi branşlarındaki sınava girememesine dikkat çeken Dal, “ÖSYM bize sınavlarında güveniyor. Yüksek Seçim Kurulları bize oy sayımlarında güveniyor. Ama Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenine bir sınav hazırlamada, soru hazırlamada, iki o sınavı uygulamada ve üç o sınavı değerlendirmede güvenmiyor mu sorusu oluştu öğretmenlerin kafasında da. Bunun aydınlatılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.


‘İDARECİ ATAMALARINDA LİYAKATİ ÖNEMSİYORUZ’
Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay da, Edirne’deki idareci atamalarında liyakatin dikkate alınmasını istedi. Akçay, “Biz hem Edirne’de yetkili sendika olarak da komisyonlarda da aynı zamanda görevliyiz. Biz bu atamalar ve idarecilerin yer değişikliğiyle ilgili de yakın takipteyiz. Bu konuda zaman zaman daha önceki yıllarda hep yaşadığımız, duyduğumuz işte idarecilere tabiri caizse böyle ikna odaları kurulduğu, ‘senin puanın bir yüksek sen şuraya yaz. Yoksa yazma, yoksa orayı bu kişi yazacak’ gibi telkinlerde bulunuluyordu. Şimdiye kadar bununla ilgili henüz bir duyum olmadı ama konunun takipçisiyiz. Bu konuda okul idarecilerinin de belirlenirken o yer değişikliği yapılırken işin liyakatli, işin ehli kişilerin ve kişilerin özgür tercih yapma haklarına saygı duyularak yapılmasının da ciddi anlamda önemsiyoruz. Bununla ilgili de bizim de artık kendi sendikamızda mensup idarecilerimiz de var, idarecilerimizle görüşüyoruz. Bununla ilgili herhangi bir durum söz konusu olursa da bunun da zaten takipçisiyiz” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ