DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22376822,75%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

206 okunma

Edirne’de ‘Baba Marta’ coşkusu

Bulgaristan'da baharın gelişini müjdeleyen 'Baba Marta' kutlamaları kapsamında Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu tarafından Edirne sokaklarında 'Marteniçka' adı verilen kırmızı-beyaz renkte bileklikler dağıtıldı…

ABONE OL
1 Mart 2024 18:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Bulgaristan’da baharın gelişini müjdeleyen ‘Baba Marta’ kutla-maları kapsamında Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu tarafından Edirne sokaklarında ‘Marteniçka’ adı verilen kırmızı-beyaz renkte bileklikler dağıtıldı.


Bulgaristan’da, baharın gelişinin müjdeleyicisi olduğuna inanılan ve her 1 Mart’ta geleneksel olarak kutlanılan ‘Baba Marta’ etkinliği, Edirne’de de kutlandı. Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu’nca düzenlenen kutlama kapsamında, yöresel kıyafet giyen konsolosluk çalışanları, Edirne sokaklarında ‘Marteniçka’ adı verilen kırmızı – beyaz bileklikleri dağıtıp, vatandaşlara baharın gelişini müjdeledi. Etkinliğe Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Borislav Dimitrov da katılarak, Martenitsa dağıttı.


‘LEYLEK GÖRDÜĞÜMÜZDE DİLEK DİLEYİP AĞACA BAĞLIYORUZ’
Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu görevlisi Konsolos Atanas Dimov, her yıl 1 Mart’ta kutlanılan Baba Marta’nın çok eski bir gelenek olduğunu söyledi. Dimov, “Bugün 1 Mart dolayısıyla buradayız. Baharın gelmesini müjdeleyen bu marteniçkaları dağıtmak bizim için eski bir gelenek. Bizim hem Türkiye ile hem de Edirne halkıyla çok dostane ilişkilerimiz var ki bu gelenek artık Edirne’ye de sıçradı. Her sene Mart’ın 1’inde taktığımız bu beyaz – kırmızı renkte bileklikler sağlık, bereket, huzur, dostluk ve özgürlüğü simgeliyor. Bugünden itibaren artık ilkbaharı heyecanla beklemeye başlıyoruz, doğanın yeniden canlanmasını kutluyoruz. Leylek görene kadar da bunları takıyoruz, leyleği gördüğümüzde de dilek dileyip ağaca bağlıyoruz” dedi.


‘SINIRLARI AŞAN DOSTLUĞUMUZ VAR’
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu da, 1 Mart’ın tüm dost Balkan ülkelerinde kutlandığını ifade edip, “Baharın gelişini bütün Balkan ülkelerinde hep birlikte Marteniçka ile kutluyoruz. Bu Balkan geleneği, bütün dost ülkelerimizde yaptığımız bir etkinlik. Biz biliyoruz ki aynı buluta bakıyoruz, aynı nehirlere, suya bakıyoruz. Bulgaristan’da Bulgar dostlarımıza da ‘komşu’ diyoruz ve ilk karşılaştığımızda böyle hitap ediyoruz, bu çok kıymetli bizim için. Biz dostlukların, sınırlarla ilgili olmadığını düşünüyoruz. O yüzden sınırları aşan bir dostluğumuz var ve bu çok kıymetli. Dünyayı iyilik, dostluk ve güzellik kurtaracak” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ