
Olgay GÜLER
Edirne’nin akciğerleri konumundaki Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’nın millet bahçesi yapılmak için düğmeye basıldığı süreçte, konuyu mahkemeye taşıyan isimlerden, dönemin Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın “Engel olmak için mücadele eden bir kitle var ve maalesef en çok onların sesi çıkıyor” sözlerine, sosyal medya üzerinden cevap verdi.

Edirne’de 15 Ocak 2023’te, millet bahçesi yapılmak istenen Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı için kentteki sivil toplum örgütleri, yürütmenin durdurulması ve ihale iptali için dava açtı. Mahkeme ilk olarak Mart 2023’te yürütmeyi durdururken, Kasım 2023’te de ihaleyi iptal etti. Sürecin durmasının ardından kente 2023’ün Eylül ayında atanan Edirne Valisi Yunus Sezer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla görüşerek, projede revizyon yapılmasını talep etti. Yeniden düzenlenen projenin ardından geçtiğimiz yıl nisan ayında yapılan yeni ihaleyle kent ormanında çalışmalar başladı. Aradan geçen 1 yıllık sürecin ardından adı ‘Söğütlük İzzet Arseven Millet Bahçesi’ olarak değiştirilen ormanda çalışmalarda sona gelindi.

AKSAL’IN İFADELERİ TEPKİLERE YOL AÇTI
Bitme aşamasındaki çalışmalarla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın, geride kalan süreçte konuyu mahkemeye taşıyan kentlileri hedef alması, tepkilere yol açtı. Aksal paylaşımında, “Edirne Türkiye’nin değil Dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Bir şey yapmayı bırakın yapanlara engel olmak için mücadele eden bir kitle var ve maalesef en çok onların sesi çıkıyor. Söğütlük millet bahçesini defalarca durdurdular. Kendimize yapmıyoruz. Edirnelilere yapıyoruz. Çok mücadele verdik. Sonunda kazanan Edirne oldu. Saray’da öyle. Has bahçesi, Cihannüma kasrıyla muhteşem olacak” dedi.

‘YAPILAN ‘DOĞRU OLSAYDI MAHKEME ‘DUR’ DEMEZDİ’
Aksal’a, sosyal medyadan ilk cevap, süreç içerisinde konuyu mahkemeye taşıyan isimlerden, dönemin Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük’ten geldi. Gökerküçük, Aksal’ın kendilerinin ‘engel oldukları’ yönündeki söylemlerine tepki göstererek, “Sayın Aksal’ın bu söyleminden gocundum! Çünkü ‘engel olmak için mücadele eden bir kitle var ve maalesef en çok onların sesi çıkıyor.’ suçlaması bana da geldi çünkü hukuk ve bilgi dahilinde itiraz edenlerden biriyim. Söğütlük mevzuatına da aykırı olan 1. proje mahkeme kararıyla iptal edildi. Mahkeme sürerken sizler işinizi durdurmadınız ve 212 milyonun sanırım büyük kısmını firmaya aktardınız. Projeye biz değil Mahkeme dur dedi. Yapılan doğru olsaydı mahkeme dur demezdi. Yeni bir proje ürettiniz ve arabulucularla bizi ikna etmeye çalıştınız! Elbette inanmadık ama 2. projeye itiraz etmedik. Etmedik, edemedik çünkü doğayı, kamuyu iktidardan, iktidarınızın şirketlerinden korumak para işi. Bizler yurttaşlık görevimizi yaparken ceplerimizden para harcarken sizler 2. proje için 186 milyonu harcadınız” dedi.

‘YALAN-YANLIŞ SÖYLÜYORSUNUZ’
Aksal’ın yalan söylediğini ifade eden Gökerküçük, “Yani Sayın Aksal dediğiniz gibi defalarca itiraz etmedik, edemedik. ‘Söğütlük millet bahçesini defalarca durdurdular’ diyorsunuz, yalan-yanlış söylüyorsunuz. Daha önce 10 kez ‘açıyoruz, açılacak’ dediğiniz Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı’nı ay sonuna kadar açacağınızı 11. kez beyan ettiniz geçen hafta. Bu açılışta ‘doğal ve güzel olan bu alanı’ yapay ve geçici güzelleştiren işleriniz için vergilerimizden aktardığınız KDV hariç 212 artı 186 milyonun ne kadarı harcandı, şeffaf bir şekilde açıklamanızı da bekliyoruz” diye konuştu.