DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN %
Edirne
15°

KAPALI

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

201 okunma

‘Deli Selim’in heykeli yapılmalı’

Edirne Roman Sivil Toplum Gönüllüsü Turan Şallı, Kırklareli'nde zurnacı Kara Hüseyin, Keşan'da ünlü klarnetçi Serkan Çağrı'nın heykellerini örnek göstererek, “Edirne'mizde neden bir Deli Selim'in heykeli olmasın?” diye sordu…

ABONE OL
2 Ocak 2024 17:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Roman Sivil Toplum Gönüllüsü Turan Şallı, Kırklareli’nde zurnacı Kara Hüseyin, Keşan’da ünlü klarnetçi Serkan Çağrı’nın heykellerini örnek göste-rerek, “Edirne’mizde neden bir Deli Selim’in heykeli olmasın?” diye sordu.
Şallı, “Edirne’de Deli Selim’in heykeli yapılmalı” başlıklı yazılı açıklamasında, birlikte yaşama kültürünün gelişiminde Roman müzisyenlerinin kuşkusuz çok önemli katkıları bulunduğunun altını çizerek şunları kaydetti:


“Günümüzde şehirleri var eden özelliklerin başında tarihi eserler, kültürel dokusuyla alt kültürlerin yarattığı izler gelmektedir. Alt kültürlerin (Romanlar) kültür dokusunun bir parçası Kakava’dır. Hıdrellez ile birleşiminde Edirne’nin kültürel mozağini oluştururlar. Edirne şehir tarihi, mimarisi, sanat ve eğlence kapsamında değerlendirdiğimizde kültürel kimlik olarak Romanlarımız önemli bir yer tutmaktadır. Romanların ve aynı zamanda Roman olmayanların da birlikte eğlendikleri müzikler ortak bir eğlence kaynağına dönüşmüştür. Bu durum aynı zamanda birlikte yaşama kültürümüzü zenginleştirmiştir. Birlikte yaşama kültürümüzün gelişiminde kuşkusuz Roman müzisyenlerimizin çok önemli katkıları bulunmaktadır. Tanınmış ve başarılı müzikler icra eden Roman müzisyenlerimiz günümüzde hayatta olmasalar da izlerinin günümüzde yaşatılmaya çalışıldığını görmek sevindirici gelişmelerdir.


Örneklere baktığımızda, 1998 yılında 72 yaşında vefat eden Hüseyin Ihnalı’yı görmekteyiz. 2012 yılında Kırklareli Belediyesi tarafından ‘Kara Hüseyin lakaplı Zurnacı Kara Hüseyin’ olarak tanınan ünlü zurna sanatçısı Hüseyin Ihnalı’nın, zurna çalarken yapılmış heykeli İnci Parkı’na dikildi. 2014 yılında vefat eden Keşanlı klarnet ustası Selim Sesler 57 yaşında yaşama veda etti. Keşan Belediyesi belediyedeki bir toplantı salonuna adını verdi. Keşan Belediyesi farklı bir karar alarak 2023 yılının son günlerinde klarnet sanatçısı Serkan Çağrı’nın heykelini Keşan’ın girişine kondurdu.
Edirne Belediyemize gelince Edirne Kent Müzesi’ndeki bir köşeye’Deli Selim’ lakaplı Selim Kızıkcıklılar’ın ismini verdi. 2021 yılında bizzat kendimin organize ettiği ünlü klarnetçi Deli Selim’i Acıçeşme Mezarlığı’nda anma etkinliğimize katılan belediye başkanımız Recep Gürkan kabrinin yeniden düzenlemesini sağlamıştır. Bunlar Roman kökenli müzisyenleri verilen değerlerdir. Hepsi Türk müziğinde eşsiz eserler bırakmışlardır.
Kırklareli’nde zurnacı Kara Hüseyin, Keşan’da Serkan Çağrı. Edirne’mizde neden bir Deli Selim’in heykeli olmasın.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ