DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22381022,01%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

167 okunma

Çorlu tren kazasında gerekçeli karar!

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden hareket etmesinin ardından Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan tren kazası davasında; 9 sanığın 8 yıl 4 ay ile 17 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları alması, 4 sanığın da beraatine ilişkin mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı… Mahkemenin 370 sayfalık gerekçeli kararında, sanıkların 'kusur' ve 'ihmalleri' tek tek sıralanırken, "Bütün delillerin birlikte incelenmesi neticesinde, her bir sanık yönünden kendi başlığı altında ayrıntılı olarak açıklanacağı üzere, eldeki dava sanıkları bakımından manevi unsurun taksir (basit veya bilinçli hali) olduğu kanısına varılmıştır" ifadeleri kullanıldı…

ABONE OL
20 Mayıs 2024 18:14
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden hareket etmesinin ardından Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan tren kazası davasında; 9 sanığın 8 yıl 4 ay ile 17 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları alması, 4 sanığın da beraatine ilişkin mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı.
Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı’ya gitmek için hareket eden 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu tren, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkıp, devrildi. Kazada 7’si çocuk 25 kişi yaşamını yitirdi, 219 kişi yaralandı. Kazada kusurlu bulunan TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği’nde çalışan Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği’nde Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.


9 SANIĞA HAPİS CEZASI, 4 SANIK TUTUKLANDI
Davanın 25 Nisan’da görülen 20’nci karar duruşmasında, heyet sanıkları ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçlarından cezalandırırken, bazı sanıklar için ‘sicil kaydı takdiri’ indiriminde bulundu. Heyet, dönemin TCDD 1’inci Bölge Müdürü Nihat Aslan’a 15 yıl, bakım servis alanlarından sorumlu müdür yardımcısı Levent Meriçli’ye 9 yıl 2 ay, Bölge Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu’ya 17 yıl 6 ay, Altyapıdan Sorumlu 1’inci Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras’a 8 yıl 4 ay, mühendis Tevfik Baran Önder’e 10 yıl, Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt’a 16 yıl 3 ay, mühendis Deniz Parlak’a 9 yıl 2 ay, mühendis Kubilay Başkaya’ya 9 yıl 2 ay ve Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat’a 13 yıl 9 ay hapis cezası verdi. Levent Kaytan, Burhan Ortancıl, Çetin Yıldırım ve Celalettin Çabuk için de beraat kararı verildi. Heyet ayrıca Mümin Karasu, Nihat Aslan, Turgut Kurt ve Özkan Polat hakkında tutuklama kararı verdi.


‘HER SANIĞIN CEZAİ SORUMLULUĞU AYRI AYRI DEĞERLENDİRİLDİ’
Kararın ardından Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 370 sayfalık gerekçeli kararını da açıkladı. Yaralılar, ölenlerin yakınları, görgü tanıkları ve sanıkların ifadelerine de yer verilen kararda, “Bütün delillerin birlikte incelenmesi neticesinde, her bir sanık yönünden kendi başlığı altında ayrıntılı olarak açıklanacağı üzere, eldeki dava sanıkları bakımından manevi unsurun taksir (basit veya bilinçli hali) olduğu kanısına varılmıştır. Hal böyle iken her bir sanığın kişisel sorumluluğu, diğer sanıkların kusurlarından bağımsız olarak yalnızca kendi kusuru dikkate alınarak belirlenmiştir. Mahkememiz her bir sanığın cezai sorumluluğunu ayrı ayrı değerlendirmiş ve kusurlu olduğu sübuta eren sanıklar yönünden kanunun belirlediği alt ve üst sınırlar arasında uygun bir cezaya hükmetmiştir. Meydana gelen kaza bakımından herhangi bir kusuru bulunmadığı anlaşılan sanıklar yönünden ise beraat kararı verilmiştir. Dava konusu tren kazasına bağlı olarak 25 kişinin hayatını kaybettiği, 224 kişinin ise değişik seviyelerde yaralandığı tespit edilmiştir. Mahkememiz mahkumiyetlerine karar verdiği sanıklar yönünden temel cezayı belirlerken, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararında da belirtildiği üzere öncelikle failin taksirli kusurunun ve olayda meydana gelen zararlı neticenin ağırlığını dikkate almıştır. Bu kapsamda, faillerin tamamının ‘asli kusurlu’ bulunduğu ve olayda 25 kişinin hayatını kaybettiği, 219 kişinin değişik düzeylerde yaralandığı anlaşıldığından mahkum edilen sanıkların temel cezalarında, asgari 10 yıldan başlamak üzere teşdit uygulanmıştır. Hakkında bilinçli taksir hükümlerinin uygulanmasına hükmedilen sanıklar yönünden, bilinçli taksire sebebiyet veren etken sayısının birden fazla (üç veya dört) olduğu dikkate alınarak, Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi’nin kararları doğrultusunda, ceza artırımında 1/2 oranı tatbik edilmiştir” denildi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ