DOLAR 49,35240,11%
EURO 55,16440,23%
ALTIN 6.627,770,22
BIST %
BITCOIN 4106662-0,35%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

35 okunma

‘Çıraklıkta geçen yıllar yok sayılamaz’

Saadet Partisi Sosyal İşler Başkanlığı’nca hazırlanan haftalık “Sosyal Gündem Analiz Raporu”nda bu kez “Üretimin İçinde, emeklilik hesabının dışında” konusu ele alındı….

ABONE OL
12 Ekim 2026 16:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Geçerli görselin alternatif metni yok. Dosya adı: sp-1.jpg

Saadet Partisi Sosyal İşler Başkanlığı’nca hazırlanan haftalık “Sosyal Gündem Analiz Raporu”nda bu kez “Üretimin İçinde, emeklilik hesabının dışında” konusu ele alındı.

Türkiye’de staj ve çıraklık dönemlerinde yapılan sigorta girişlerinin emeklilik başlangıcı olarak kabul edilmemesi nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin değerlendirildiği raporda,  ayrıca fiilen çalışılan dönemlerin sosyal güvenlik sistemi içerisinde dikkate alınması, geçmişte oluşan mağduriyetlerin hakkaniyetli bir düzenlemeyle giderilmesi, eksik primlerin uygun bir borçlanma modeliyle tamamlanabilmesi ve mesleki eğitim gören gençlerin sosyal güvencelerinin güçlendirilmesinin gerektiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi:

“Türkiye’de meslek lisesi ve çıraklık dönemlerinde yapılan sigorta girişleri, uzun vadeli sigorta kollarını kapsamadığı için emeklilik başlangıcı olarak kabul edilmemektedir. Oysa bu gençler meslek öğrenirken işletmelerde fiilen üretime katılmakta ve çalışma hayatının riskleriyle karşı karşıya kalmaktadır.

Genel Başkan Yardımcısı Sosyal İşler Başkanı Av. Sinan Tekin

Geçmişte oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için fiilen çalışılan dönemler ve sigorta kayıtları dikkate alınmalı, eksik primlerin hakkaniyetli bir borçlanma modeliyle tamamlanması değerlendirilmelidir. Aynı zamanda bugünün çırakları ve mesleki eğitim öğrencileri için sosyal güvence güçlendirilmeli, aynı mağduriyetin gelecek nesillerde tekrar yaşanması önlenmelidir. Emek değerlidir, alın teri değerlidir, insan değerlidir. Mesleki eğitim gençleri ucuz işgücü olarak gören değil; meslek sahibi yapan, üretime hazırlayan ve geleceklerini güvence altına alan bir yapıya kavuşturulmalıdır.”

“ÇIRAKLIKTA GEÇEN YILLAR YOK SAYILAMAZ”

Söz konusu rapora ilaveten yapılan “Çıraklıkta Geçen Yıllar Yok Sayılamaz” başlıklı basın açıklamasında da şunlara yer verildi:

“Türkiye’de yıllardır çözüm bekleyen önemli bir sosyal güvenlik meselesi var. Meslek lisesinde okurken veya çıraklık eğitimi alırken işyerlerinde çalışan, üretime katılan ve adına sigorta kaydı oluşturulan vatandaşlarımızın bu dönemleri emeklilik başlangıcı olarak kabul edilmiyor.

Bu insanlar yıllar önce fabrikalarda, atölyelerde ve işletmelerde çalıştılar. Meslek öğrendiler, üretime katkı sundular. İş kazası ve meslek hastalığı riskiyle karşı karşıya kaldılar. Bugün ise o yılların emeklilik hesabında karşılık bulmamasının mağduriyetini yaşıyorlar.

Milli Görüş anlayışının temelinde insan vardır. Biz, üretimin merkezine sermayeyi değil insanı, çalışma hayatının merkezine ise hakkı ve adaleti koyarız.

‘Önce Ahlâk ve Maneviyat’ demek; işçinin alın terini korumak, çırağın emeğini gözetmek ve hak sahibine hakkını teslim etmek demektir.

Bugün bir gencimize ‘Meslek öğren, üretime katıl, ülken için çalış’ diyorsak, onun emeğinin ve geleceğinin güvencesini de sağlamak zorundayız. Mesleki eğitim gençlerimizi ucuz işgücü olarak gören bir sistem değil; onları meslek sahibi yapan ve geleceğe güvenle hazırlayan bir yapı olmalıdır.

Bu nedenle geçmişte çıraklık ve mesleki eğitim kapsamında sigorta kaydı bulunan vatandaşlarımızın durumu hakkaniyetli biçimde ele alınmalıdır. Fiilen çalışılan dönemler ve mevcut kayıtlar dikkate alınmalı, eksik uzun vadeli sigorta primlerinin uygun bir borçlanma modeliyle tamamlanmasına imkân sağlayacak bir düzenleme değerlendirilmelidir.

Ancak yalnızca geçmişi düzeltmek yeterli değildir. Bugünün çıraklarının ve meslek lisesi öğrencilerinin sosyal güvenceleri de güçlendirilmelidir. İş sağlığı ve güvenliğinden çalışma şartlarına, ücretlerden sosyal haklara kadar bütün sistem yeniden ele alınmalıdır.

Emek değerlidir. Alın teri değerlidir. İnsan değerlidir. Devletin görevi emeği görmezden gelmek değil, emeğin hakkını korumaktır. Sosyal devlet olmanın gereği de budur.

Geçmişte oluşan mağduriyetlerin hakkaniyetli biçimde giderilmesini, mevcut sistemin yeniden düzenlenmesini ve gelecek nesillerin aynı sorunlarla karşılaşmamasını istiyoruz. Çıraklıkta geçen yıllar yok sayılamaz.”

    En az 10 karakter gerekli
    Özhanlar Mobilya