
İsmail DEMİRAY
TÜİK’in yanlış hesaplamaları nedeniyle emeklilerin uğradığı maddi kayıplar konusunda ülke çapında hukuk mücadelesini başlatan Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz, geçtiğimiz günlerde onur konuğu olduğu Enez Kartopu Derneği’nce düzenlenen “Günbatımı Gecesi”nde Hudut Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, adli tatil sonunda karar beklediklerini söyledi.

Cumhuriyet Savcısı olarak 1978 yılında ilk göreve başladığı yer olan Enez’den 1982 yılında ayrılan Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’i 12 Ağustos Çarşamba gecesi Enez’de Kartopu Gönüllüleri Derneği’nin Geleneksel Gün Batımı Gecesi’nin bir konuğu ile tanışma onuruna eriştim.
Seyfettin Çilesiz emekliler, emekli haklarıyla ilgili açtığı dava, davalar nedeniyle Türkiye’nin gündemine oturmuş. 1 milyon imza peşinde şimdi ve kendisine destek çığ gibi büyüyor.
1950 yılı Ünye doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Hukukçu ve yaşamı boyunca hep hukuk kuralları içinde yaşamış.

2015 yılında yaş haddinden emekli olduktan sonra emekliliğin ne olduğunu öğrenmiş, emekliler dünyasıyla tanışmış.
Seyfettin Çilesiz ile sohbet ettik emekliler ve emekli hakları konusunda, en çok da bunlara ilişkin dava sürecini. Şunları söyledi:
“2015 yılında yaş haddiyle emekli olduktan sonra emekli dünyasını keşfettim. 2022 yılına kadar devam etti bu sakin yaşamım. Aynı yıl TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı gerçek enflasyona göre çok düşük olduğunu gözlemledik.
Memur ve işçi emekli aylıklarına TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranına göre zam yapılıyor. TÜİK düşük açıkladığı enflasyon oranları nedeniyle maaşlarımız da çok düşük kaldı.
Emeklinin hakkı gasp ediliyor düşüncesiyle Avukat Ali Erdem Gündoğan’la iletişime geçip dava açmak istediğimi söyledim.
2024 yılı ilk altı aylık enflasyon toplamı TÜİK oranına göre düşük kaldığı için dava açtık.”
MAHKEME TÜİK’TEN BELGE İSTİYOR
2025’te mahkeme TÜİK’ten enflasyon belgelerini ister. TÜİK başka belge gönderir, mahkeme isteğini yeniler.
TÜİK; “Belgelerim gizlidir gönderemem” deyince mahkeme davayı ret eder. Dava istinafa taşınır, itiraz eder davacılar, şimdi oradan dosya bekleniyor; “Bir iki ay içinde sonuç bekliyoruz” diye ekliyor Seyfettin Çilesiz.
İkinci dava seyyanen zam davasıdır Seyfettin Çilesiz’in hukuk mücadelesinde.
Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimler öncesinde yaptığı bir konuşmada memurlara seyyanen 8087 lira zam verileceğini, bundan emekli memurların da faydalanacağını belirtir.
Memurlar seyyanen zam alırlar. Emekliler?
Seçim öncesi verilmiştir o söz, unutulur gider.
Ama Seyfettin Çilesiz unutmaz o verilen söze, bekler, söz yerine getirilmeyince yine hukuk yollarına düşer, davasını açar.Şöyle devam etti:
“Memur emeklileri çeşitli sendikalar ile hak arama mücadelesi yapıyorlardı. Bana onlardan bu konuda dava teklifi gelince avukatımla görüşerek bu davayı açtık. Seyyanen zam düzenlemesi Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır.”
Davayı açarlar, idare mahkemesi davayı red eder. Red kararını istinafa taşırlar. İstinafta oy çokluğu ile red edilen davaya bir şer düşer mahkeme başkanı; “Haklı davadır”
Seyfettin Çilesiz, söyleşimizi şöyle noktaladı:
“İç hukuk yolları tükendiği için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel baş vuruda bulunduk, bu dava için bir milyon imza kampanyası başlattık. İmza kampanyasından ve sonuçlarından umutluyuz. İki dava açmıştık Adli Tatil sonunda karar bekliyoruz.”