Olgay GÜLER
Edirne Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, yağışsız ve sıcak geçen mevsim nedeniyle kuru toprağa ekilen bölgedeki bazı buğdaylarda, derinlik ayarının doğru yapılmamasından dolayı sararma ve yetersiz kardeşlenme oluştuğu belirtildi.
Odanın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla, sahada gerçekleştirilen gözlemler paylaşıldı. Özellikle merkeze bağlı Büyükdöllük, Avarız, Değirmenyeni, Sarayakpınar, Büyükismailçe, Karabulut, Kemalköy ve Budakdoğanca köylerinde yapılan gözlemlerde bazı buğdaylarda sararma ve yetersiz kardeşlenme görüldüğüne yer verildi. Paylaşımda ayrıca, azot gübresinin uygulanma şekliyle ilgili de bilgi verildi.
‘DERİN EKİM KAYNAKLI SARARMA VE YETERSİZ KARDEŞLENME MEVCUT’
Paylaşımda, üreticinin ürününü kuru toprağa ektiği ve bu nedenle bazı bölgelerde ekim derinliğinin doğru ayarlanamadığına yer verilerek, “Bölgemizde ekim dönemi kurak bir dönemde yapıldığı için tohumların bir çoğu kuruya ekildi ve bu yüzden derinlik ayarlaması da doğru yapılmadığı gözlemlenmiştir. Derin ekim kaynaklı sararmalar ve yetersiz kardeşlenmeler bazı sahalarda mevcuttur. Buğdaylarda normal ekim derinliğinin 4 – 5 santimetre olması gerektiğini unutmayalım” denildi.
‘GÜBRELERİN BÖLÜNEREK VERİLMESİ OLDUKÇA ÖNEMLİ’
Azot gübresinin doğru uygulanması gerektiğine de değinilen açıklamada, “Hububat ekili arazilerde yaptığımız inceleme ve gözlemlerimizde üreticilerimizin bir çoğunun yağmur yağacak tahminleri ile azotlu gübrelerini attığı görülmüştür. Gübre uygulama şekli ve zamanı çok önemlidir. Gübrenin atılmasından sonra 24 saat içinde üzerine 12 – 13 kg yağış alması azot kaybının olmaması için oldukça önemlidir. Yeterli yağış almadan çiğ ve toprak nemi ile eriyen üre ciddi oranda kayıp yaşayarak havaya karışacaktır. Gübreleme kardeşlenme döneminde yağış takip edilerek verilebilir. Özellikle bu yıl gibi yeterli yağışın olmadığı durumlarda gübrelerin bölünerek verilmesi hem bitkimizin gelişimi hem azotun doğru kullanımı için oldukça önemlidir” ifadeleri kullanıldı.