DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22413620,92%
Edirne
27°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

219 okunma

Başkan adaylarına ‘eğitim’ çağrısı!

Edirne Bilimsel Laik Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Benay Gürsel, belediye başkanı adaylarının önümüzdeki yerel yönetimler seçimlerinde çocuklar için somut vaatlerinin ne olacağını merak ettiklerini söyledi… Adaylardan gündemlerine çocukların eğitimle ilgili sorunlarını almaları çağrısında bulunan Gürsel, "Öncelikle öğrenciler için 'okula gidip gelirken ücretsiz ulaşım' hakkının sağlanmasını programlarına dâhil etmeleri anlamlı olacaktır" dedi…

ABONE OL
4 Ocak 2024 17:39
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Geride kalan 2023 yılında eğitime yönelik değerlendirme toplantısı yapan Edirne Bilimsel Laik Eğitim Çalışma Grubu adına konuşan Benay Gürsel, belediye başkanı adaylarının önümüzdeki yerel yönetimler seçimlerinde çocuklar için somut vaatlerinin ne olacağını merak ettiklerini söyledi.
Eğitim-İş Edirne Şubesi, Eğitim-Sen Edirne Şubesi, Veli-Der Edirne Şubesi, Edirne Çocuk Hakları Derneği, ÇYDD Edirne Şubesi, EKK Eğitim Çalışma Grubu ve Edirne Tabip Odası’ndan oluşan Edirne Bilimsel LAik Eğitim Çalışma Grubu, geride kalan 2023 yılında eğitim sürecini değerlendirdi. Toplantıda grup adına konuşan Veli-Der Edirne Şube Başkanı Benay Gürsel, belediye başkanı adaylarının önümüzdeki yerel yönetimler seçimlerinde çocuklar için somut vaatlerinin ne olacağını merak ettiklerini söyledi.


‘ANASINIFLARINA VERİLEN YEMEKLER DE VERİLMEMEYE BAŞLANDI’
2023 yılında çocuklara sağlanan şartların daha da kötüleştiğini söyleyen Gürsel, “Seçim öncesi her öğrenciye okullarda bir öğün ücretsiz yemek vereceğini söyleyen iktidar bırakın bir öğünü, birkaç ay anasınıflarında vermiş olduğu yemeği de vermemeye başladı. Ekonomik tedbir kararları hiçbir siyasi karar alıcıları etkilemezken ilk etkilenen her zamanki gibi düşük gelir sahibi ailelerin çocukları oldu. Kentimizde eğitim gören yüzlerce çocuk bu karardan etkilenmesine rağmen, Edirne Valiliği’nin dezavantajlı bölge okullarına kahvaltı olarak verdiği simit poğaça ve içecekler olumlu bir adımdır. Ancak buradan bir kez daha yinelemek isteriz ki; bu menünün yumurta, peynir, bal gibi sağlıklı beslenme programına uyması ve diğer okullarımızda da uygulanmaya başlanması bir ihtiyaç ve zorunluluktur” dedi.


‘İMAM HATİPLER’DE ÖĞÜNLER FARKLI’ İDDİASI
İmam Hatip okullarında verilen yemek ile diğer okullardaki yemeklerin farklı olduğunu iddia eden Gürsel, “Ayrıca İmam Hatip okullarında verilen yemek ile diğer okullardaki yemeklerin farklı olmasını da anlamakta güçlük çekiyoruz. Hemen her öğün et yiyebilen İmam Hatip okullarının öğrencilerine olan menü diğer okullarımızda farklıdır ki bunun gerekçesi açıklanmalıdır” diye konuştu.


BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA SESLENDİ
Çocuklar için önemli bir diğer konunun ise içilebilir suya erişim olduğunun altını çizen Gürsel, “Edirne ili tamamında okullarımızda bu sorun çözülmüş olmasına rağmen sebillerinin periyodik bakımlarının önemini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bakım ve kontrolleri yapılmamış sebillerin çocuklarımızın sağlığını tehdit edeceği apaçık ortadadır. Önümüzdeki yerel yönetimler seçimlerinde adayların özellikle çocuklarımız için somut vaatlerinin ne olacağını bilmek istiyoruz. Öncelikle öğrenciler için ‘okula gidip gelirken ücretsiz ulaşım’hakkının sağlanmasını programlarına dâhil etmeleri anlamlı olacaktır” şeklinde konuştu.


‘OKUL SAYISININ ARTMASINI BEKLERKEN AZALDI’
2023 yılında eğitimi ilgilendiren bir diğer sorunun da Türkiye’de uyuşturucu kullanımının 9 yaşlara kadar inmiş olması olduğunu belirten Gürsel, “Yapılan araştırmalar uyuşturucuya yönlendirme alanlarının okul yakınları ve eğlence merkezleri olduğunu göstermiştir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını gözlemeleri ve okul yakınlarının da denetlemesinin yapılması, güvenlik elemanlarının bir an önce okullarda ve pansiyonlarda görevlendirilmesi önemlidir. Geçen yıl çalışma grubu olarak en çok üstünde durduğumuz sorun yeni yerleşim bölgesinde ihtiyaca cevap vermeyen okul sayısının ve dolayısıyla donanım bakımından yetersizlikleri olmuştu. Yaşanan deprem felaketi sonrasında ise okullardan bazıları yıkılmış bazıları ise güçlendirme çalışmasına alındığından öğrenciler başka okullara nakledilmiş ve ikili eğitime geçilmiştir. Sonuç olarak kentimizde devlet okul sayılarının artmasını beklerken tam tersi azaltılmış, özel okul sayılarında artışın önü açılmıştır” ifadelerini kullandı.


‘LAİK, BİLİMSEL VE KAMUSAL EĞİTİMDEN SAPMALAR YAŞANIYOR’
Eğitim konusunda laik, bilimsel ve kamusal eğitimden sapmaların çok bilinçli ve planlı şekilde uygulamaya konulduğunu söyleyen Gürsel, “Örneğin; özel okullar müfredatlarını matematik, fen bilimleri ve en az iki yabancı dil dersi ile ilerletirken, Bakanlık okullarında yönlendirilmiş, kısıtlanmış tercihler sonucunda imam, vaiz, kuran öğreticilerine ders verme olanağı yaratılmıştır. Ayrıca protokollerin sayısını daha da artıracağını söylemekten çekinmeyen Milli Eğitim Bakanımız oldu. Sayın Bakan; STK dediği dini referansları önceleyen vakıf ve dernekler ile protokol yapmayı, çocukların dağa gitmesini önlediği tezine dayandırmaktadır. Ki bu anayasal bir suçtur ve değişik kurumlar tarafından kendisi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca Bakanın iddiasına göre devlet okullarındaki öğretmenler yetersizdir ki Diyanet İşleri Başkanlığı ve aynı amaçlı vakıf ve derneklerden manevi danışman adı ile görevlendirmeler yapılmaktadır. Bu kabul edilemez bir değersizleştirme ve suçlamadır. Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunda oturan kişinin bu durumda beyan vermesi kabul edilemez” dedi.


‘DİN GÖREVLİLERİNİN DERS VERMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’
Okullara yapılan söz konusu din görevlileri görevlendirmelerinin geri çekilmesi gerektiğinin de altını çizen Gürsel, “Okullarımızda ne eğitim çalışanı, ne veliler ne de Edirne halkı olarak din görevlilerinin ders vermesine izin vermeyeceğimizi ilgili kurumlara bildirmek isteriz. Edirne’de gerçek anlamda çocuklarımızı düşünüyorsanız imama değil rehber öğretmene, özel okula değil mevcutları ve donanımları bilimsel ölçütlere uygun olan devlet okullarına, göstermelik değil sağlıklı ve besleyici okul yemeğine, anasınıflarında mescide değil konteynır olmayan ve ücretsiz okul öncesi kurumlarına yatırım yapın” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ