DOLAR 32,2081 0%
EURO 35,4287 0.35%
ALTIN 2.512,930,50
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 2143624-0,67%
Edirne
20°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

148 okunma

Bakan Kacır: ‘Hedefimiz aya ulaşmak’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle Edirne'de hayata geçirilen 17 projenin açılışına katılırken, Trakya Üniversitesi'nde uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'yla birlikte gençlerle buluştu… Bakan Kacır gençlerle buluşmasında 2021'de ilan edilen Milli Uzay Programı kapsamında aya erişme hedeflerinin olduğunu anlatırken, Türk Astronot Gezeravcı ise gençlere, "Tek eksikliğini hissettiğimiz, zaman zaman düştüğümüz hata; hakikaten sahip olduğumuz, fazlasıyla da hak ettiğimiz özgüvenden imtina etmemiz. Zerre kadar lütfen bünyenizde bulunan potansiyel gücünüzden şüphe etmeyin. Kendinizde olan özgüveninizi de her daim ayakta tutunuz" dedi…

ABONE OL
15 Mart 2024 17:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle Edirne’de hayata geçirilen 17 projenin açılışına katılırken, Trakya Üniversitesi’nde uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’yla birlikte gençlerle buluştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatin Kacır, açılış ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Edirne’de önce Vali Yunus Sezer’i makamında ziyaret etti. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yürütülen ‘Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta’ projesinin de aralarında bulunduğu 17 projenin açılışına katılan Bakan Kacır’a burada Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Belediye Başkan Adayı Belgin İba, ETSO Başkanı Sezai Irmak, kurum ve kuruluş temsilcileriyle proje paydaşı kurumların temsilcileri eşlik etti.

’17 ESERİ EDİRNE’YE KAZANDIRIYORUZ’
Trakya’nın gözbebeği dört bir yanı tarih kokan kültür mirası Edirne’nin kalplerinde özel bir yere sahip olduğunu söyleyen Kacır, “Badem ezmesinden tava ciğerine, Meriç yer fıstığından İpsala pirincine Edirne’mizin 11 meşhur yöresel lezzetini coğrafi işaretle tescilledik. Hem üreticilerimizi hem tüketicilerimizi hem de kültürümüzü koruma altına aldık. Trakya Kalkınma Ajansı’mız eliyle kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 341 kalkınma projesine 533 milyon lira destek verdik. Bugün de Trakya Kalkınma Ajansımız eliyle Edirne’mizde, gençlerimize, kadınlarımıza, çocuklarımıza, çiftçilerimize, sanayicimize ve dezavantajlı vatandaşlarımıza yönelik projelerin açılışını gerçekleştiriyoruz. Tarımdan turizme, sanayiden sosyal içermeye kadar yerel kalkınmayı destekleyecek, şehrimizin ekonomisine katkı sağlayacak 17 eseri Edirne’mize kazandırıyoruz” dedi.


‘EDİRNE’Yİ PROJELERLE İHYA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Projeleri anlatan Kacır, “Kadının Emeği Evinin Ekmeği projesiyle kadınlarımızın ürettiği el emeği göz nuru ürünlerin markalaşması, pazarlanması ve satışını destekliyoruz. Bu projemizle kadın istihdamını da artırıyoruz. Keşan Belediye’mizle gerçekleştirdiğimiz ‘Yıl Boyu Üretim ve İstihdam ile Okula Giden Mutlu Çocuklar’ projesiyle sezonluk tarım işçisi ailelerimize 12 ay iş olanakları sunuyoruz. ‘Gastro-Akademi ile Gelecek Mutfakta’ projesiyle hizmet sektörümüzün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için istihdam garantili eğitimler veriyoruz. ‘Engelsiz Yaşam Merkezi’ projemizle engelli bireylerin atölyeler ve eğitimler aracılığı ile sosyal hayata ve üretime katılmalarını destekliyoruz. Türkiye Yüzyılı’nda Edirne’mizi gerçekleştirdiğimiz projelerle ihya etmeye devam edeceğiz. Edirne için Edirneliler için yeni hedefler koymaya, projeler üretmeye devam edeceğiz. Serhat şehri olmak demek, öncü olmak demektir. Edirne’yi kültürde, turizmde, sanayide ve eğitimde öncü şehirlerimiz arasına katacağız” şeklinde konuştu.
Bakan Kacır, ETSO’daki programın ardından kent merkezinde bulunan Eski Cami’de Cuma namazını kıldı, sonrasındaysa Bedesten esnafıyla Saraçlar Caddesi’nde esnaf ziyaretinde bulundu. Kacır Saraçlar Caddesi’ndeki ziyareti sırasında Cumhuriyet Halk Partisi’nin standına uğrayarak görevlilerle selamlaştı. Bakan Kacır’ın kent merkezindeki son durağı Trakya Üniversitesi oldu. Burada gençlerle buluşan Kacır’a, uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı da eşlik etti.


‘TÜRKİYE HABERLEŞME UYDULARINI KENDİ İMKANLARIYLA GELİŞTİREN 10 ÜLKEDEN BİRİ OLACAK’
Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen organizasyonda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türkiye’nin savunma sanayisinin milli teknoloji hamlesinin öncü alanı olduğunu söyledi. Kacır, “2000’lerde Türk havacılığında bir irade ortaya koyduktan sonra biz neye ihtiyacımız varsa kendi öz evlatlarımızın alın terine güvenerek bu ihtiyacı karşılayacağız ve Türkiye’yi milli havacılıkta şahlandıracağız dedikten sonra 2000’li yıllarda çok şükür dünyaya parmak ısırtacak başarı hikayeleri ortaya çıktı. Hedefimiz, hayalimiz, umudumuz inşallah önümüzdeki dönemde uzay alanında da havacılığa benzer bir başarı hikayesi ortaya çıkartmak. Bunu başarabilecek imkan ve kabiliyete sahibiz. Bunu başarabilecek birikimimiz ve tecrübemiz var. Uydularını kendileri üretebilen bir ülkeyiz. Görüntüleme uydularını son 20 yılda adım adım yerli ve milli üretmeyi başardık. En nihayetinde yüksek çözünürlüklü İmece görüntüleme uydusunu kendi mühendislerimizin eseri olarak ürettik ve hali hazırda İmece’den istifade ediyoruz. Şimdi önümüzdeki aylarda ilk milli haberleşme uydumuz Türksat 6-A’yı uzaya göndereceğiz. Böylelikle haberleşme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen 10 ülkeden birisi olacak Türkiye” dedi.


‘AYA ULAŞMA HEDEFİMİZ VAR’
2021’de ilan edilen Milli Uzay Programı kapsamında aya erişme hedeflerinin olduğunu anlatan Kacır, “Milli uzay programıyla aya erişmeyi hedefliyoruz. Çünkü bizim roket bilimcilerimiz var. Roket teknolojilerinde iddiamızı yükseltmek istiyoruz. Hibrit roket teknolojisinde Türkiye dünyada en ileri düzeyde çalışmalar yapan 4 ülkeden birisi. Kendi roket teknolojimizle inşallah bu sefer 380 bin kilometre ötedeki aya erişmeyi hedefliyoruz. Bütün bunlar elbette bugünden yarına olmuyor. Adım adım, gayretle, emek vererek, çalışarak oluyor ama en çok da sağlam bir irade sayesinde mümkün oluyor” diye konuştu.


‘KENDİNİZE OLAN ÖZGÜVENİ AYAKTA TUTUN’
Trakya Üniversitesi öğrencilerine seslenen Türk Astronot Alper Gezeravcı da, uzaya çıkan ilk Türk olmasından çok Türkiye’nin 100’üncü yılında konulmuş hedefi gerçekleştirmenin daha önemli olduğunu dile getirdi. Gezeravcı, “Süreç bir kişinin bir şeyi başarma noktasına odaklanmış bir süreç değildi. Koskoca bir ülkenin 100’üncü yıl dönümünde memleketinin gelecek nesillerine, sevgili kardeşlerimizin ufuklarına yönelik koyulmuş olan bir hedefti. Dolayısıyla bir bireysel başarının çok daha ötesindeydi. Bu memleketin gelecekte başaracak olduğu işlerin altına imza atacak olanlar sizlersiniz. Girdiğiniz bütün işlerde hiçbir şekilde bünyenizde muhafaza ettiğiniz o potansiyel enerjinizden başarabileceğiniz işlerin ne derece büyük olduğundan zerre kadar şüpheniz olmasın. Tek eksikliğini hissettiğimiz, zaman zaman düştüğümüz hata; hakikaten sahip olduğumuz, fazlasıyla da hak ettiğimiz özgüvenden imtina etmemiz. Zerre kadar lütfen bünyenizde bulunan potansiyel gücünüzden şüphe etmeyin. Kendinizde olan özgüveninizi de her daim ayakta tutunuz” ifadelerini kullandı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ