DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22477941,46%
Edirne
27°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

320 okunma

‘Atatürk’e borçluyuz!’

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı kazanmalarının 89. yıl dönümünü kutladı…

ABONE OL
5 Aralık 2023 13:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı kazanmalarının 89. yıl dönümünü kutladı.
ADD Edirne Şubesi’nin yıldönümü dolayısıyla paylaştığı açıklamasında şunlara yer verildi:
“Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk 5 Aralık 1934’de bütün dünyanın hayranlığını kazanan bir çıkışla kadınlara milletvekili seçilme hakkını tanıdı.
‘Toplumun bir yarısı topraklara zincirle bağlı iken, diğer bir yarısının yükselmesi mümkün müdür?”’sözü bu konudaki bakış açısının net anlatımıdır.
Milli Kurtuluş Savaşı’nda kadınlarımızın, vatanın her yerinde mücadeleye katılımları, dünya tarihinde saygıyla anılmaktadır. Büyük Devrimci Atatürk; “dünyada hiç bir milletin kadını ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez.” sözleriyle bunu teyit etmektedir.
Atatürk Türkiye’sinde, 08 Şubat 1935’de gerçekleşen genel seçimlerde, 17 kadın, milletvekili olarak TBMM’de yer almıştır. Avrupa’nın ve dünyanın büyük kaosa, 2. Dünya Savaşı’na sürüklendiği bir dönemde, Türkiye böylece yine fark yaratmıştır.
Millet olarak Atatürk’e çok şey borçluyuz. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, çocuğuyla… Milletimizin her bir ferdini bu sorumluluğun bilincinde olmaya çağırıyoruz.
Biz Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, kadınların TBMM’de temsil edilme oranı açısından dünyada bu kadar alt sıralarda yer almasında ve seçme hakkını daha çok kullanmasına karşın seçilme hakkını daha az kullanabilmesinde rol oynayan faktörlerin (eğitim düzeyinin düşüklüğü, kırsal yörelerde kocanın kadın üzerindeki baskısı, politik bilinç eksikliği, ekonomik sorunlar, gerek siyasal kuruluşların gerek demokratik kitle örgütlerinin kadının politik etkinliğini destekleme yönünde yeterince çaba göstermemeleri vb.) bilincindeyiz. Atatürk ilke ve devrimlerinin toplumsal sorunlarımızın çözümlenmesinde yol gösterici niteliğe ve yaratıcı güce sahip olduğuna inanan bir demokratik kitle örgütü olarak, laiklik ilkesinin ve demokrasinin gereği olan, Atatürk Devrimi’nin en önemli kazanımlarından “kadınların seçme ve seçilme hakkını tam olarak kullanmaları” ve “kadınların siyasette eşit temsil edilmesi” için, özellikle siyasal açıdan bilinçlenmeleri ve politik etkinliğine ilişkin sorunların çözümüne yönelik her türlü çalışmayı yapmak konusunda kararlıyız.
Büyük özveriyle mücadele veren ve Büyük Atatürk’e minnet duyarak kadınlarımızın Seçme ve Seçilme Hakkı kazanmalarının 89. yıl dönümünü kutluyoruz.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ