Edirne Kent Konseyi Afet Çalışma Grubu’nun afet öncesinde, esnasında ve sonrasında yapılması gerekenlere katkı sunmak amacıyla yürüttüğü program kapsamında gerçekleştirilen toplantıda Edirne’nin Saros fay hattına çok yakın olması ve komşu ülkelerde olası fay kırılmaları nedeniyle, afetlere hazırlıklı olunması konusunda çağrıda bulunuldu.
EKK Başkanı Özer Demir, yaptığı yazılı açıklamada, “6 Şubat depremlerinin ikinci yılında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, ailelerinin, dostlarının acılarını paylaşıyoruz” ifadelerine yer verirken yürüttükleri çalışmaları da paylaştı.Edirne Kent Konseyi Afet Çalışma Grubu’nun afet öncesinde, esnasında ve sonrasında yapılması gerekenlere katkı sunmak amacıyla kurulduğunu, ikinci toplantısını 4 Şubat 2025 akşamı gerçekleştirdiğini belirten Demir, ilk toplantıda alınan, kentte bu alanda faaliyet yürüten sivil örgütlerin kendi aralarında bilgi paylaşımlarında bulunması kararı çerçevesinde, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Edirne Temsilciliği adına Tuğberk Emre Aktaş tarafından sunum gerçekleştirildiğini söyledi. Demir paylaşımında şunlara yer verdi:
“Bu sunumda; ‘Afet bilincini arttırarak güvenli yaşam bilincinin pekiştirilmesine katkı koymak, Mahalle Afet Gönüllü Örgütlenmesini yaygınlaştırmak, gönüllülük bilinci ve katılımının yaygınlaştırılarak mahalle düzeyinde gönüllülerin katılımıyla afete ilk müdahale kapasitesinin arttırılmasını sağlamak, gönüllü grupları, kamu kurumları ve geniş halk kitleleri arasındaki işbirliğinin ve eşgüdümü geliştirilmek, Mahalle Afet Gönüllülerini bir çatı altında toplamak, afet zararlarının en aza indirgenebilmesine destek olmak’ başlıkları altında derneğin kuruluş amaçları anlatılmıştır.
Sunumda ayrıca Edirne’deki mevcut EDAK, MAG, AFAD, MEB AKUT gibi deprem, yangın, sel, su altı arama ve araç kazası vb. birçok olayda, olağan dışı durumlarda görev yapacak müdahale ekiplerinin örgütlenmeleri, Afete Hazırlık Eğitimleri, Mevcut Afet ve Risk Planlama Çalışmaları, yakın zamanda gerçekleşen K. Maraş -Hatay depremlerinde yapılan kurtarma çalışmalarından söz edilmiştir.”
Demir, sunum sonrası yapılan bilgi alış verişinde Edirne’nin Saros fay hattına çok yakın olması ve komşu ülkelerde olası fay kırılmalarına dikkat çekerek, tespitleri şöyle sıraladı:
“Oluşan acil müdahale ekiplerinin çalışma alanın Edirne ve İlçeleri olduğu,
AFAD tarafından verilen eğitimlere katılımların yetersiz olduğu,
Afete hazırlık yapan örgütlenmeler arasında sağlıklı bir koordinasyon ve iletişim kurulamadığı,
Edirne ilinde toplam 100 civarındaki yetkin ve eğitimli kurtarma gönüllüsünün olduğu, bu sayının çok yetersiz olduğu,
Edirne ve ilçelerinde 30’u haberleşme gönüllüsü olmak üzere en az 3000 Mahalle Afet Gönüllüsüne gereksinme olduğu anlaşılmaktadır.
Edirne Kent Konseyi Afet Çalışma Grubu olarak yapacağımız 3. toplantıya kadar, Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Edirne Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, T.Ü. Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, merkezi Uzunköprü’de bulunan Trakya Madenciler Derneği ile irtibata geçilerek bu kurumların EKK Afet Çalışma Grubunun oluşumuna katkı vermelerinin talep edilmesine,
Çalışma Grubu üyelerinin AFAD Gönüllülük Sistemi’ne kayıt yaptırması ve bu sistemde bulunan 7 adet eğitimin izlenmesinin tavsiye edilmesine,
Sonraki toplantının 17 Şubat 2025 de 18.00 de Edirne Makine Mühendisleri Odası’nda yapılmasına karar verildi.”