DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BIST 8.876,22-0,98%
BITCOIN 21681091,12%
Edirne
19°

AZ BULUTLU

05:41

İMSAK'A KALAN SÜRE

118 okunma

ADD, Kağıtçı’yı unutmadı

HABER MERKEZİ

ABONE OL
30 Eylül 2024 15:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ADD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, Türk Kâğıt Sanayisi’nin kurucusu Mehmet Ali Kâğıtçı’yı ölümünün 42. yılında andı.
ADD Edirne Şubesi Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şunlara yer verildi:
“Türk kâğıt sanayisinin kurucusu, kimyager ve kâğıt mühendisi Mehmet Ali Kağıtçı, 1899 yılında Heybeliada’da doğdu. İlköğrenimini Heybeliada’da tamamladı. Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesinde tamamladı. 1922’de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünden mezun oldu. Daha sonra burada asistanlık yapmaya başladı.Kimyagerlik diplomasının yanı sıra Mineroloji ve Matematik Jeneral sertifikaları da aldı.
1925 yılında kağıtçılık eğitimi almak için Almanya’ya gitti. Burada aynı zamanda Hannoversche Papierfabriken Alfeld-Gronau kağıt ve selüloz fabrikalarında çalıştı.
1926’da Grenoble Üniversitesi Kağıtçılık Enstitüsüne başlayarak 1927 yılında burayı birincilikle bitirerek Kâğıt Mühendisi oldu.Kağıtçılık enstitüsünü birincilikle bitiren ve “kağıt mühendisi” ünvanını alan Mehmet Ali Kağıtçı’nın aklında sadece Türk kağıt sanayiini kurabilme ideali vardı.
Okulu birincilikle bitirmesinin ardından Fransa’da dönemin en önemli şirketlerinden iş teklifleri yağsa da o da memleketi kurtaracak olan idealistlerden olmak istiyor, ülkesinde kağıt sanayiini kurmak istiyordu
Eğitim hayatını tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndüğünde konsolosluklar aracılığıyla teklifler alıyordu ve “Türkiye’de tek kağıt mühendisi olmasının hiçbir yarar sağlamayacağını” söylenerek ikna edilmeye çalışıldı ancak o tüm bu teklifleri kibarca reddetti.
Yakın çevresinden herkes “Teklifi kabul et, burada değerin bilinmez” diyordu ancak Kağıtçı hiçbirini dinlemedi. Türkiye’de kağıt sanayiinin kurulması için kamuoyu oluşturuldu. 10 Temmuz 1934’te kağıt sanayisinin kurulması için kararname yayınlandı.
İlk fabrikanın İzmit’te kurulmasına karar verildi ve 14 Ağustos 1934’te fabrikanın temelleri dönemin iktisat bakanı olan Celal Bayar ve dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından atıldı. İzmit Kağıt Fabrikası (İzmit Sümerbank Selüloz Kağıt Sanayi) 1936 yılında açıldı. 1955 yılında “Türkiye Selüloz ve kâğıt fabrikaları işletmesi (SEKA) adını aldı
18 Nisan 1936’da üretime başlayan İzmit’teki tesiste hem kimyager hem kağıt mühendisi hem de müdür olarak çalışan Mehmet Ali Kağıtçı, aynı zamanda 6 Kasım 1936’da ikinci fabrikanın temelinin atılmasında da büyük rol oynadı.
Kağıt üretimine karşı çıkanlar Mehmet Ali Kağıtçı hakkında çeşitli söylentiler yaymaya başladı ve politik nedenlerle 1941 yılında Kütahya’ya atandı. Selüloz ve şap yapımı ile ilgili yaptığı çalışmalar ve bölgede çiniciliğin geliştirilmesi ve modernleştirilmesinde önemli bir rol oynadı. 1942’de İstanbul Belediye Kimyahanesi Müdürlüğü’ne atandı. Daha sonra İstanbul Hıfzıssıhha Enstitüsüne dönüşen bu kurumda müdürlük yaptı.
1945 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinde kağıtçılık üzerine dersler vermeye başladı.1964 yılında buradan emekli olan Kağıtçı, emekliliğinde de çalışmalarını yürütmeye devam ederek bazı yayınlar çıkardı.1 Ekim 1982′ de emekliliğini geçirdiği Heybeliada’ da vefat etti.
SEKA kağıt fabrikaları 1998 yılında özelleştirme kapsamına alındı ve anonim şirkete dönüştürüldü. 198 milyon dolara mal olan Balıkesir fabrikası 2003 yılındayalnızca 1.1 milyon dolara Albayraklar’a satıldı.Ardından SEKA fabrikaları kapatıldı. Fabrikaların kapatılmasıyla gazetelerin tamamı yurt dışına bağımlı hale geldi. Tüm yayıncılar kağıtları ithal ediyor ve artan kurlarla iflasın eşiğinde direniyorlar.
Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, Kağıdı bile ithal etmek durumunda kaldığımız bu günlerde, Türk Kâğıt Sanayisinin kurucusu Mehmet Ali Kâğıtçı’yı ölümünün 42. Yılında saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ