
Cumhuriyet Halk Partisi Edirne İl Başkanı Yücel Balkanlı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü açıklamasında, parti olarak emeğin hakkını savunan, alın terinin karşılığını eksiksiz almasını isteyen, sosyal adaleti önceleyen bir anlayışın temsilcisi olduklarını bildirdi.
Balkanlı açıklamasında, “Bugün, alın terinin, emeğin, dayanışmanın ve hak mücadelesinin simgesi olan 1 Mayıs’ı bir kez daha karşılıyoruz. 1 Mayıs’ın ‘İşçi Bayramı’ ve ‘Emek ve Dayanışma Günü’ olarak anılmasının nedeni; işçi sınıfının insanca çalışma koşulları, adil ücret ve örgütlenme hakkı için verdiği tarihsel mücadelenin bir sembolü olmasıdır. 1886 yılında Chicago’da işçilerin 8 saatlik iş günü talebiyle başlattığı direniş ve bu uğurda verilen bedeller, bugün tüm dünyada 1 Mayıs’ın emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmasının temelini oluşturmuştur” diyerek şunlara kaydetti:
“Ancak ne yazık ki bugün ülkemizde emekçilerimiz için bayram coşkusundan çok, derinleşen ekonomik kriz, ağırlaşan çalışma koşulları ve büyüyen adaletsizlikler gündemdedir.
Ülkemizde çalışma hayatı her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. İşçilerimiz güvencesizliğe mahkûm edilmekte, uzun çalışma saatleri, düşük ücretler ve artan hayat pahalılığı altında ezilmektedir. Asgari ücret açlık sınırının altında kalmış, emekçinin alın teri değersizleştirilmiştir. Milyonlarca çalışan ay sonunu getiremez hale getirilirken, gelir adaletsizliği derinleşmiştir.
Sendikal örgütlenmenin önüne konulan engeller, işçilerin hak arama mücadelesini baskı altına almaktadır. İş güvencesi zayıflatılmış, emeğin sesi kısılmaya çalışılmıştır. Oysa demokratik bir ülkede emekçilerin örgütlenme hakkı en temel anayasal haklardan biridir ve bu hak hiçbir şekilde engellenemez.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) olarak bizler; emeğin hakkını savunan, alın terinin karşılığını eksiksiz almasını isteyen, sosyal adaleti önceleyen bir anlayışın temsilcisiyiz.
İktidarımızda;
Asgari ücret insanca yaşam koşullarını sağlayacak düzeye çıkarılacak,
Taşeron ve güvencesiz çalışma sona erdirilecek,
Sendikal haklar üzerindeki tüm baskılar kaldırılacak,
Çalışanların refahı ve sosyal güvenliği güçlendirilecektir.
Biz biliyoruz ki bu ülkenin gerçek gücü; fabrikalarda, tarlalarda, atölyelerde, ofislerde gece gündüz çalışan emekçilerimizdir. Türkiye’yi ayağa kaldıracak olan da onların emeği, onların azmi ve onların umududur.
Tüm zorluklara rağmen, emekçilerimizin mücadele azmi ve dayanışması geleceğe dair umudumuzu büyütmektedir. İlk seçimde halkın iktidarını kurarak, hak, hukuk ve adalet temelinde emeğin değer gördüğü bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz.”
Bu duygu ve düşüncelerle; başta Edirne’deki emekçi kardeşlerimiz olmak üzere, ülkemizin dört bir yanında alın teriyle yaşamını kazanan tüm işçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, daha adil, daha eşit ve daha özgür bir Türkiye mücadelesinde yan yana olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.
Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın emek, dayanışma ve adalet mücadelemiz!”