DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22381022,01%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

376 okunma

Buğdayda pas kaybı!

İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, partisinin Meriç İlçe Başkanı Ömer Ergin ile birlikte Meriç ve Uzunköprü ilçelerinde buğdayda yaşanan pas hastalığı ile ilgili sahadaki gözlemlerini “%20'ye varan ürün kaybı olacak” diyerek paylaştı…

ABONE OL
20 Mayıs 2024 14:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti dirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, partisinin Meriç İlçe Başkanı Ömer Ergin ile birlikte Meriç ve Uzunköprü ilçelerinde buğdayda yaşanan pas hastalığı ile ilgili sahadaki gözlemlerini paylaştı.
Akalın ve Ergin, yağış ve beraberinde gerçekleşen sıcak havanın artan nemle beraber buğdayda pas hastalığını arttırdığını, yapılan ilaçlamalarda dahi pas hastalığının devam ettiğini çiftçiler tarafından iletildiğini kaydetti. Akalın ve Ergin, “Pas hastalığı Tarsim Sigortası kapsamında değerlendirilmelidir. Buğda-yın maliyeti geçen yıla göre yüzde 62 arttı. Buğdayın maliyeti kilogramı 11 liraya yaklaştı. Ülkemizde buğday üreticisi yer yer hasada başladı fakat halen fiyat açıklanmadı. Üreticimizi memnun edecek bir rakamın belirlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Akalın, gözlemde bulunduğu tarlada yaptığı açıklamada, “Meriç ve Uzunköprü’nün köylerinde buğdayda sıkıntı var. Tarım İl Müdürlüğü’nden rekoltenin çok yüksek olacağı söyleniyor ama genelde Meriç ve Uzunköprü’nün köylerinde yüzde 20’ye varan pas hastalığı var. Yağışların çok olmasından kaynak-lanan ve nem ile ilgili hastalık. Nerdeyse yüzde 20’ye varan verim kayıplarına yol açacak” dedi.
İYİ Parti Meriç İlçe Başkanı Ömer Erginde, “Bu yıl bölgemizde yoğun bir pas hastalığı görülüyor. Daha önce böyle bir yoğunlukta görülmedi. İlaçlama da yaptık. Ben kendi adıma iki kez ilaçlama yaptım. Buna rağmen pas yürümeye devam etti. Hala da yürümeye devam ediyor. Pas hastalığı ciddi oranda etkiliyor. Bana göre ilçemizde yüzde 20’yevaran ürün kaybı olacak. İlaçlarda da sıkıntı olduğunu düşünüyorum çiftçi olarak.Bu kadar kaliteli ilaçlar kullanmamıza rağmen geri dönüş olmadı aksine son bir haftadır hızlı bir şekilde yürümeye başladı.ç Her gün biraz daha artmaya devam ediyor” şeklinde konuştu..

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ