DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BIST 10.891,420,18%
BITCOIN 22331770,62%
Edirne
27°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

960 okunma

Ayçiçeğinde ‘faiz’ çıkmazı!

Türkiye'de ayçiçeği yağının lokomotif kuruluşu Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği - Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, birliğin 2022/2023 iş yılı olağan genel kurulundaki konuşmasında finans maliyetinin 2 yıldan beri özellikle son yılda çok yükselerek kuruluşlarını zorlar hale geldiğini belirterek, faiz oranları, krediye ulaşımın çözüm bekleyen en önemli sorunlar olduğunu bildirdi… Tarım ve Ticaret bakanlarıyla yaptıkları görüşmelerde yaşanan sıkıntılara dikkat çektiklerini kaydeden Kırbiç, "Ülkemizin açığı olan bu ürünün fiyat ve ithalat baskısı ile hem çiftçimizi hem de Trakya Birliği çok zorladığını söyledik. Bu faiz oranlarıyla sürdürülebilirlik çok zor hale gelmiştir " dedi…

ABONE OL
10 Ocak 2024 18:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ayçiçek üretiminin arttırılması gerektiğini, buğday paritesiyle hesaplandığında ayçiçeği fiyatının düşük kaldığını söyledi.
Trakya Birlik 2022/2023 iş yılı olağan genel kurulunu Edirne Mimar Sinan Spor Salonu’nda gerçekleştirdi. Genel kurula Trakya Birlik yönetim kurulu üyeleri, Marmara Bölgesi’ndeki 35 kooperatifin yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve birlik ortakları katıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, genel değerlendirme yaptı.


‘ORTAKLARIMIZDAN 294 BİN TON ÜRÜN SATIN ALDIK’
Trakya Birliğin Türkiye’nin 13 ilinde 48 kooperatifle birlik içerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Kırbiç, “Geçtiğimiz kampanya döneminde kooperatiflerimizce çiftçilerimize yaklaşık 14 bin ton gübre satışı, 160 bin litre zirai ilaç, kooperatif ortaklarına da yaklaşık 67 bin çuval torba tohum satışı gerçekleşmiştir. Yaklaşık 197 bin ton fenni yem, 23 bin ton küspe satışı yapılmıştır. Kısa ve uzun vadeli olmak üzere ortaklarımıza yaklaşık 2 milyar 297 milyon TL ayni ve nakdi olmak üzere kredi kullandırılmıştır. Geçtiğimiz kampanya döneminde ortaklarımıza yaklaşık 294 bin ton ürün mubayaası gerçekleştirilmiş, bunun bedeli olarak da yaklaşık 4 milyar 325 milyon TL ödemesi yapılmıştır” dedi.


‘REKOLTE KAYBINA RAĞMEN ÜRÜNÜN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ ALDIK’
Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığın, ayçiçeği verimini olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Kırbiç, “Geçtiğimiz kampanya döneminde ülkemizde ve özellikle Trakya bölgesinde yaşanan kuraklık, ayçiçek verimini olumsuz yönde etkilemiştir. Rekolte kaybı olmasına rağmen, piyasada ayçiçek fiyatlarının düşük oluşmasından dolayı üretilen ürünün büyük bölümü Trakya Birlikçe mubayaa edilmiştir. Kuraklık etkisi ve ekim alanlarının düşmesine rağmen Trakya Birlik olarak bir önceki yıla yakın ürün mubayaasında bulunulmuştur. Üretim maliyetlerine göre ortaklarımızın kazancının, olması gerektiği seviyede gerçekleşmesi konusunda Trakya Birlik Yönetim Kurulumuzca gerçekten Ankara’da, bürokraside, siyasette büyük mücadele verilmiştir. Bu konuda ülkemizde hiçbir üründe üretici için bu mücadeleyi veren kurum olmadığını, Ankara’daki temaslarımızda da bizzat yaşamış bulunmaktayız. Bu süreçte ülkemizin bir çok ilinde ayçiçeği ekimi yapılan bölgelerde çok düşük ürün fiyatları oluşmuştur. Bu illerden bizi arayan üreticilerimiz, ziraat odası yöneticileri, borsa yöneticileri bizlerle iletişime geçmiş, ‘buradan alım yapar mısınız? Burada kooperatif kurun’ diyerek bizlerden taleplerde bulunmuşlardır. Tabii, bizler bunun mümkün olmadığını, birinci derece sorumlu olduğumuz bölge olduğunu söyledik” diye konuştu.


‘ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜ UCUZA SATTIĞINDAN DOLAYI EKİMDEN VAZGEÇMEYE BAŞLADI’
Anadolu’nun çeşitli illerinde çiftçinin, ürününü ucuza sattığından dolayı ayçiçeği ekiminden vazgeçmeye başladığını söyleyen Kırbiç, “Bugünlere geldiğimizde Anadolu’nun çeşitli illerinde çiftçi ürününü ucuz sattığından dolayı ayçiçek ekiminden vazgeçmeye başlamıştır. Son süreçte bakanlarımız ve bürokrasimizle Ankara’da bir takım sıkı ilişkiler, rasyonel ve gerçekçi talep ve raporlar ileterek görüşüyor, sıkıntı ve sorunları kendilerine iletiyoruz. Geçtiğimiz yıl 31 Aralık tarihi itibariyle gümrük vergilerinin sıfırlanması, bizleri çok zora sokmuştur. Aldığımız ürünün büyük bir bölümü o tarihe kadar işlenmediğinden, ithal maliyette de o günlerdeki fiyatı 8500 ile 9000 TL fiyattan oluşmuş bu da Trakya Birlik olarak bizi epey sıkıntıya sokmuştur” şeklinde konuştu.
‘FİYAT BASKISI VE İTHALAT ÜRETİCİYİ VE BİRLİĞİ ZORLUYOR’
Ayçiçeğinde yaşadıkları sıkıntıları geçtiğimiz aylarda Tarım Bakanına da ilettiklerini anlatan Kırbiç, “Tarım Bakanlığı’yla yaptığımız her görüşmede ayçiçek üretiminin arttırılması gerektiğini, üreticilerin buğday paritesiyle hesaplandığında ayçiçeği fiyatının düşük kaldığını belirttik. Ülkemizin açığı olan bu ürünün fiyat ve ithalat baskısı ile hem çiftçimizi hem de Trakya Birliği çok zorladığını söyledik. Bunun devamı halinde ülkemizde üretimin ciddi oranda düşeceğini ve Trakya Birlik olarak bizim de alım politikalarının sürdürülebilirliğinin çok zor olduğunu söyledik” ifadelerini kullandı.
‘BU FAİZ ORANLARIYLA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇOK ZOR HALE GELDİ’
Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı’yla da görüştüklerini belirten Kırbiç, “Geçtiğimiz hafta da Ticaret Bakanımızla yaptığımız görüşmede gümrük vergileri ve piyasa şartlarıyla ilgili birliklerin sıkıntılarının büyük olduğunu ve bunun çözüme kavuşması gerektiğini ilettik. Finans maliyeti sizlerin de bildiği gibi 2 yıldan beri, özellikle son yılda çok yükselmiş ve bu da Trakya Birliği zorlar hale gelmiştir. Faiz oranları, krediye ulaşım, çözüm bekleyen en önemli sorunlarımızdan olmuştur. Bu faiz oranlarıyla sürdürülebilirlik çok zor hale gelmiştir. Önümüzdeki süreçte inşallah yeni gelişmeler olmasını diliyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam etmekte” dedi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ