DOLAR 35,2230 0.16%
EURO 36,7753 0.26%
ALTIN 2.970,62-0,22
BIST 10.021,420,73%
BITCOIN 33946211,11%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

117 okunma

T.Ü.’de ‘afet’ zirvesi

Türkiye'deki doğal afetlerin başında gelen deprem, sel ve taşkınlar, dün Trakya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 'Edirne Afetlere Hazırlanıyor' çalıştayıyla masaya yatırıldı… Konusunda uzman isimlerin katıldığı çalıştayda, olası Marmara depremi de gündeme alınırken, afetlere hazırlık süreçleri anlatıldı…

ABONE OL
2 Aralık 2024 14:19
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Türkiye’deki doğal afetlerin başında gelen deprem, sel ve taşkınlar, dün Trakya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ‘Edirne Afetlere Hazırlanıyor’ çalıştayıyla masaya yatırıldı.


Edirne’de, Trakya Üniversiteler Birliği organizasyonunda, Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, ‘Edirne Afetlere Hazırlanıyor’ çalıştayı düzenlendi. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılışına Edirne Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Eylem Bayır, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Cenk Ergüden ve çok sayıda akademisyenle öğrenciler katıldı.


‘ÇALIŞTAYI İKİ BOYUTUYLA ELE ALDIK’
Çalıştayın açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Mehmet Ali Kaya, çalıştayın iki ana konusu olduğuna vurgu yaparak, “Bu konuyu rektör yardımcımız Muzaffer hocayla konuşurken iki ana konu ön plana çıktı. Birincisi Edirne’yi doğrudan ilgilendiren seller ve taşkınlar. İkincisi de depremler konusuydu. Dolayısıyla biz bu çalıştayı iki boyutuyla ele aldık. Hem seller ve taşkınlar, hem de depremler konusu. Bu kapsamı ele alırken de iş birliği içinde, bu konunun bütün paydaşlarını bir araya getirmeyi planladık. Umalım ki konunun tarafları olarak, ‘kamu kurumları arasında olsa olsa rekabet olur, iş birliği olur’ diyerek bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.


‘ÇALIŞTAYLA BİR YOL HARİTASI OLUŞTURULMASI HEDEFLENİYOR’
T.Ü. Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Eylem Bayır da, çalıştayla afetlere karşı farkındalık oluşturmanın amaçlandığını belirterek, “Trakya Üniversitesi bir bölge üniversitesi olmanın sorumluluğuyla bilimsel bir hekimini ve uzmanlığını toplumsal faydaya dönüştürmek için her zaman öncü bir rol üstlenmiştir. Özellikle afetlere hazırlık ve risk yönetimi konularında akademik çalışmalar ve uygulamalı projelerle önemli katkılar sunmaktadır. Üniversitemizin sağlık, sosyal bilimler ve çevre birimleri gibi farklı alanlardaki uzmanlıkları bu çalıştayın açılan zengin bir içerik sunmasına büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca Trakya Üniversitesi’nin yerel yönetimlerle, kamu kurumlarıyla ve sivil toplum kuruluşlarıyla sürdürdüğü güçlü iş birliği bölgenin afetlere daha dirençli hale getirilmesi için stratejik çözümler üretme sürecinde önemli bir değer taşımaktadır. Bu çalıştay bu iş birliği anlayışını daha da ileriye taşıyarak Edirne ve çevresindeki afet risklerinin azaltılmasına yönelik bir yol haritası oluşturmayı hedeflemektedir” şeklinde konuştu.

‘AFETLER YAŞAMIN KAÇINILMAZ GERÇEĞİ’
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Cenk Ergüden ise Edirne’deki tarihi ve kültürel zenginliklerin her zaman için afet riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “Sel, taşkın ve deprem gibi afetler sadece can ve mal kaybına neden olmakla kalmıyor aynı zamanda şehrimizin sosyal dokusunu ve ekonomik yaşamını da tehdit ediyor. Her birimizin bildiği üzere afetler yaşamımızın kaçınılmaz bir gerçeği. Ancak ne yazık ki afetlerin ne zamandır ne şekilde gerçekleşeceğini önceden bilemiyoruz. Bu nedenle afetlerin olası etkilerini en aza indirebilmek için can ve mal kayıplarını önleyebilmek için hem bireysel olarak hem kurumsal olarak bu konuda çalışmak ve hazırlıklı olmak gerekiyor. İşte bu noktada bu tür çalıştayların önemi bir kez daha öne çıkıyor” dedi.

‘AFETLERİN ZARARLARINI EN AZA İNDİRMEK BİZİM GÖREVİMİZ’
Vali Yardımcısı Turgut Subaşı da, Türkiye’nin konumu itibariyle her zaman, her yerde doğal afetlere maruz kalabilecek bir yerde olduğunu kaydetti. Subaşı, “Doğal afetler jeolojik, deprem gibi, meteorolojik sel gibi, insan kaynaklı ya da teknoloji sebebiyle oluşabilen hadiseler. Bunların varlığı kaçınılmaz. Ama yapacağımız hazırlıklarla bunları oluşturacağı yıkımları, sosyal hayattaki, ekonomik hayattaki ön görülen zararlarını en aza indirmek bizim görevimiz. Bu manada bütün kurum ve kuruluşların iş birliği halinde afetlere hazırlık sürecinde etkin çalışması ve hazırlık yapması çok önemli. Hazırlık dediğimiz şu çalıştay bile bir emeğin sonucu. O zaman bir depremde ya da sel taşkınında oluşabilecek hadiseleri de herkesin öngörüp önlem alması lazım. Afetler konusunda toplumsal duyarlılığı sürekli yeni güncel tutabilmek için de bu tür çalıştaylarda verilecek mesajlar da çok önemlidir. Bu manada anlamlı bir çalıştaya Trakya Üniversitesi ev sahipliği yapması dolayısıyla kutluyorum. Buradan çıkacak çalıştaydaki görüşler, bilimsel veriler bizlere, idareye, idarecilere, gerçekten rehberlik edecek yol gösterecek, bir plan yapmamızı sağlayacak öneriler olacaktır” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay gün boyu sunumlarla devam etti.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ