Edirne’de 2 Kasım Cumartesi günü kenti ilgilendiren iki etkinlik aynı saatlerde gerçekleşti.
Edirne Kent Konseyi’nin Edirne’de engellilerin en büyük sorunu olan “Erişebilirlik” konusu Kel Aliço salonunda genel kurulda masaya yatırıldı tartışıldı. Başından son anlarına kadar oradaydım.
Bir saat arayla başlayan Edirne Yerel Tarih Grubu’nun da bu ayki konuğu Edirne Belediyesi’nde uzun yıllar şehir plancısı olarak görev yapmış olan Namık Kemal Döleneken, konu; “Kentsel Planlama Gelişim – Değişim Sürecinde Edirne”ydi. Sunumun ikinci yarısına yetiştim ve izledim, notlar aldım her iki sunumdan da.
EKK’nın etkinliğinde Mübessel Yolalmaz’ın sözleri geçmişten günümüze Edirne’nin durumunu gözler önüne serer gibiydi;
“Yıl 2024. Giremediğimiz binalardan, çıkamadığımız rampalardan söz ediyoruz. 2. katta yaşıyorum, evin dışına çıkabilmek için evime dışarıdan asansör yaptırmak zorunda kaldım.
Edirne içinde erişebilir olmak en zor matematikten daha da zor.
Hastaneye giderken şoför rampayı açabilsin diye dua ediyoruz beklerken. Rampa açılacak mı, açılmayacak mı? Sonunda ETUS’tan ümidimizi kestik, baktık ki engelsize hizmet verecek taksi de yok Edirne’de.
Çarşıda tuvalet işkenceden beter. Ortaya tuvalet olmaz, aracımızla içeri giremiyoruz. Elektrikli aracımın şarjının bitmemesi için dua ediyorum. Mimar ve mühendisler hatalı rampalara imza atıyorlar, kaldırımları yapan ustalara ne demeli.
Selimiye’ye çok istememe karşın ancak 23 yaşımda girebildim.
Evlerimizden çıkabilmek, ulaşabilmek, erişebilmek istiyoruz sadece, hepsi bu.”
Namık Bey’de sunumunda asansörsüz apartmanlardan, Yıldırım’a gelmeyen kooperatiflerden, Yeni İmaret’teki sosyal konutlardan, Yeni Toki-Eski Toki çelişkisinden, üniversiteye duble yoldan, kaçak İstasyon Mahallesi’nden, Makedon Kulesi’nden, UNESCO ve Selimiye’den, Turizm’den, Kırkpınar’dan, Klarnet Festivali’nden, Kakava’dan söz ederek Trafik ve Ulaşım’ın Edirne’de en büyük sorun olduğunun altını çizdi.
“Otopark ve yollar yaparak trafik sorununu çözemezsiniz” mesajını verdi. Yılan gibi kıvrılan yollardan, birbirine bitişik apartmanlardan söz etmedi nedense.
Edirne’de aynı gün aynı saatlerde iki sunumda bunlar konuşuldu.
Yaşayanlar ve planlayanlar Edirne’yi anlattılar sunuma katılanlara.
Hudut Gazetesi’nde bir gün sonraki manşeti konuyu özetler gibiydi;
“AVM’lere erişime sıkıntı yok.”