DOLAR 34,2906 0.16%
EURO 37,0922 -0.36%
ALTIN 3.028,620,57
BIST 8.908,470,40%
BITCOIN 2295357-1,05%
Edirne
13°

AÇIK

12:53

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

69 okunma

YİNE “YETMEZ AMA EVET” DER MİYİM?

ABONE OL
24 Ekim 2024 12:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“YETMEZ AMA EVET”ciyim ya ben, bir dostum ”Hadi yine gözün aydın… Yeni bir Anayasa değişikliği gündeme geliyor, Yine EVET dersin” diyerek beni şimdiden kınıyor. Ben de ona “Gelecek Anayasa hiç yoksa Kürt halkına mutluluk getirecekse seve seve Evet derim” diye yanıt yazdım. Anlaşılan o arkadaşım değişikliğin ne olacağını, yani dereyi görmeden paçaları sıvamış, şimdiden HAYIR demeyi kafasına koymuş… Ben ise önce getirilen maddeleri göreceğim, sorup öğreneceğim sonra da gidip oyumu kullanacağım. Yani ne Bahçeli’nin ne de İSTEMEZÜK’çü kitlenin peşinen kuyrukçusu ve HAZIR PARMAĞI olmayacağım.

***

Aslında ben Anayasa konusunda düşüncemi 4-5 ay evvel yazdım… Bu ülkenin iki büyük partisi bir araya gelip bir sivil anayasa yapamadıkları için bu Anayasa konusu 70 yıldır sürüp gidiyor. Bizim, demokrasi diye bir dertleri olmayan, Atatürkçülüğü kendinden menkul, laikçi ve askeri vesayetçi kitlemiz 12 Eylül paşalarını sevdikleri kadar Adnan Menderes’i, Süleyman Demirel’i, Özal’ı, sevemediler. Yani demokrasiyi sevemediler. Onlara peşin peşin hiç güvenemediler. O nedenle devrimci bir anlayışla atak yapıp o liderlerle bir anayasa değişikliğini akıllarından bile geçirmediler. Devrimcilikleri lafta kaldı. Halbuki olması gereken buydu. Bu fırsatlar kaçırıldı.

***

Bu defa da öyle oldu. Halbuki yumuşama diye başlatılan süreç, CHP ve AKP arasında CHP’nin avantajlı olduğu bir Anayasa değişikliği zemini yaratılabilirdi. Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa’dan beklentisi yeniden aday olabilmekle sınırlı… Bence yetkileri kısıtlanarak, hatta sembolik bir hale dönüştürülerek ona bu hak verilebilir, karşılığında çağdaş bir hukuk devleti kriterlerinde bir anayasa teklifi sunulabilirdi.. Kürt kardeşlerimizin sömürülmesine, Bahçeli’nin yönlendirmesine, türlü türlü oyunlar tezgahlanmasına gerek kalmazdı. “Tekrar parlamenter sisteme dönülecek” masallarına inanmaktan da vazgeçilirdi. Bir hukuk devleti inşa edilebilirdi.

***

Ama elin oğlu boş durmuyor… Ülkemiz düşünülüp taşınılmış, planlanmış ve uygulanmaya da başlanmış yeni bir kumpasın içinde… Belli ki RTE ve Bahçeli tarafından Yeni bir Devlet düzeni ve yeni bir anayasa için düğmeye basılmış… Bu düzen için Bahçeli Öcalan’ın serbest bırakılmasına  ve hatta TBMM’de konuşmasına bile razı… “Bitti” denilen PKK terörü “Varmış” gibi senaryolar devrede… Dereyi geçinceye kadar Kürt seçmenine güzel rüyalar gösterilerek, onları Anayasa için kendi saflarına çekmenin kurnazlığı peşindeler. Daha düne kadar “Seni Cumhurbaşkanı yaptırmayacağız” diyen Kürt siyasileri bu tuzağa düşerler mi? Bekleyip göreceğiz.

***

Ben buna rağmen EVET der miyim? Ben bu anayasa ile, bağımsız, tarafsız yargı ve çağdaş hukuk konusunda ne gibi yenilikler getirildiğine bakarım. Demokrasinin kurumlarına verilen öneme bakarım. Kuvvetler ayrılığının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini anlamaya çalışır ona göre de oyumu kullanırım. Kimin Başkan olup olmayacağı benim için öncelikli değil.. TEK ADAM zihniyetinin ve yetkilerinin devam edip etmeyeceği önemli…

CHP de tavrını, kendi yandaş kanallarındaki her şeyi bilen, her şeye karşı olmaya kurgulanmış reyting yarışçılarına göre değil gerçekçi ve çağdaş kurallara göre cesaretle, devrimci bir anlayışla ortaya koymalı ve Başkanlık sistemini de içeren bir Anayasa taslağını kamuoyuna açıklamalıdır. BAHÇELİ formülünü geçersiz kılmalıdır..

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ