Orman yangınları yetmiyormuş gibi birde Bolu’nun kış tatil merkezi Kartalkaya’da beş yıldızlı turistik bir otelde çıkan bir yangın neticesinde 78 vatandaşımız can verdi, 50 vatandaşımız da yaralı hastanelerde tedavi görüyor. Ne diyelim, ölenlere Allahtan rahmet, geriye kalanlarına başınız sağ olsun sabır, hastanede tedavi görenlere de acil şifalar. Geriye ne kalıyor, bizlere üzülmek.
Bu olaya ne denir, kader böyle imiş ey dertli anam. Yok olmuyor dijital, yapay zeka çağında yaşıyoruz, yaşamamızdaki olayları kadere bağlamak geri kafalılıktır. Muhakkak her olayın nedeni vardır, bu gibi yangınlar da sebep kasıt, ihmal, tedbirsizlik, gecikme, boşverdimcilin, eğitimsizlik, daha akla gelen bir çok neden.
Bu otel yangının da yangının mutfaktan başladığı söyleniyor. Mutfak ateşin olduğu yerdir, bu ateş doğal gazla elde edilir, doğal gaz kolay tutuşmaya çok elverişlidir. Mutfak personeli ocağı kullanırken ateşin yakınına sıvı yağ, bez, ispirto, gaz yağ gibi yanıcı bir sıvı dökmüş olabilir. Bu yangın başlangıcıdır. Peki ama böyle beş yıldızlı bir otelde niye otomatik yangın söndürmeleri çalışmamış? Her halde mutfakta personel vardı, niye kırmızı renkli yangın söndürme tüpleri ile müdahele edilmemiş, personel kullanmasını biliyor muydu, bu olayda ihmalcilik ağır basıyor.
Tam konforlu beş yıldızlı otel tesisat bakımından tam olmalı. Yangın alarmı, otomatik yağmurlama sistemleri, katlarda yangın söndürme tüpleri, her katta hortumlu müdahale sistemleri, yaralı taşımak için sedye, duvarlarda yangın merdivenlerini gösterir ok işaretleri, ihtiyaca cevap verecek yeterli yangın merdivenleri olmalı, ondan önemlisi de bir profesyonel itfaiyeci olmalı.
Bu itfaiyecinin görevi yangın tesisatının her an çalışmasını sağlamak, yangın söndürme tüplerini kontrol etmek, boş olanları tüp firmasına götürüp doldurtmak, bunlardan önemlisi de altı ayda bir otel personeli ile yangın tatbikatı yapmak. Acaba bunlar bu otelde yapıldı mı, diğer otellerde yapılıyor mu? Bunlardan önemlisi de uzman bir kimse tarafından yangın talimatnamesi hazırlamak, bir yangın halinde kimler ne yapacak, talimatnamede belirlenmeli. Acaba bunlar yapılmış mıdır? Edirne’deki otellerde bunlar yapılıyor mu?
Yangında her yer yanıp kül olduktan sonra vah vah demek çözüm olmuyor. Ne yapmalı, nasıl bir otelin muhasebicisi, temizlik görevlisi varsa, bir de itfaiyecisi olmalı. Onun isteyeceği söndürme gereçleri masraf olarak görülmemeli temin edilmeli. Patronlar bu gibi gereçleri fuzuli masraf olarak görür, ertelerler, ertelenmemeli. Küçük otellerde Belediye itfaiye teşkilatından eleman her yıl şehirdeki bütün otelleri gezip yangına karşı alınan tedbirleri kontrol etmeli, altı ayda bir yangın tatbikatı yapılmalı. Acaba Edirne’ de bunlar uygulanıyor mu?
Yangın, deprem gibi bir tabiat olayı değildir. Baştan tedbir alınırsa çıkmaz ve olursa da kolay önlenir. Amerika’da Kaliforniya’da yangınlar oluyor, koca bir arazi yapılarla birlikte 30 kişinin ölümü ile yanıp kül oluyor. Buna sebep ne, saha bir arazidir, sebep rüzgarın etkisi, bir yerde bu olay bir tabiat olayıdır, kolay baş edilemez.
Bina yangınları neden çıkar, yazımda belirtmiştim bir nedende elektrik kontağından olur. Elektrik kablolarına faza akım yüklenirse ark oluşur ve yangın olur. Onun için elektrik tesisatına fazla yük bindirilmemeli. YANGIN sız günler…