Dünya kurulduğundan beri en eski olay savaş, onun karşıtı da barıştır. Konumuz savaş olduğuna göre savaş nedir, bireyin, bir toplumun veya bir devletin karşısındaki birey veya topluma isteklerini, şartlarını kabul ettirmek için yapılan mücadeledir.
Her konunun olduğu gibi savaşında çeşitleri vardır. Soğuk savaş diyeceğimiz ekonomik, ticari, teknolojik, propoganda, sanatsal, kültürel rekabet savaşları, en kötüsü de öldürmeye, yıkıp yakmaya dayanan, en iğrenci ateşli silahlarla yapılan sıcak savaş türüdür. Ateşli savaş türünde, can ve mal kaybı çok olur. Peki savaştan amaç nedir? Karşı tarafı dize getirip şartlarını kabul ettirmek, intikam almak için savaş yapılır. Savaşı yaratan nedir, güçlü olmak güçlü oldun mu hasmın ensesine binerek şartlarını ileri sürerek, ona ait olana hakim olmaktır. Alacağın varsa onu almak için savaş yapılır. Bu konuda ekseri ateşli silahlarla öldürmeye, yakıp yıkmaya dayanır, yani sıcak savaş.
Savaş iyi bir olay mı; giden canlar, yok olan varlıklar, yerine getirilmesi mümkün olmayan değerler. 1. Dünya Savaşı’nda 10 milyon insan, 2. Dünya Savaşı’nda da 50 milyon insan ölmüş. Ne için? Bir kaç çıkar uğruna, üstünlük kompleksi, bölgede hakimiyet kurmak, hegemonya yaratmak için. Soğuk savaşlarda ölen, yıkılan olmuyor, bütün mesele her olay propagandaya dayanıyor, yani kandırmacaya.
Sıcak savaş bu kadar kötü ise, sıcak savaş olmadan anlaşmazlıklar hal olamaz mı? Bir sıcak savaşta askerin askeri öldürmesi normal karşılanabilir ama, silahsız insanların öldürülmeleri ibadethanelerin, hastanelerin, okulların bombalanması normal olamaz, bu varlıkların günahı ne?
Sıcak savaş bu kadar kötü olmasına rağmen devletler, diktatörlükler hak aramalar, arazi elde etmeler, hakimiyetler hep sıcak savaşla oluyor. Sıcak savaşta galip gelmek için mali, teknolojik, disiplin bakımından üstün durumda olmak gerekir. Sıcak savaşlarda bu kadar can, mal kaybı önlenemez mi? Eskiden sıcak savaşlar asker askere olurmuş, ölenler, yaralananlar askerlermiş, uçak denilen hava aracı, uzun menzilli toplar icat olduğundan beri sivil hedefler ve yapılar da sıcak savaşlara hedef olmuş, kayıplar fazla artmış. Bunu düşünen kim? Sıcak savaşlar asker askere olmalı, sivil kimseler bu savaşlara hiç karışmamalı. İnsanlardan çok yapılarda bombalanıyor, sivil silahsız kimselerde öldürülüyor, tabiat varlıkları da yok ediliyor. Asker askere savaşı anladık, diğerlerinin günahı ne?
Sıcak savaşlarda bombalanan şehirler, yıkılan binalar, ölen günahsız insanlar, ya hiç bir zaman yerine getirilmesi mümkün olmeyan antik sanat değeri olan yapılar yok ediliyor, bunları bir daha görmek yaratmak mümkün değil. Örneğin, İtalya’da Floransa şehri, Türkiye’de İstanbul, Edirne buna benzer daha bir çok ülkede bir çok şehirler bombalama dışı bırakılamaz mı, bırakılmalı ki bizden sonrakilere kalabilsin. Sıcak savaşlarda ölen değerli bilim, sanat, sermaye sahibi insanlar başka yerlere naklidilse de binaları yapıları nasıl nakledebilirsin, mümkün değil, bunları korumanın tek yolu onları bombalamamak, yok etmemek.
Dış gezim sırasında Almanya’nın Dresten şehrini gezerken hiç görülecek antik yapı görmedik, rehbere sorduğumuzda o yapılar savaş sırasında bombalanıp yok edilmiş ve sıcak savaşın neticesi, sıcak savaşlarda bazı şehir ve yöreler bombalanmamalı ama bu nasıl olacak?
Sıçak savaşlara sebep birazda silah endüstrisi oluyor. Savaş sırasında bol üretim yapıyorlar, bol para kazanıyorlar, az da olsa savaşa sevinenlerde var ama ne olursa olsun günahsız insanlar savaş yüzünden ölmemeli, varlıklar yok olmamalı.
Acaba bugün savaşı önlemek için ne yapılıyor, bence pek bir şey yapılmıyor, onun aksine çok şiddetli silahlar, hatta kitle imha silahları üretiliyor, nükleer bombalar gibi, insanlık medeniyet insana zarar vermek için uğraşıyorlar.
Bir halk sözü vardır — kurunun yanında yaşta yanar — işte bütün mesele kuruların yanından yaşları ayırmakta ama nasıl olur bu iş, savaş gerekmedikçe cinayettir, hiç iyi bir olay değil SAVAŞ . . .