DOLAR 32,3857 -0.31%
EURO 34,7908 -0.09%
ALTIN 2.406,00-0,67
BIST 10.190,931,45%
BITCOIN 18664640,31%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

136 okunma

ON YIL SONRA YENİDEN!

ABONE OL
17 Nisan 2024 13:28
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçen hafta yazımı; “AKP ülkede neden kaybetti. Onu da sonraki yazılarda yazarız ama şunu unutmayalım ki; “mazlumun ahı devirir şahı” diye bitirmiştim. Ülke siyasetine dair o kadar çok analiz yapan var ki! Gelin tarihi anımsatmalarla on yıl öncesinden bugüne gelelim.

On yıl önce yani 2014 yerel seçimleri öncesinde 27 Şubat günü, sivil toplum örgütleri içinde dile getirilen önemli sorunları sıralamıştım. Dünü ve bu gününü kısaca değerlendirmekte yarar var. Belki ilgilenen olur.

1-25 Kasım Stadı: Dün Kent Konseyi öncülüğünde kent ortak kararı olarak yeşil alan ve kent meydanı olmasında uzlaşma sağlanmıştı. Henüz bir çalışma yapılmadı ama basından okuduk ki yapılacak. Ortaklığın uygulanması için yerel yönetim ve kent örgütleri mutlaka olmalı.

2-100 binlik planlar: Bölge planlarının İstanbul’a göre yapıldığı günlerdi. İtiraz ile temel maddeleri insan ve doğadan yana değiştirildi. Bölge bu günlerde yeniden planlanıyor bildiğim kadarıyla. Belediye ve kentliler katılmalı.

3-Sanayi Sitesi: 10 yıl önce seçim öncesinde adaylar Sanayi Sitesini ve Binevler bölgesini yenileyeceklerini söylemişlerdi. Sayın Sedefçi bu bölgeyi Manhattan yapma sözü ile aday olmuştu. Kazanamadı da kurtulduk demiyorum çünkü kentli olarak büyük tepki oldu.  Bu iki alan ile birlikte Menzilahir kentsel dönüşüm adı ile her zaman “İnşaat ya Resulallah” diyen kişiler için gündemde olacaktır. Belediye evet demezse olmaz. O nedenle de yerel yönetimler sivil örgütlerle sıkı ilişkiler kurarak kentin geleceğine birlikte yön vermelidir.

4-Söğütlük ve Meriç kıyıları: Söğütlük on yıllardır gündemde. On yıl önce bakımı yapılarak Belediyeye devrini talep ediyorduk. Ve oldu. Ama AKP’nin Millet Bahçesi yapmak istedi. Belediye tek taraflı feshedilen sözleşmeye itiraz etmedi. Söğütlük Doğal Kalsın Platformu oluşturularak mücadele edildi ve dava açıldı. Kazanıldı. Umarım bu yaz Söğütlük Ormanı açılır. Söğütlük ile birlikte Meriç Nehri de AKP’nin yapboz tahtası oldu. Yapılan harcamalar birilerini zengin etti, kentliyi bu alandan kopardı. Umarız bu yaz güvenli ve erişilebilir maliyet ile kentlinin hizmetine açılır. Bu süreçlerde yerel yönetim kentliden yana olmalıdır.

5-Sarayiçi, Tavuk Ormanı, Edirne Sarayı: Kentin bir değeri olan Sarayiçi ve Tavuk Ormanı, birlikte düşünebileceğimiz Edirne Saray alanı on yıl değil on yıllardır tartışılan, sözler verilen ama bir şey yapılmayan yerler. Hiçbir şey yapılmasa amenna diyeceğiz ve doğallığı içinde bizler memnun, doğa memnun yaşayacağız. Ama beton dökülen yeşillikler, kesilen ağaçlar ve düğün-dernek gürültüleri vicdanları sızlatıyor. SİT alanı da olan tarihi ve doğal bu yerleri kent uzlaşısı ile doğaya ve tarihe saygı ilkelerine dayanarak kullanabiliriz.

6-TOKİ konutları ve kentin Üniversiteye yakınlaşması: 10 yıl öncesinden bu güne kadar en kötü durumu Helvacıdere ile Üniversite arasındaki tarım yapılan alanın imara açılmasıdır. Bu düşünce maalesef hayata geçti. Önce hastane, sonrasında TOKİ konutları, yetmedi yeni TOKİ konutları eklendi. Bu arada iş merkezleri ve en son da 100 kişilik yatılı hafızlık okulu. Bu arada Sayın Gürkan’ın hararetle savunduğu verimli topraklardan geçirilen Sağlık Yolu. Yol olur da konut olmaz mı? Sayın başkan; “zamanımda olmayacak “demişti. “Ya senden sonra olursa?” sorusuna da “Sizinle beraber ben de mücadele edeceğim” diye söz vermişti. Ama onun zamanında yapılanları görünce not verebiliriz.

En yakın zamanda Kent ile Üniversite birleşecek. Çünkü iki taraftan da binalar yükselerek birbirine yaklaşıyor. İlk TOKİ buraya planlandığında kent örgütleri olarak çok mücadele edilmişti. Kentin itirazı sonrasında TOKİ Fırınlarsırtı mevkiine gitti. Sağlık Yolu çevresi tamamen betonlaşmadan yeter denmelidir. Verimli topraklar, su kaynakları, bölgenin hava akımına yön veren bu saha korunmalı.

7-On yıl önce zamanın başkanı Sayın Sedefçi’nin yeşil alanları paylaştırması üzerine seçim öncesinde büyük mücadeleler verilmişti. Sayın Gürkan bu mücadele sonrasında bu gün Nimet Teyze adı verilen yeşil alanda kepçe önüne oturdu. Bu simge fotoğrafı doğrulayan Başkan, zamanında birkaç genişleme dışında yeşil alanları korudu. Ancak yeşil alanlar her zaman birilerinin gözlemi altındadır.

Sayın Başkanın vaatlerini izlemek gerekiyor. “Yeşil Edirne Projeleri” kapsamında “2.Cep Parkları” ve “3.Yaşam Koridorları” nasıl olacak? Düzenleyip kamusal ve ulaşılabilir bir hizmetle kentli mutlu edilecek mi yoksa bir işletmeciye kiralanıp biri mi mutlu edilecek?

Kente dair sorunlar hep olmuştur ve hep olacaktır. On yıl önceden bu güne gelen sorunlar olduğu gibi çözülen ve yeni eklenen sorunlar da var. Bizler, seçim sonrasında şu düşünceye kapılmamalıyız; “seçtik, kazandık, yapsın”. Olmaz. Kentliler olarak gerektiğinde destek olacağımızı, gerektiğinde mücadele edeceğimizi seçilenlere gösterebilmeliyiz.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ