LGS sınavları geçen hafta sonu yapıldı. Biz bu yazımızı yazarken de YKS sınavları oluyor. Yani çocuklarımız acı çekmeye, çok az bir oran dışında başarısız olmaya devam ediyor.
Gelin son 20 matematik sorusunu örnek alarak neden bu sınavları ‘vahşet’ diye nitelediğimizi bir daha açıklayalım.
(1) Soyutluk, yani yaşamdan kopukluk aynen devam ediyor. Örneğin, “Fiyatı x+4y olan bir maldan y kadar alınıyor.” , “Bir eşkenar üçgenin kenar uzunluğu
oluyor.” , “Bir trendeki insanların 4 vagona dağılımı daire grafiğiyle veriliyor.” , “Dikdörtgen çevreleri yine 13x-5, 14x+2, …” Bu yaşamdan kopukluk, fen sorularında da, Türkçe sorularında da, başka şekillerde de devam ediyor. Neden? Kölelik eğitiminin, doldur-boşalt sisteminin sonucu: “Her bilgiyi sınavlar için öğren, sınav sorularını çöz, sonra unut! Sonuçta bilgisiz, özgüvensiz kal, hiçbir şeyi sorgulama, ne yapacağını, nasıl yapacağını ben sana söylerim.”
(2) Matematik soruları, geçen senekilere göre bile, daha kolay çözülebilir; eğer cebire (özdeşlik-fonksiyon-denkleme) alışılmışsa. Okullarımızın büyük çoğunluğunda bu alışkanlığı verecek öğretmenlerimiz yok. Acaba kaç çocuğumuz matematikten sıfır veya eksi puan aldı?
(3) Tek geometri sorusu, “Üçgenin iki kenarının uzunluk toplamı üçüncününkinden büyük” temel bilgisine dayalı. Pisagor bağıntısı bir soruda kullanılmış. Bir soruda da açılım-görünüm tasarımı gerekli. Hâlbuki eskiden geometrinin karmaşık bağıntılı yapısı, soyut da olsa, çözümleme ve çıkarıma alışma aracı olarak kullanılırdı.
(4) Sorular yine aynı özel bilgilere dayalı oluşturulmuş. Bazı geometrik şekillerin yan yana değişik dizini, ölçüm bilgisi, sütun ve daire grafikleri, …
Bize sorulabilir: İsrail-İran savaş içinde ve bu bizi de etkiliyor. Ekonominin durumu belli, içeride de vahşi politik bir savaş var. Siz iki sınava takılmışsınız, neden? Ekonomi düzeltilebilir, savaşlar yıkımı tamir edilir ama eğitim ve öğretimle geleceğimiz yok ediliyor. Bizim yanıtımız bu.
Unutmayalım, 18 yaşındaki Edirneli çocuğumuz Batuhan’ın Masterchef’te yeteneğin azimli, disiplinli çabayla desteklenince nerelere gelinebileceğini göstermesi bizi de mutlu etti. Ailesine ve öğretmenlerine teşekkürlerimizle.
Sağlıcakla,