DOLAR 34,5323 0.12%
EURO 36,2281 -0.12%
ALTIN 2.982,810,71
BIST 9.367,773,72%
BITCOIN 34184382,53%
Edirne

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

129 okunma

KONUKLARINIZIN SESİ 359

ABONE OL
12 Kasım 2024 12:16
1

BEĞENDİM

ABONE OL

          Bir daha özetliyoruz:

          Atatürk Nutuk’ta 1919~1927 arasındaki askeri ve siyasi gelişmeleri; “Kurtuluş savaşını birlikte yürüten asker arkadaşları” denilerek başarıya ortak edilen Rauf, Refet, Kazım Karabekir, hatta Ali Fuat Beyler’in kararsızlıklarını, karşı çıkışlarını, engellemelerini; İngiliz destekli İstanbul hükümetini örgütlediği iç savaşı; Ankara meclisindeki uyuşmazlıkları anlatıyor. Atatürk’ün Nutuk’u yazmak ve sunmaktaki amacı, o günkü Halk Fırkası’nda ileride yapacaklarını destekleyecek bir grup oluşturmak, onları bilgilendirmek. Nutuk’ta, Atatürk’ün daha sonra yapacağı devrimler, genel politik görüşü, toplumumuzla ilgili düşünce ve duyguları yok. Buna karşın ‘Karabekir’ 61 yerde. Atatürk politik görüşlerini yedi yıl önce Hakimiyet-i Milliye gazetesinde ayrıntılı açıklıyor. Nutuk’ta bugüne aktarabileceğimiz tek kısım, en sondaki ‘Geleceğe Hitabesi’.

         Bu nedenle “Atatürk’ten sonra Nutuk’un öne çıkarılması, Atatürk’ün, çok olumsuz koşullarda halkı için savaşmış ve başarılı olmuş bir önderin, emperyalizme karşıtlığının, halkçılığının, barış içinde (kendi sözleriyle) Türk komünizmine ulaşma çabasının unutturulması amacıyla” diye düşünüyoruz. Bugün bize izin verilen, Atatürk’e bağlılığımızı Atatürk rozetleri taşıyarak göstermek; emperyalistlerle antlaşmaları olduğu gibi kabullenmek.

           Yazı dizimizdeki ana konumuzu unutmadık: Mutluluk. Atatürk’ü seçmemiz de bu nedenle. Atatürk çoğu kez sağlığını önemsememek zorunda kalmış, sağlık sorunları hep süregelmiş. Olumlu atılımlarında bile engellendiği olmuş. Ülke yönetiminde ideallerini paylaşmayan kişilerle de çalışmış. Millet meclislerinde çoğunluğu elde edememiş. Mutlu bir evlilik yapamamış. En önemlisi amaçladığı hedeflere ulaşamamış… Mutsuzluk nedenleri çok. Buna karşın, askeri ve politik girdiği savaşları kazanmış. Çok çalışmış, çok iş başarmış, çok başarı elde etmiş. Bu politik desteğe dönüşmese de, halkınca sevilmiş, sayılmış… Mutluluk nedenleri de çok. Bu nedenlerle Atatürk’ü, idealleri, görüş ve düşünceleri, duygularıyla insan olarak öğrenmek ve öğrendiklerimizi paylaşmak istedik.

           Bundan sonraki yazılarımızda, bazı bazı mutluluk kavramının dışına da çıkarak,

           (1) Atatürk hangi konuda ne öğrendiğini, nasıl öğrendiğini, yargılarına nasıl ulaştığını;

              (2) Osmanlı İmparatorluğunu değerlendirişini;

            (3) Halkımıza bağlılığını, halkçılığını;

            (4) Genel toplumsal ve politik görüşlerini ve bunları eyleme dönüştürüşünü;

            (5) Yaşayışını, bireysel davranışlarını ve bunlarla ilgili görüşlerini;

            (6) Mutluluk arayışını, tutkularını, özlemlerini,

 öğrenmeye çalışacağız ve bunları sizlerle paylaşacağız.

                                                                                                                                     Sağlıcakla,

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ