Bugünlerde bizleri üzen bir olay oldu, Erzincan’da altın madeni ocağında toprak kayması yüzünden dokuz işçi kayan toprağın altında kaldı. Kayan toprak az bir miktar miktar değil 10 milyon metreküp. Bu miktar toprağı kaldırmak, dokuz işçiyi kurtarmak zor bir iş. Kıyasıya faaliyet sürüyor ama çok zor.
Bu olayın üzerinden bir hafta geçti, umut çok az. Bu olayı nitelendirirsek bir iş kazasıdır. İş kazaları neden olur; ihmalcilikten, umursamazlıktan, teknik kurallara uymamaktan, iş yoğunluğundan, dikkatin azalmasından, konu hakkında ehil olmamaktan. Bu durumları önlemenin yolu iş kazaları olacak olayları kontrol etmektir, zamanında tedbir almaktır. Bizler Türkiye olarak ellili yıllardan beri sanayileşme konusunda epey yol kat ettik. Ama hala bazı konularda geriyiz. Bunlardan biri de iş kazaları konusudur. Niye böyle, çünkü bizde insan yeteri kadar değer kazanmamıştır, sendikalarımızda iş kazaları konusunda yeterli ilgiyi göstermez. Peki iş verenlerimizin tavrı nedir? İş kazaları konusunda alınacak tedbiri fuzuli masraf olarak görürler, bu konuya boş verirler. Peki işçi, iş kazaları kurallarına ne tavır takınır, bazı işçiler kurallara uyarken bazıları da — Boş ver abider, kurallara uymaz. Kurallara uymayanları işveren işten çıkarsa da bu çözüm değildir, çözüm eğitimdir. İş yerinin yöneticileri iş kazaları konusunda çok ısrar ederlerse işveren onların işine son verir, işten çıkarır.
İş kazaları konusunda bazı iş yerlerinde bir iki kişiden oluşan ekip kurulmuşsa da, bazı yerlerde etkili olunsa da, bazı yerlerde de işten çıkarılma korkusuna pasif davranılır. İş kazaları konusunun çözüm şekli kazalara karşı eğitimdir. Bu konuya uyan iş yerleri varsa da boş ver diyenler çoğunluktadır. Niye böyle, hep masraftan kaçınmak. Kazaların olduğu iş yerleri maden ocakları, ağır sanayi tesisleri, inşaat şantiyeleri, bir de görünmez kazalar vardır. Maden ocaklarındaki çöküntüler, grizu patlamaları gibi. İş kazalarında amaç kazaları önlemekse de asıl amaç minimuma indirmek olmalı.
Erzincan’daki kazaya gelince buna görünmez kaza denemez, bu görünür bir kazadır. Bile bile gelmiştir. Altın çıkaracağım diye o kadar toprak yığını yap, toprakların kaymasına karşı hiç bir tedbir alma, yağmurlar yağınca o toprak kitlesi tutunamaz alçak yere akar ve bu kazada olur. Daha ne bekliyorsun, bu görünmez kaza değil görünür kazadır.
Adli soruşturmalar, tutuklamalar, yargılamalar ve yok olan canlar, ben sağım ya demek çözüm olmuyor. Önemli olan zamanında tedbir almak, iş kazalarını minimuma indirmek ve en önemlisi de eğitim, İŞ KAZASIZ çalışma temennisi ile . . .