DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BIST 9.724,50-0,42%
BITCOIN 3366525-2,00%
Edirne

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

123 okunma

İdrar’dan araba yakıtı olur mu?

ABONE OL
20 Aralık 2024 15:28
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Yayımlanan bir haberin başlığı; “İdrar; araba ve alet yakıtı olarak kullanılacak”

Müjdeler olsun, sonunda buda oldu!

Demek ki; insanların doğumlarından ölümlerine kadar vücutlarından atmak için çoğu zaman para dahi ödemek zorunda kaldıkları idrar, sonunda önemli bir şeye yarayacak!

Petrol ürünlerine hemen her gün gelen zamlara inat verilen bu müjdeli habere sevinmemek mümkün mü?

Dilerseniz habere şöyle bir göz atıp devam edelim.

Bakın, söz konusu haberde neler yazılmış;

“ABD’de Ohio Üniversitesi uzmanları tarafından geliştirilen teknoloji sayesinde elektronik aletlerden otomobile varana kadar birçok alanda benzin ve üreteç kullanmak tarihe karışacak. Bilim adamları, nikel tabanlı bir elektrot sayesinde, idrardan elde edilecek ucuz hidrojenin artık yakıt olarak kullanılabileceğini söylediler. Ohio Üniversitesi’nden Profesör Gerardine Botte, “bir ineğin, günlük idrarından 19 evin bir günlük ısıtma enerjisi elde edilebiliyor, bu teknoloji sayesinde askerler bile yakıtlarını yanlarında taşıyabilecek” dedi. Discovery.com’da üredeki hidrojenin, doğada en çok bulunan element olduğunu, ancak, hidrojeni üretmenin, saklamanın, taşımanın ve kullanmanın zor olduğu yazılıyor. Saf hidrojenin gaz halinde depolanması için yüksek basınç ve düşük sıcaklık gerektiğini, ancak yeni geliştirilen teknoloji sayesinde bunun da mümkün olacağını belirtiyor Ohio Üniversitesi uzmanları. Nanometeryal ile geniş alanlarda hidrojen emilimin sağlanabileceğini, bunun da hidrojeni bir yakıt türü olarak kullanmayı mümkün kıldığını ekliyorlar. Su oluşturmak için oksijenle bağlanan hidrojeni depolama ve taşıma maliyeti düşüktür, ancak sonrasından bu iki elementi ayrıştırmak için 1,23 volt elektrik kullanmak gerekir ki, bu da ciddi bir maliyet gerektirir. Oysa hidrojeni başka bir element olarak nitrojenle birleştirmek ve sonrasında ayrıştırmak sadece 0.037 volt elektrik kullanımı gerektiriyor. Profesör Gerardine Botte ve meslektaşları, bu teknolojinin büyük ticari sürümleri için çalıştıklarını belirttiler. Bir galon idrarla, 145 km yol gidilebileceğini söyleyen uzmanlar; ortalama bir buzdolabı büyüklüğündeki birimin, bir kilovat enerjiyi yaklaşık 5000 dolara mal edeceklerini ve 6 ay içinde bu yakıtı piyasaya sürmeyi hedeflediklerini söylediler”

Çıkan haber aynen böyle.

Özetlersek; bir galon idrarla 145 km yol kat edilebilecekmiş.

Bir ineğin günlük idrarından bile 19 evin bir günlük ısıtma enerjisi elde ediliyormuş.

10 inekle 190 daireli devasa bir sitenin yakıt sorunu çözülecek demek ki!.

Yaşasın nano teknoloji!

*    *    *

Yukarıda ki satırlar; 15 yılı aşkın bir süre önce yayımlanan köşe yazımdan alıntı.

Cumartesi günü arşivimi karıştırırken bu yazıma rastlayınca Google da araştırdım, buna dair tek bir gelişme aynı yıl Ekim ayında yaşanmış.

Bir otomobil firması, AdBlue adı verilen bir yakıtla yol alan otomobil üretmiş. 

AdBlue adlı yakıtta: üçte bir oranında idrar, üçte iki oranında da mineralsiz suyun karışımıyla elde ediliyormuş.

Firma yetkilileri, bu maddenin sanayi sektöründe kullanıldığını, ancak ilk kez bir binek otomobilde denendiğini açıklamışlar.

Hatta o tarihte aracın Avustralya’da satış fiyatı da 5 bin dolar olarak açıklanmış.

Fakat, yapılan çalışma sonlandırılmış olmalı ki; başka bir haber ve gelişme yok maalesef!

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ